Подтепето

ПОД НОЖА

10 Авг, 2018

Докато губим автентичната пловдивска архитектура, фалшиви „бижута“ се появяват в центъра

Теодор Караколев

Майсторите на новата сграда до фонтаните в Цар Симеоновата градина свалиха скелето и оградната мрежа и архитектурния кич лъсна в пълния си блясък

Имитацията на отдавна остарял архитектурен стил е слаб опит за лъже-история, а смесването на елементи от различни исторически периоди прави нещата още по-неадекватни

Пловдив се слави с дългата си история и културните напластявания, но дори това материално наследство не е вечно. Туристи и местни се радваме на автентичните останки както от античност, така и от Възраждане, годините след Освобождението и времето на цар Борис – с впечатляващата пловдивска архитектура от 30-те. За съжаление, унищожението на тази история – поради неглижиране, или заради желанието да се построят нови безлични кооперации, върви с пълна скорост. Още по-неприятният факт е, че докато от една страна губим автентичната архитектура, от друга – градът се сдобива с нелепи имитации и кич.

Най-новата такава придобивка вече краси границата на Цар Симеоновата градина. Архитектурното творение, което не може да бъде причислено към никой стил, е на ъгъла на улиците “Кръстю Пастухов“ и „Велико Търново“. Сградата се строи от около година на зелено петно, което граничи с един от входовете на Цар Симеоновата градина откъм Музикалното училище. В процеса на строителство се загатваха елементи, които насочваха към псевдоисторическия кич.

Виждаха се шпилове на покрива, мансардните етажи, както и псевдокаменната зидария. Неща, които самостоятелно са били типични и адекватни за архитектурни стилове от XIX или първите години на XX век, но обединени в едно предизвикват само изкривени усмивки у всеки, който е внимавал в часовете по история на архитектурата.

От няколко дни майсторите свалят скелето и предпазните мрежи и сградата лъсна в целия си блясък – с огромните и тежки балкони, скриващи рамкираните прозорци, увенчани с фалшив залепен „ключов камък“, както и доста странното решение най-важния акцент в постройката – ъгълът към фонтаните да бъде най-невзрачен. Вместо някакъв архитектурен акцент, този ъгъл е с гладка стена с два малки прозореца на двата етажа. Разбира се, малките и нефункционални прозорци в западна посока – обичайно най-търсената и харесвана, поради красивите залези – са с романтизирана рамка и ключов камък, за да минат за „красиви“.

Загубата на старите къщи е естествен процес, срещу който можем да се борим, но едва ли можем да спрем. В крайна сметка много от къщите, които днес харесваме, са построени върху други, по-стари, които също са имали естетическа стойност. Във всеки случай гражданската общественост трябва да се бори срещу унищожаването на старите сгради. Както по принцип, така и поради този факт – новите неща, които се появяват са фалшиви, слаби опити за имитация на нещо отдавна остаряло като стил, които се опитват с бетон и стиропор да „купят“ история, която всъщност нямат. За щастие из града се появяват хубави нови постройки, които изглеждат съвременно и адекватно за 2018 година, но грозните „модерни“ – като високата крива кооперация на ул. „Филип Македонски“ до Общинския съвет, както и грозните имитации, като въпросната на ул. „Велико Търново“ все още са водещата тенденция в строителството.

 • 19 Авг, 2018 | присъди в Свободна България всеки раздава
  ... пък Под Альошата публикува. Все стойностни и все по.стойностни стават. Многознайници компетентно анализирВат еха. БУТАМЕ И ТОЗИ БИЛДИНГ СЛЕД КАТО БУТНАХМЕ ГАЛЕРИЯТА И СЛЕД КАТО БУТНЕМ Партийнио за да виждаме Витоша и стадата. Бравос Теодорчик наший!
 • 18 Авг, 2018 | щом теодор я хули значи е добра, Петко!
  Голям разбирач и на всяка манджа мерудия този драскач. като са пипнали един грант да се произнасят за модерната и баухаус архитектура с неговото ортаче си мисли че е хванал дядо боже за шлиферо. оди да се поизучиш ако можеш а?
 • 18 Авг, 2018 | не не са колеги, Славо, академик Караколевский е агроном
  Теодорчо е същият дето публикува 111 Тезиси за БУТАНЕТО на честен и почтен Офис Билдинг 12 ЕТАЖА оти му бил закривал "гледката" към Витоша и ПАСИЩАТА както го бяха подучили софиянските мъдреци. Дизайнирана в западно модернистичен стил РАСТЕР. Вместо просто да я изметат и поддържат - ама не умеят. Я отиди да завършиш някакво ВИШО, какиното, я АМТИИ я...
 • 12 Авг, 2018 | славо
  И все пак, сте колеги, нали!?! Но ще се изкльопате без остатък, един друг! Поне, ако не можете се крепите един друг, не се плюйте. За смях ставате. От една страна творенията ви, от друга колегиалността и изобщо морала ви. Спрете се!
 • 12 Авг, 2018 | славо
  И все пак, сте колеги, нали!?! Но ще се изкльопате без остатък, един друг! Поне, ако не можете се крепите един друг, не се плюйте. За смях ставате. От една страна творенията ви, от друга колегиалността и изобщо морала ви. Спрете се!
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини