Подтепето

ПОД НОЖА

13 Юни, 2018

Главният проблем на Дановия хълм е вандализмът (ГАЛЕРИЯ)

Кой носи отговорност за поруганото Сахат тепе?

Кметът на Централен Георги Стаменов започна проект с мерки за безопасност и облагородяване на Сахат тепе

Часовниковата кула на върха, който се извисява над Главната улица, отброява 9 удара. „Строена е през 16 век,“ разказва кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, докато катерим заедно с него и няколко души от екипа му алеите към върха на Сахат тепе.

Не е точно разходка в девет сутринта по средата на седмицата, а е обход. След него ще се набележат спешни и последващи мерки, които да допринесат за по-добрия облик на знаковия за града Данов хълм, както и за безопасността на жители и гости на Пловдив.   

Припомням му, че през 2014-а градоначалникът Иван Тотев прие идеята на един пловдивчанин да има „кмет“ на всяко от тепетата в Пловдив.  Тогава по-скоро ставаше въпрос за назначаване на уредник на всеки от хълмовете в града заради очевадна нужда от хора, които да следят детайлно проблемите в тези важни градски зони и да ги решават ежедневно. Четири години по-късно идеята още не е реализирана, но сега волю или неволю Стаменов е кмет и на тепета, дори и само заради факта, че всички оцелели са в неговия район.

Та днес кметът на Сахат тепе, инициира обследване на хълма, на база което ще бъдат разписани конкретни мерки. С нас е и специалист от охранителна фирма, неговата задача е да разработи проект за видеонаблюдение. В групата има представители на отдел екология, ландшафтен архитект и строителен специалист.

 „Темата за Сахат тепе е актуална отдавна. Нашарените с графити скали, сгради и Часовниковата кула не са приятна гледка за пловдивчани и за всички гости на града. Ще направим всичко възможно тепето отново да бъде привлекателно място за отдих,“ коментира Георги Стаменов след обследването.

Инспекцията за пореден път показа, че всъщност най-големият проблем за Сахат тепе е вандалщината. Фасове застилат стъпалата откъм ПГО „Ана Май“, боклукът е не само в кошчетата, а по всяка калдъръмена, паважна или горска алея. Повечето отпадъци са бирени бутилки и кенчета.  

Ясно се вижда, че проблемът не е в липсата на кошчета за боклук. Да, не се намират на всеки пет метра, но за сметка на това се виждат хвърлени от високото надолу по скалите. Същото се е случило и с пейките, които са били разположени около часовниковата кула – сега са в урвата от западната страна на тепето.    

Пейки, изхвърлени в урвата под кулата

Изчезнал е парапетът на част от стълбищата

Сградата на Певческото дружество е боядисвана три пъти в рамките на една година, преди по-малко от месец  фасадата и бе почистена от графити, а днес изглежда така.

Добрата новина от огледа е, че няма голям проблем със сухи дървета. Има избуяла растителност по старите каменни пътеки, която ще бъде изчистена.

Паметникът на Христо Г. Данов, сегашният кръстник на тепето, ще бъде осветен в тъмната част на денонощието. Предвижда се това да стане със зелено художествено осветление от два мощни прожектора.

Постигната е договорка с Общинска полиция, Общинска охрана и органите на МВР за чести проверки в района.

Припомняме, че това не е първата подобна акция на район „Централен“.  През февруари тази година кметът Стаменов  се натъква на зазиданата с изтръгнати павета от алеята врата на Часовникова кула. Паметникът бе нашарен от няколко страни, а табелата с историческата справка за съоръжението е изкъртена. През пролетта се състояха редица акции на природолюбители, които чистиха Сахат тепе. Преди броени дни студенти и ученици се включиха в поредното почистване с призив да се грижим за Дановия хълм – зелена зона за отдих и разходки в сърцето на гр. Пловдив. Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ при Община Пловдив реализира акция по почистване и обозначаване на границите на Дановия хълм.  

Подобни акции има почти всяка година от 2011-а насам, когато Под тепето направи рубриката „Заслужваме ли тепетата си ?“ След тях обаче вандалските сцени се повтарят. Въпросът от тогава още не е намерил отговор в действията на обществото ни - Кой носи отговорност за поруганото Сахат тепе? Ние, хората които го съсипваме, или управляващите и комуналните фирми, които правят каквото могат с наличните ресурси? Отговорът, както обикновено, е някъде по средата, тоест всички ЗАЕДНО.

