Подтепето

ПОД НОЖА

11 Ян, 2017

ДСБ: От София потвърдиха за нередности в транспортния проект

Управляващият орган: И след месец август не е направено достатъчно за цялостното функциониране на системата

Атанас Атанасов и Йордан Иванов от ДСБ се обърнаха към институциите в София по повод транспортния проектУправляващият орган, финансирал транспортния проект на Пловдив, потвърди за нередности при изпълнението му. Това съобщават от местната структура на ДСБ. От партията се обърнаха към институциите в столицата, които отговарят за финансирането на проекта, след като повече от година таблата на спирките и системата за електронно таксуване в градския транспорт не заработиха.   

В резултат на нашето питане, органът, който е финансирал транспортния проект, твърди, че проектът е изпълнен в срок, но признава следните четири неща. При първата проверка, която е проведена (в началото на 2016), системата за електронно таксуване и таблата по спирките не са работили по предназначение. След направена проверка от м. юни не се констатира никакъв напредък по отстраняване на проблемите, освен че фирмата изпълнител е била уведомена за проблема. Управляващият орган потвърждава, че и след м. август не е направено достатъчно за цялостното функциониране на системата. УО планира да извърши проверка през м. декември. Ние нямаме никаква информация за тази проверка, общината не е уведомила обществеността, съобщават от щаба на партията в Пловдив.

И допълват: „След пресконференция на ДСБ, последното обещание на кмета Тотев беше, че системата ще заработи на 01.01.2017 г., но то отново не бе изпълнено. Припомняме, че, Община Пловдив е ощетила пловдивчани, като е разплатила сумата от почти 8 200 000 лв. за транспортния проект без фирмата изпълнител да си е свършила работата (в нарушение на договора) . Общината си е вързала ръцете като е подписала документи за свършена работа, и сега не може да иска неустойки от фирмата изпълнител в размер на близо 82 000 лв. на ден (общо почти 5 000 000 лв.). Общината е излъгала държавата, като е подала официална информация, че целият договор е изпълнен в срок и пълен обем”.

След този отговор на институциите в София, от ДСБ излизат с четири въпроса към ръководството на община Пловдив:

1. Минала ли е проверка през м. декември от Управляващия Орган във връзка с неработещите табла по спирките и системата за електронно таксуване?
2. Защо обществеността не е била осведомена за тази проверка, ако е имала такава?
3. Кой ще понесе отговорност за окончателното плащане от почти 8 200 000 лв.?
4. Кой ще понесе отговорност за непотърсените неустойки в размер на 81 541 на ден (общо почти 5 000 000 лв.)?

 

  • 11 Ян, 2017 | академик
    Видите ли гнома, гответе се за поредната интрига! дсб не е партия, а фобрика за интриги и фейсбук-далавери. Колко хубаво, че в следващото народно събрание няма да има и спомен от тях!
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини