Подтепето

ПОД НОЖА

02 Мар, 2017

Къде е „Прас- прес”?

Единични бройки от първия брой на новия сатиричен вестник достигнаха до Пловдив

Продавачки по реповете: Търсенето е голямо, вестника го няма

Къде е „Прас-прес”? На този въпрос е трябвало да отговорят по няколко пъти вчера всяка от продавачките на вестници в пловдивските репове и павилионите на Лафка. Питането продължава и днес, а отговорът е един и същ: „Няма го!”. Първият брой на новия сатиричен вестник "Прас-прес" – орган на Дружеството на невъзпитаните карикатуристи, предизвика огромен интерес, но очевидно е саботиран от разпространителите на печатни издания, почти всички контролирани от един от основните герои в хумористичното издание, Делян Пеевски. Така карикатурите на Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки, Чавдар Николов и текстовете на журналиста Иван Бакалов няма да се срещнат с пловдивския читател.

Проверката на Под тепето по няколко възлови репа на двата тротоара на бул.“Шести септември“ от жп прелеза до пл.“Съединение“ показа, че само в една от будките са били доставени 2 броя – тази на подлеза срещу паметника на площада. Според продавачката те са били купени много бързо, а от два дни хората продължават да питат за изданието.

На 500 метра по  надолу на спирка №117 не е доставян нито един брой. Жената дори не знае за появата на вестника на пазара и твърди, че никой не ги е информирал, даже разпитва репортера ни за подробности, защото има търсене и не знае какво да отговаря на хората.  

Проверихме и на спирките от северната част на Тунела. Само една от тях е била заредена с два броя, които били изкупени на момента. Бе какъв е тоя вестник. Интересът към него е огромен. Много хора ме питат, а аз ги отпращам, защото го няма. Отдавна не се е случвало това с вестник- читателите да питат, а аз да ги връщам. За жалост дори не ми остана време да го погледна. Другият път обаче ще му хвърля едно око, преди да го продам, коментира пред Под тепето една от продавачките и предложи да заложим на „Стършел”.

„Прас- прес” предизвика огромен интерес заради основното си съдържание- карикатурите, безмилостно и дори невъзпитано осмиващи властта. Статиите ще бъдат единствено  допълнение към шаржовете. На осемте страници на "Прас-прес" ще бъдат публикувани сатирични текстове от автори като Здравко Попов, д-р Тони Филипов, Самуил Петканов, Емил Георгиев, Петьо Бойчев. Първият брой на вестника излезе в тираж от 10 000 броя. Колко от тях са стигнали до читателя, не става ясно, тъй като очевидно свързаните с Пеевски разспространителски фирми въобще не полагат усилия за позиционирането на новото издание на пазара. В повечето случаи въобще не е стигнал до вестникарските павилиони. Вече няма никакво съмнение за новия вестник "Прас прес". Вероятно Пеевски е наредил да го пъхнат под рафта и да не го продават. Няма друго обяснение, след проучванията, които направих. На ключови места в София репове и лафки са получили па 1-2 броя, написа във фейсбук журналистът и един от издателите на вестника Иван Бакалов.  

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

16 Апр, 2018

Ириен Трендафилов и Под тепето слагат началото на карикатурна рубрика

Пловдивският карикатурист получи Специалната награда на Дома на хумора и сатирата

Призьорът: Смелостта е нужна на властта, за да приеме карикатурата!

Карикатурата като изкуство в бъдещата Европейската столица на културата не е замразена, а напротив – тя живее въпреки „атмосферните условия“. Един от четиримата пловдивски карикатуристи - Ириен Трендафилов, когото ви представихме в интервюто „Жива ли е политическата сатира?“ , се нагърби с пионерски ентусиазъм, ЗАЕДНО с Под тепето, да положи началото на карикатурна рубрика в нашата медия.

Докато подготвяхме съвместната ни рубрика Ириен бе отличен със Специалната награда на Дома на хумора и сатирата в тазгодишното 43-то издание на Национална изложба на карикатурата, която бе открита на 5 април в галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в столицата. В изложбата са представени ...

» повече
09 Мар, 2018

Жива ли е политическата сатира?

Колко актуални са творбите на „непослушните“ художници отпреди 10 години, какво е да карикатуриш през соца и демокрацията, има ли бодра смяна в гилдията?

Таня Кънева

„Това е една тъжна изложба, която показва нашата действителност. Такива политици имаме, такива си рисуваме. За жалост, ние ги правим герои в подобни изложби, като ги избираме. А после единствено ни остава да им се смеем чрез карикатурите, иначе ни идва да плачем. Тук са все персонажи, които не харесваме и които искаме да изчезнат.“ Това са думи на карикатуристът Ириен Трендафилов от Пловдив, казани пред гостите на откриването на изложбата „Артпредседателство“ на непослушните карикатуристи в Етнографския музей в Стария град. 

Ириен Трендафилов отляво

Жива ли е политическата сатира чрез карикатурата като изкуство, колко актуални са творбите ...

» повече
07 Мар, 2018

"Невъзпитаните карикатуристи" представят изложба в Етнографския музей

 

Пловдивската публика ще види карикатурите на Алла и Чавдар Георгиеви, Чавдар Николов и Христо Комарницки

Карикатурите на Невъзпитаните карикатуристи пристигат в Пловдив. Изложбата "Артпредседателство" ще бъде показана в Етнографския музей този петък.  Ще бъдат показани творби от Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов

Това е тяхната трета поредна изложба, която гостува в Регионален етнографски музей – Пловдив от 9 март.

Покрай българското Европредседателство, пловдивската публика ще има възможност да се наслади на повечето уникати от европейската политика като Туск, Юнкер, Меркел, Макрон, Мей, Курц и останалите. Девизът на тази наслада е „Съединението прави силата", така както ни съветваше отдавна кхан Кубрат в онази притча с пръчките и както много по-късно го направи Pink Floyd, когато я имаше Стената ...

» повече
18 Мар, 2017

„Прас – прес“ пак изчезна от пловдивските будки

Хората всуе обикалят реповете да търсят вестника на „невъзпитаните карикатуристи“

Новият шарен брой на органа на Дружеството на невъзпитаните карикатуристи този път никакъв го няма под тепетата. От сутринта в редакцията се обадиха няколко фенове на изданието, които обиколили лафките по централните пловдивски булеварди напразно.

Репортерската ни проверка показа, че дори единиците павилиони, които имаха по 2-3 екземпляра от първи брой на изданието, сега също нямат зареждане. Няма и в Централна поща.

„Прас - прес” предизвика огромен интерес заради актуалните политически карикатури и кратките текстове, които са основно допълнение към шаржовете. Първият брой на вестника излезе в тираж от 10 000 броя, които на места изчезнаха за броени часове, а до някои градове въобще не стигнаха. Издателите предвидливо са добавили бутон ...

» повече