  • 14 Юни, 2018 | Zhivko
    “Файда” от камери има, само ако охранители наблюдават мониторите и реагират моментално (като СОТаджиите с моторите).
  • 14 Юни, 2018 | Vhs
    Видеонаблюдение? Това не е магазин? Файда от камери няма, трябват превантивни мерки.
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

25 Юни, 2018

Пълно видеонаблюдение на Сахат тепе

Поставят камери навсякъде по хълма

Сахат тепе ще е под 100-процентова видеозащита. Такива са намеренията на Община Пловдив и район Централен. Камери ще бъдат разположени по целия хълм, за да бъдат прекратени безкрайните вандалски акции и за да се чувстват посетителите на природната забележителност в сърцето на града в пълна безопасност. Местните власти са категорични, че поразиите на Дановия хълм трябва да спрат веднъж и завинаги и са решени да вземат всички мерки за това.

Камерите ще са много. Минаваме на процедура по Закона за обществените поръчки, потвърди днес кметът Иван Тотев.

Освен на тепето, от администрацията предвиждат и нова инвестиция във видеонаблюдение. Камери ще бъдат монтирани по всички спирки в отсечката от „Св. Петка” до „Скобелева майка”, отново заради ...

» повече
08 Юни, 2018

Сахат тепе надраскано отново

 

Трета поредна седмица екипи на Чистота лъскат Дановия хълм от долу нагоре (СНИМКИ)

 

ОП-то координира с компетентните институции мерки за опазване на хълма от драсканици

Докато на Часовниковата кула екип на ОП „Чистота“ премахва с пясъкоструйка последните драсканици, върху почистеното вече трасе от стълбите на „Каменица“ към върха на Дановия хълм се появиха първите нови шарении със спрейове.

„Трета седмица чистим грозните надписи и рисунки, които почти плътно бяха покрили подходите и скалите на хълма. Освен че работата е трудоемка, и материалите не са евтини. Всяка година от 2013-а насам възстановяваме естествения вид на тепето, но за жалост резултатът е краткотраен“, коментира директорът на „Чистота“ Иван Стоянов.

Като пример той посочи сградата на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, която ...

» повече
07 Фев, 2018

Вандали зазидаха вратата на часовниковата кула на Сахат тепе с павета (СНИМКИ)

Открадната е табелата на кулата, а неизвестен „художник“ е украсил историческия паметник

През 1611 година чуждестранен пътешественик, преминавайки през града ни, описва Часовниковата кула на Сахат тепе* с възклицанието „в този град видяхме първия часовник в тази огромна и варварска страна“. Пет века по-късно страната вече не е огромна, часовникът не е единствен, хълмът не е същият, но варварщината продължава да вирее…

При сутрешната разходка на кмета на район „Централен“ по хълма Георги Стаменов се натъква на зазиданата с изтръгнати павета от алеята врата на часовникова кула. Паметникът е нашарен от няколко страни и е къртена табелата с историческата справка за съоръжението.

Ремонтните дейности по Дановия хълм ще започнат със затопляне на времето, увери кметът Стаменов.  

 

*Сахат тепе в превод ...

» повече
14 Дек, 2017

Каишеви и Светослав Грозев избрали интериора на къщата на Сахат тепе по чуждестранни каталози

Светослав Грозев и родопските майстори обзавеждали къщата 6 месеца, докато семейството обикаля Европа

Един от пловдивските архитектурни шедьоври е къщата на семейство Каишеви на Сахат тепе. Неудобният ъглов парцел на кръстовището на улиците „Антим I” и „Кирил и Методий“ е дал шанс на архитект Светослав Грозев да сътвори истинско бижу, което и до днес впечатлява специалисти и любители на архитектурата. Освен един от най-представителните обекти от българския архитектурен модернизъм, сградата съчетава в себе си и различни специфики, пазещи традицията от Възрожденската архитектура.

Историята на къщата на „Антим I”17 може да се проследи още от годините около българското Освобождение. До днес на къщата стои табела, която информира, че Захари Стоянов е спал в тази къща. Разбира се, става дума за ...

» повече
28 Авг, 2016

Къщата с кулата на „Антим I” е вписана като паметник на културата през 1985г.

Сградата е функционирала като Втори полицейски участък в миналото

Била е в отлично техническо състояние при вписването й като културна ценност

Рушащата се Къща с кулата на кишето на „Антим I” и „ Лейди Странгфорд” е вписана като паметник на културата през 1985г., научи Под тепето от НИНКН. Близо 120- годишната сграда е функционирала като Втори полицейски участък в далечното минало на Пловдив. Все още нямаме потвърждение за собствеността на падащата архитектурна перла, тъй като на този етап от института към Министерството на културата нямат тази информация, а от администрацията на район Централен не отговарят на телефонните ни повиквания в неделния ден.

Къщата е вписана като част от ансамбъла на Сахат тепе преди повече от 30 години в перфектно техническо състояние ...

» повече