Христо Иванов : Целувката на Юнкер не е достатъчна за българите

Под ножа

Намерението на управляващите е да превърнат европредседателството в един безкраен празник. Но няма да им се получи, смята лидерът на Да, България

Каква всъщност е била функцията на Петър Христов, пита бившият правосъден министър

Очевидно е, че намерението на управляващите е да превърнат европредседателството в един безкраен празник. На едно безкрайно легитимиране на този модел на управление. Един безкраен низ от демонстрации, че виждате ли, ние не сме се справили с нито един от големите проблеми на България, нямаме визията да се справим, нямаме намерение да правим нито една реформа. Но се снимаме с Меркел. И това, видите ли, трябва да бъде достатъчно за България. И това трябва да легитимира това управление и да го стабилизира. Но няма да им се получи. Очевидно е, че първо обществото няма да купи тази евтина пропагандна схема, и второ, очевидно е, че през цялото време избухват кризи. Малки или големи. Така лидерът на Да, България Христо Иванов коментира старта на европредседателстото и отражението му върху вътрешнополитическия живот в Пловдив. И даде пример с такава криза. Виждаме например по повод на няколко криминални случая тоталната неспособност на МВР да покаже способност да се справи с подобни ситуации. Същевременно кога за последен път чухте словосъчетанието „Реформа на МВР и службите”? Тоест, имаме едно тотално безперспективно управление, което се опитва да се стабилизира през председателството. Но няма да се получи. Целувката на Юнкер не е достатъчна за българите, допълва Иванов.

Той не смее да говори за предсрочни избори, но прогнозира постоянна нестабилност на това управление. За да говорим за предсрочни парламентарни избори трябва да имаме предвид две неща- и номиналната опозиция в парламента и управляващите са доволни от това положение на нещата. Доволни са да си играят на опозиция и управляващи. Да правят абсолютно изпразнени от съдържание вотове на доверие, които ще стабилизират управляващите. Защото никой от тях не искат да имаме промяна на модела. Те се карат за това кой ще яде повече от пицата. Но начинът на усвояване на тази пица, корупционната логика на управление, никой от тях не поставя на съмнение. Затова всички те ще се опитват да поддържат тази стабилност- едните, играейки на опозиция, другите на управляващи. В този смисъл не очаквам парламентът сам по себе си да доведе скоро до предсрочни избори. Това, което обаче най-вероятно ще се случи, е че те просто няма да могат да удържат процесите в страната. Имаме кризисни огнища в много сектори. Сигурност например. Той е огромно кризисно огнище. Българският полицаи е в постоянно състояние на протест. Защото и на българския полицай не му се дава никаква перспектива за достойна служба. Имаме кризисна ситуация в банковата сфера. В момента, в който си вдигаме като жабата лапата да ни подковат за влизане в еврозоната, имаме една цяла поредица от изключително скандални ситуации в банковата сфера- как беше оглавена Българската банка за развитие, какво се случва с Общинска банка и какво се крие зад целия казус Пирин. Зад него се крие една банка и нейното състояние. Не става дума изобщо за втори лифт, той е само дребен повод. Имаме проблеми още в социалната сфера, в здравеопазването. Което и от тези неща да детонира, ще отнесе така наречената стабилност и този модел. Така че предсрочни избори българските парламентарни сили няма да искат, но са възможни кризисни ситуации, които да доведат до такива, смята лидерът на Да, България.  

На въпрос на Под тепето относно въпросителните около последните тежки криминални престъпления в страната- шесторното убийство и публичния разстрел на бизнесмен, той не посмя да навлезе в следствените и оперативни детайли с обяснението, че не е негова работа. Не съм специалист в това нещо и не смятам да се правя на поредния Еркюл Поаро. Такива имаме много в България. Но това, което мога да ви кажа е следното. Няма нормална страна с функциониращо и успешно разследване, в която веднага след престъпление да се появи главният прокурор, ръководни кадри на МВР и да съобщят и наложат някакви хипотези на разследващите. Това появяване на висшия ешалон на местопрестъплението абсолютно затвори вратата за това следствието да работи от там нататък адекватно. Няма нормална страна, в която можем да очакваме акуратно наказателно-правно действие без достатъчен ресурс на разследващите полицаи, без достатъчен брой разследващи полицаи. Заложен е провалът в поведението на лидерския ешалон. Заложен е този провал включително и в това, че този човек е трябвало да бъде в затвора, но всъщност никой не го е търсил и не може да го намери. Такива има стотици, ако не хиляди. И никакви мерки не се взимат оперативно- издирвателната дейност да стане адекватна. Проблемът е в това, че продължаваме да нямаме реформа на МВР, продължаваме да нямаме изграждане на адекватен капацитет, продължаваме да наливаме пари. И от там нататък е проблемът с всички такива фигури като Петър Христов и всичките въпроси към неговите политически връзки. Каква всъщност е била неговата функция? Какъв всъщност е бил този човек във Велико Търново. Трябва да ви кажа, че във Велико Търново това име внушаваше страх във всякакви хора, с които съм общувал. Тоест, това не беше един нормален бизнесмен.Но това отново е функция на факта, че ние нямаме работещо правосъдие, работещо МВР и нямаме реформа, която да ги преведе в работещо състояние, коментира Христо Иванов.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.