Къде е „Прас- прес”?

Под ножа

Единични бройки от първия брой на новия сатиричен вестник достигнаха до Пловдив

Продавачки по реповете: Търсенето е голямо, вестника го няма

Къде е „Прас-прес”? На този въпрос е трябвало да отговорят по няколко пъти вчера всяка от продавачките на вестници в пловдивските репове и павилионите на Лафка. Питането продължава и днес, а отговорът е един и същ: „Няма го!”. Първият брой на новия сатиричен вестник "Прас-прес" – орган на Дружеството на невъзпитаните карикатуристи, предизвика огромен интерес, но очевидно е саботиран от разпространителите на печатни издания, почти всички контролирани от един от основните герои в хумористичното издание, Делян Пеевски. Така карикатурите на Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки, Чавдар Николов и текстовете на журналиста Иван Бакалов няма да се срещнат с пловдивския читател.

Проверката на Под тепето по няколко възлови репа на двата тротоара на бул.“Шести септември“ от жп прелеза до пл.“Съединение“ показа, че само в една от будките са били доставени 2 броя – тази на подлеза срещу паметника на площада. Според продавачката те са били купени много бързо, а от два дни хората продължават да питат за изданието.

На 500 метра по  надолу на спирка №117 не е доставян нито един брой. Жената дори не знае за появата на вестника на пазара и твърди, че никой не ги е информирал, даже разпитва репортера ни за подробности, защото има търсене и не знае какво да отговаря на хората.  

Проверихме и на спирките от северната част на Тунела. Само една от тях е била заредена с два броя, които били изкупени на момента. Бе какъв е тоя вестник. Интересът към него е огромен. Много хора ме питат, а аз ги отпращам, защото го няма. Отдавна не се е случвало това с вестник- читателите да питат, а аз да ги връщам. За жалост дори не ми остана време да го погледна. Другият път обаче ще му хвърля едно око, преди да го продам, коментира пред Под тепето една от продавачките и предложи да заложим на „Стършел”.

„Прас- прес” предизвика огромен интерес заради основното си съдържание- карикатурите, безмилостно и дори невъзпитано осмиващи властта. Статиите ще бъдат единствено  допълнение към шаржовете. На осемте страници на "Прас-прес" ще бъдат публикувани сатирични текстове от автори като Здравко Попов, д-р Тони Филипов, Самуил Петканов, Емил Георгиев, Петьо Бойчев. Първият брой на вестника излезе в тираж от 10 000 броя. Колко от тях са стигнали до читателя, не става ясно, тъй като очевидно свързаните с Пеевски разспространителски фирми въобще не полагат усилия за позиционирането на новото издание на пазара. В повечето случаи въобще не е стигнал до вестникарските павилиони. Вече няма никакво съмнение за новия вестник "Прас прес". Вероятно Пеевски е наредил да го пъхнат под рафта и да не го продават. Няма друго обяснение, след проучванията, които направих. На ключови места в София репове и лафки са получили па 1-2 броя, написа във фейсбук журналистът и един от издателите на вестника Иван Бакалов.  

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.