Подтепето

ПОД НОЖА

11 Май, 2018

Кални водопади се стичат от Биологическия факултет върху къщите на пловдивчани

Опасните камъни, срутили се върху къщите преди години са обезопасени с бетонна ограда

Странно изискване за създаване на градинка с райграс причинява калните водопади

Кални водопади се изливат при всеки дъжд върху имотите на пловдивчани, които живеят на улица „Рилски метох“. Потърпевши са собствениците, които пострадаха преди години от срутване на каменен зид върху къщите им. Реакцията на държавните институции, собственици на имотите, от които се срути зида, са направили бетонна преграда, която да предпазва къщите в подножието на хълма от нови срутвания. Бетонната преграда обаче е превърната в саксия, тъй като пространството е запълнено с пръст и там е засадена трева, разказаха потърпевшите пловдивчани.

Три години водим дела срещу Министерство на финансите, Областна управа и Пловдивския университет. Въпреки признатата вина от страна на Областна управа, собствениците още не са обезщетени от срутилата се ограда на Биологическия факултет на ПУ, разказват пловдивчани. В резултат Областна управа е построила бетонен подзид, който обаче се отводнява в имотите на частните собственици на улица „Рилски метох“. Огромно количество кал пълни имотите на гражданите, но реакции рядко има.

„Губим доверие в институциите, започваме да губим доверие и в съда. Продължават уврежданията върху имотите ни, заради свличащите се кални наноси“, разказаха потърпевшите.

Бетонният пояс е натъпкан с пръст, за да се превърне в зелена морава, засадена с райграс, по препоръка на Националния институт за недвижимо културно наследство. Това се оказало изискване от НИНКН за изпълнение на този проект в границите на Старинен Пловдив. Причината цялата кал да се излива в имотите е липсата на отводнителна система. „Там растителност никога не е имало, това е един стръмен склон, на който нищо не вирее“, разказаха местните с изненада защо го има това изискване.

Ден след пороя, собствениците на улица „Рилски метох“ са получили обещание да им бъде изчистен имота. „Това е много човешко от тяхна страна. Надеждата ни е това да не се повтаря и инженерът, измислил това решение, да си поправи проекта. Едва ли това ще се случи, обаче“, коментираха пловдивчаните. Те ще обжалват проекта в НИНКН.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

21 Фев, 2015

Сериозни щети за къщите на Рилски метох от разчистването на отломките по склона

Бутали каменните късове по ската без обезопасителни мрежи или улей

Не бе разчистване с минимализиране на щетите, твърдят пострадалите собственици на имоти

Гледка от двор на къща на Рилски метох след разчистването на склонаЕдна седмица мина от срутването на подпорна стена от югозападния връх на Трихълмието. Седем дни по-късно застиналата за няколко дни каменна маса по склона е обрушена и разчистена от скалите. Операцията на пожарникари и алпинисти продължи няколко дни. Те обезопасиха ската, но акцията им нанесе допълнителни щети на постройките по Рилски метох. Причината- не бяха опънати предпазни метални мрежи, които да задържат падащите камъни. Те се търкаляха по склона и завършваха в дворовете, стените и стъклата на къщите. Парчетата просто бяха пускани по гравитацията, не крият стопаните на пострадалите сгради. Не бе изграден и метален улей, по който ...

» повече
17 Фев, 2015

Свлачището на Трихълмието отприщи институционален хаос

Обещаха да обезопасят висящите над две къщи тонове отломки, не го направиха

Причината- няма материали за това и не се намери кой да разпореди закупуването им

14ч.- никой не обезопасява висящите над покривите каменни късове Сградата на ПУ буквално виси от върха на хълма Тотален институционален хаос предизвика свлачището на Трихълмието. Хаос, който ясно начерта хилавостта на същите тези институции, които вместо да се отзоват в помощ на треперещите за здравето, живота и собствеността си граждани, вече трети ден се опитват да си прехвърлят топката. Днес висящите страховито тонове камък и бетон над две къщи на улица Рилски метох трябваше да бъдат обезопасени. В 14 часа репортер на Под тепето бе на върха на хълма, от който е рухнала подпорната стена, за да се увери с очите си, че нищо не е направено. И няма да бъде направено ...

» повече
15 Фев, 2015

На Трихълмието: Дувар се срути върху къщи, тонове още висят над покривите на Рилски метох

Институциите засега пасуват, собствениците на имотите посъветвани да се евакуират

Две постройки са тежко пострадали, щетите все още не са установени

Дувар на пристройка към Биологичния факултет на ПУ на югозападната част на Трихълмието над Античния театър рухна върху две къщи на улица Рилски мето вчера вечерта. По чудо пострадали няма, щетите са сериозни. Масивният градеж се откъртил от стената и полетял по ската, повличайки допълнителна каменна маса. Част от свлачището се спряло на самия скат, но друга потрошило покрив и тераса на къща, прозорци, козирки. Тонове строителен материал висят страховито над постройките, не е ясно кога ще бъдат предприети мерки по отстраняването им и как точно ще се случи това. Собствениците на пострадалите къща са изключително притеснени за постройките ...

» повече