Подтепето

ПОД НОЖА

09 Мар, 2018

Десетки екологични бомби цъкат отново в землището на Община Куклен (ГАЛЕРИЯ)

Близо година след поредицата ни за незаконните сметища положението не се е подобрило

Става все по-страшно: Кости на животни, строителни отпадъци, обгорели гуми и тоалетна хартия „ражда“ полето
Таня Грозданова

Това е отбивка близо до пътя до пътя Пловдив – Асеновград на територията на Община Куклен и ако картините ви се виждат познати, не, не сте се объркали. Това чувство е известно като дежавю (от френски – „вече видяно”) и ви е познато от поредица  наши статии от миналата пролет.  Въпреки журналистическото ни разследване, подсещането на контролиращите  институции и сигналите ни до компетентните органи, незаконните сметища рецидивират.  

Близо година по-късно картината се повтаря. В редакцията ни през последните дни получихме няколко идентични сигнала. Положението не само не се подобрило, напротив - става все по-страшно, пишат ни читатели.

Освен строителни отпадъци в нивите и по общинските пътища продължават да се въргалят битова смет и животински кости. Последното е сериозен проблем и показва безхаберието на институциите. Близките кланици в района не са десетки, за да не може да бъде открит нарушителя на закона.

През миналата година, след нашата поредица и нарочното издирване от репортер на администрация и контролни органи, отговорни за реда, участъкът бе почистен еднократно, а от РИОСВ получихме общ бюлетин за наложените глоби по закона на територията на цялата община Куклен. Не е ясно колко от тези санкции са платени.

Ясно е обаче , че има пълна липса на последващ контрол, а екопрестъпниците продължават да се чувстват безнаказани. Очевадно е и тоталното бездействие на общинската администрация на Куклен. Да припомним, че кметът на общината Мария Белчева бе кандидат за поста на Зелената партия. 

Очаквайте продължение по темата

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

05 Дек, 2017

Вдигат таксите за битови отпадъци в община Куклен?

Кметът Мария Белчева предлага увеличаване на промилите, върху които се определя местния налог, заради дупка в бюджета  

Собствениците на недвижими имоти в Община Куклен вероятно ще заплащат нови такси за битови отпадъци от началото на новата година. Причина за това е, че парите за сметосъбиране и почистване на улиците не достигат. Кметът на общината Мария Белчева предлага да увеличи промилите, върху които се определя размера на местния налог,  поради недостиг и дупка в бюджета от около 200 000 лв.. Местните еко и комунални служби разполагат с общо 40 човека, които се грижат за чистотата в градчето и петте планински села в парк Родопи. Предстои обсъждане на предложението в Общинския съвет.

 

» повече
28 Май, 2017

Неизвестна фирма редовно зарежда екобомби в землището на Куклен

Има съмнения, че нарушителите са от съседна община 

Въпреки поредицата от материали в Под тепето и сигналите ни до компетентните институции, незаконните сметища рецидивират 

Нерегламентирани сметища продължават да никнат близо до пътя Пловдив - Асеновград, в землището на Община Куклен. Камарите от строителни отпадъци отново рецидивират, въпреки медийния шум, множеството публикации от наша страна и сезирането на съответните органи и институции. Тъй като не виждаме да се търси решение на проблема, на мястото на незаконното сметище заснехме фирмена камионетка, която продължава необезпокоявано да си разтоварва боклука.

Още през април читатели на Под тепето алармираха за цъфналите бунища и плъзналата заплаха от зарази, тъй като до пътя между Пловдив и Асеновград, след КЦМ, се създават малки сметища в частни и общински терени ...

» повече
26 Апр, 2017

Инспектори от РИОСВ проверяват незаконните сметища край Куклен след сигнал от Под тепето

В Инспекцията не са получавали сигнали за нерегламентираните бунища

РИОСВ – Пловдив ще извърши проверка за незаконни сметища край Куклен след серия публикации и изпратен до Инспекцията сигнал от Под тепето. След установяване на нарушения ще бъдат предприети административно-наказателни мерки съобразно екологичното законодателство, съобщават от РИОСВ. До този момент проверка не е извършвана, тъй като в регионалното звено не са получавани сигнали за замърсяване в землището на Куклен. По заповед на министъра на околната среда и водите ще бъдат извършени проверки на пътната инфраструктура на общините в Пловдивска област след 12 май 2017 г., информират от Инспекцията. И допълват, че съгласно чл. 19 от Закона за управление на отпадъците общинските органи са отговорни по предотвратяване на нерегламентираното образуване на отпадъци в ...

» повече
24 Апр, 2017

Главният еколог на Община Куклен: Ще почистим незаконното сметище

Според администрацията еко бомбата е дело на долноводенци

Таня Кънева

Нерегламентираните сметища на територията на Община Куклен са много чест проблем. Липсата на охрана и камери, както и пресечените терени допълнително допринасят за това безотговорни „граждани“ да си изхвърлят боклука, където намерят за добре.  

Администрацията е наясно с всички тези дадености и е безсилна да направи друго, освен да чисти.

Това ще е и решението на проблема с еко бомбата край пътя за село Долни Воден, за която ви съобщихме преди 4 дни. Припомняме, че наши читатели сигнализираха за изключително сериозен проблем- изникването на няколко нерегламентирани сметища по пътя между Куклен и Долни Воден, след КЦМ. Бунищата „разцъфват” в частни и общински терени периодично.

Под тепето сигнализира в РИОСВ – Пловдив ...

» повече