Главният проблем на Дановия хълм е вандализмът (ГАЛЕРИЯ)

Под ножа

Кой носи отговорност за поруганото Сахат тепе?

Кметът на Централен Георги Стаменов започна проект с мерки за безопасност и облагородяване на Сахат тепе

Часовниковата кула на върха, който се извисява над Главната улица, отброява 9 удара. „Строена е през 16 век,“ разказва кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, докато катерим заедно с него и няколко души от екипа му алеите към върха на Сахат тепе.

Не е точно разходка в девет сутринта по средата на седмицата, а е обход. След него ще се набележат спешни и последващи мерки, които да допринесат за по-добрия облик на знаковия за града Данов хълм, както и за безопасността на жители и гости на Пловдив.   

Припомням му, че през 2014-а градоначалникът Иван Тотев прие идеята на един пловдивчанин да има „кмет“ на всяко от тепетата в Пловдив.  Тогава по-скоро ставаше въпрос за назначаване на уредник на всеки от хълмовете в града заради очевадна нужда от хора, които да следят детайлно проблемите в тези важни градски зони и да ги решават ежедневно. Четири години по-късно идеята още не е реализирана, но сега волю или неволю Стаменов е кмет и на тепета, дори и само заради факта, че всички оцелели са в неговия район.

Та днес кметът на Сахат тепе, инициира обследване на хълма, на база което ще бъдат разписани конкретни мерки. С нас е и специалист от охранителна фирма, неговата задача е да разработи проект за видеонаблюдение. В групата има представители на отдел екология, ландшафтен архитект и строителен специалист.

 „Темата за Сахат тепе е актуална отдавна. Нашарените с графити скали, сгради и Часовниковата кула не са приятна гледка за пловдивчани и за всички гости на града. Ще направим всичко възможно тепето отново да бъде привлекателно място за отдих,“ коментира Георги Стаменов след обследването.

Инспекцията за пореден път показа, че всъщност най-големият проблем за Сахат тепе е вандалщината. Фасове застилат стъпалата откъм ПГО „Ана Май“, боклукът е не само в кошчетата, а по всяка калдъръмена, паважна или горска алея. Повечето отпадъци са бирени бутилки и кенчета.  

Ясно се вижда, че проблемът не е в липсата на кошчета за боклук. Да, не се намират на всеки пет метра, но за сметка на това се виждат хвърлени от високото надолу по скалите. Същото се е случило и с пейките, които са били разположени около часовниковата кула – сега са в урвата от западната страна на тепето.    

Пейки, изхвърлени в урвата под кулата

Изчезнал е парапетът на част от стълбищата

Сградата на Певческото дружество е боядисвана три пъти в рамките на една година, преди по-малко от месец  фасадата и бе почистена от графити, а днес изглежда така.

Добрата новина от огледа е, че няма голям проблем със сухи дървета. Има избуяла растителност по старите каменни пътеки, която ще бъде изчистена.

Паметникът на Христо Г. Данов, сегашният кръстник на тепето, ще бъде осветен в тъмната част на денонощието. Предвижда се това да стане със зелено художествено осветление от два мощни прожектора.

Постигната е договорка с Общинска полиция, Общинска охрана и органите на МВР за чести проверки в района.

Припомняме, че това не е първата подобна акция на район „Централен“.  През февруари тази година кметът Стаменов  се натъква на зазиданата с изтръгнати павета от алеята врата на Часовникова кула. Паметникът бе нашарен от няколко страни, а табелата с историческата справка за съоръжението е изкъртена. През пролетта се състояха редица акции на природолюбители, които чистиха Сахат тепе. Преди броени дни студенти и ученици се включиха в поредното почистване с призив да се грижим за Дановия хълм – зелена зона за отдих и разходки в сърцето на гр. Пловдив. Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ при Община Пловдив реализира акция по почистване и обозначаване на границите на Дановия хълм.  

Подобни акции има почти всяка година от 2011-а насам, когато Под тепето направи рубриката „Заслужваме ли тепетата си ?“ След тях обаче вандалските сцени се повтарят. Въпросът от тогава още не е намерил отговор в действията на обществото ни – Кой носи отговорност за поруганото Сахат тепе? Ние, хората които го съсипваме, или управляващите и комуналните фирми, които правят каквото могат с наличните ресурси? Отговорът, както обикновено, е някъде по средата, тоест всички ЗАЕДНО.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Главният проблем на Дановия хълм е вандализмът (ГАЛЕРИЯ)

  1. Видеонаблюдение? Това не е магазин? Файда от камери няма, трябват превантивни мерки.

  2. “Файда” от камери има, само ако охранители наблюдават мониторите и реагират моментално (като СОТаджиите с моторите).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.