Костницата в Батак влезе в административния съд

Под ножа

Темида прие жалбата на дружество Будител, според което прехвърлянето на историческата светиня на пловдивска митрополия е абсолютно незаконно

Казусът с прехвърлянето на мавзолей-костницата „Св. Неделя” в Батак на пловдивската митрополия влезе в административния съд в Пазарджик. Темида прие жалбата на членове на Културно-историческо дружество "Будител" в Батак срещу решението на местния общински съвет, който предаде историческата светиня в ръцете на Николай Пловдивски. Според будителите решението на местния парламент е абсолютно неказонно, извършено чрез съставяне на документи с невярно съдържание.

До тук се стигна след три годишни непрестанни сигнали от наша страна до отговорните институции. Все безрезултатно! Участвали сме и в предавания на телевизии и медии – пак безрезултатно. Последно при кабинета Орешарски устно ни бе обяснено от политици, че е спусната партийна директива на нашите сигнали да не се отговаря, въпреки нарушаването на куп закони от страна на попове и власт имащи, защото на управляващите не им се занимавало с църквата, още по малко с проблемния митрополит Николай. Това преля чашата и с решение на УС на сдружението сами се подготвихме за съдебни дела, с които да отменим незаконно дарената Националната светиня и костите на загиналите наши родственици, обяви Веселин Станков, секретар на Будител. Той цитира и основанията за жалбата на клуба: Основания: Чл.7 от Закона за държавната собственост  императивно повелява: ИМОТИТЕ И ВЕЩИТЕ – ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ  НЕ  МОГАТ ДА БЪДАТ ОБЕКТ НА РАЗПОРЕЖДАНЕ И ДА СЕ ПРИДОБИВАТ ПО ДАВНОСТ. Всяко посегателство върху държавността и държавната собственост е престъпление навсякъде по света, подчертава Станков.

И продължава: Историческата църква-мавзолей в Батак е одържавена  веднага след Освобождението от турско робство съгласно Закона за издирване на старините от 1890 г.- чл.8 и чл.25 от Закона за старините от 1911 г., и с Акт на Министерския съвет, обнародван в ДВ бр.221/ 1927 г. е вписана в списък № 2 за Народните старини и с протокол № 48/ 19.12.1927 г. на Комисията по старините. Историческата църква в Батак е обявена за „ Народна старина”, което й дава статут на Национална културна ценност, публична държавна собственост, което на тогавашния език е звучало така: ” ВСИЧКИ НЕДВИЖИМИ СТАРИНИ, ДЕТО И ДА БЪДАТ ОТКРИТИ, ПРИНАДЛЕЖАТ НА ДЪРЖАВАТА”.   Публичната държавна собственост върху Мавзолея-костница „Св. Неделя” е потвърдена с Постановление на Министерския съвет № 1608 от 1952 г. и със Заповед № ХVІІІ-146 / 1955 г. на тогавашния Министър на културата Аврам Леви е създаден „държавен музей с църква-костница“ в Батак.  С Декларационен списък от 29.11.1975 г. на Националния институт по паметниците на културата е обявен като Архитектурно- Художествен паметник на културата и съгласно § 12 от Закона за културното наследство притежава статут на недвижима културна ценност. Църквата–костница е обявена за Исторически паметник на културата с категория национално значение съгласно § 10 от ЗКН- обнародвано в ДВ бр.52/1977 година. До момента (месец май 2015 г.) няма документ/акт на МС за раздържавяване на обекта или прехвърлянето му в собственост на община Батак, още по малко основания за деактуването му в частна общинска и последващо подаряване на пловдивски митрополит Николай. Този Мавзолей не може да бъде нито на поп нито на кмет, защото той принадлежи на цялата нация, образувала държавата България.

Съдът прие нашите мотиви и дело ще има. Понеже костите на нашите предци са дарени, без да бъдем попитани, а те също са движими културни ценности държавна собственост в основен фонд на държавен музей Батак, с друго незаконно реш. №505/2011г. на ОС Батак, то трябва да водим отделно дело и за тях. Това ни затруднява финансово и за това се обръщаме към всички Вас , да ни помогнете ако прецените, че това е патриотично дело, със парични средства. Събрали сме близо 1000 лв., но са необходими още хиляда лева за второто дело. Средствата са ни нужни за адвокатския хонорар, за да доведем делата до успешен край на всички съдебни инстанции. Надяваме се на подкрепа от Ваша страна, обръща се към читателите ни Станков.

Ето банковата сметка: IBAN BG17STSA93000022216470 BIC STSABGSF КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО "БУДИТЕЛ" БАТАК, Банка ДСК-клон Батак

Четете след малко и коментар по казуса

Споделете ни във:

4 коментара за “Костницата в Батак влезе в административния съд

 1. Нали изкланите батачани бяха обявени за светци?Къде трябва да бъдат костите на светците,в музея ли?Нещо зачестиха тези дела.Eдин си иска панагюрското злато,сега Баташката църква.Не мога да разбера какво значи костите на нашите предци са движими културни ценности.Значи са движими вещи съгласно ЗКН.Движими вещи ли са костите на светците?Нас са ни водили още като деца в Баташката църква.Гадно звучи костите на мъчениците,движими културни ценности.

 2. Този ваш поръчков „нагласен коментар “ няма да спре съдебното дело. Нито ще помрачи светлите ни идеали!
  ИСТИНАТА ще чуем в съда!

 3. Вие наистина сте идиоти господине. Вашите близки ако въобще имате такива не ще искат да ви чуват защото едно е да са на място където се води литургия и отдава слава на БОГ друго е да ги гледате в музей което за мен е подигравка с костите на умрелите ако са искали да са в музей нямаше да са в църквата. Бог да ви помилва за идиотията господине и дано баташките мъченици ви простят в отвъдното за делата които вършите. Срамота!

 4. Браво на батачани – достойни наследници на баташките въстаници от 1876г.
  Средства за съдебното дело ще съберем!
  Нека всички помогнем финансово за патриотичното начинание, като се включим в дарителската кампания по банковата сметка за събиране на средства за делото !
  „Богатий с парите, учени с умът“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.