Подтепето

ПОД НОЖА

12 Окт, 2017

Багерите пак влязоха в Армана

Местните кълнат кмета на Северен

В акцията участваха социалните служби и полицията

Две незаконни къщи на по два ката, строени без никакви документи на общинска земя, в пловдивската етническа Арман махала захапаха багерите на „Май груп“ тази сутрин.

Пушилката от разрушаването не бе толкова голяма, колкото пушилката, която вдигаха мургавите обитателки на квартала. Десетки клетви отнесе районният кмет на „Северен“ Ральо Ралев, а докато крещяха срещу него жестоки и неразбираеми фрази от сорта на „Удар да те утрепе!“ и „На пепел да станеш!“, местните опитаха да блокират багера на наетата строителна фирма.

На мястото бяха униформени от III-то Районно управление на полицията при ОД на МВР –Пловдив, които трудно удържаха обитателите на нередовните постройки, решени да прибегнат до саморазправа.       

Кметът запази самообладание и заяви, че всички процедури са проходени и сроковете са приключили. „Събарят се жилищни сгради, които са без каквито и да е строителни документи и книжа и са изградени върху терен - общинска собственост. Заповедите за премахването на това незаконно строителство са потвърдени от съдебните институции, както в България, така и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург,“ категоричен е Ралев.

Администрацията на район "Северен" изказва специална благодарност на служителите на Дирекция „Социално подпомагане” към Община Пловдив, на главен инспектор Никола Симов – началник на III-то РУ „Полиция” при ОД на МВР Пловдив и на служителите му, за проявения професионализъм при изпълнението на служебните им задължения.

Няма направени коментари
Още от рубриката "ПОД НОЖА"

Подобни новини

14 Сеп, 2017

Европейският съд за правата на човека отново спря багерите пред незаконна ромска къща в Армана

Странно се набива на очи един факт – напоследък точно в деня на акциите взеха да пристигат указанията от Страсбург

БХК представя правна помощ на обитателите на незаконните строежи

По препоръка на юристите въпросните тъжители отказвали да подадат документи за настаняване в социално жилище

Таня Грозданова

„С писмо от вчера, 12.09.2017 г., Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) даде привременни мерки за защита на ромско семейство с тримесечно дете. Семейството е представлявано от адв. Маргарита Илиева с помощта на екипа на „Правна програма“ на Българския хелзинкски комитет (БХК). Мерките задължават българските власти да не разрушават дома им в сегрегираната „Арман махала“ в кв. „Хаджи Димитър“, Пловдив. ЕСПЧ обяви, че ще гледа с приоритет делото, заведено от името на ...

» повече
07 Авг, 2017

Три къщи на няколко ката в Шекера да очакват багери

Сред  тях е плата на лихваря Мечо

Кметът Ралев: Издаваме заповеди за събаряне на незаконни постройки постоянно и не правим нови регистрации

снимка: 24 часа

Таня Грозданова

25 заповеди за премахване на незаконни къщи са издадени за ромските махали в Северен, 16 от тях са изпълнени, това заяви днес кметът на района Ральо Ралев. „Издаваме заповеди за събаряне на незаконни постройки постоянно. Само че това се случва след месеци съвместна работа на районната администрация, Общинска полиция, охрана и Инспектората,“ коментира той.

По думите е била планирана акция по събаряне в края на юли за три големи масивни къщи по на 2-3 етажа в Шекер махала. Изчаква се обаче решението на Административен съд за едната постройка, за да може багера да действа накуп. Незаконните ...

» повече
07 Авг, 2017

Конфискуваха уредба и тонколони на джамбуре в Арман махала

снимка: архив от последната акция по събаряне на незаконни къщи в Арман махала през м.април 2017

Ромите празнували годеж на улицата с DJ

Екип на III-то Районно управление на полицията се е отзовал на сигнал за нарушаване на обществения ред снощи в Арман махала. При проверката униформените се натъкнали на шумен купон за ромски годеж, който се провеждал на улица в квартала. Специално нает DJ с уредба и големи тонколони се грижел за семейното тържество и за това съседите наоколо да не могат да почиват.

Техниката е била иззета и джамбурето прекратено. Историята разказа днес кметът на Северен Ральо Ралев, който вчера имаше специална среща  с вицепремиера Валери Симеонов за подобни проблеми в Шекер махала.

Ралев изказа специална благодарност на шефа и екипа на III РУП за бързата реакция при снощния сигнал.    

» повече
26 Апр, 2017

Ромите, които се жалват в Страсбург, продали апартаментите си и вдигнали къщи на поляната (ГАЛЕРИЯ)

Никой не казва колко души живеят в една постройка на общинския терен в Арман махала

Спазвайки Хартата за правата на човека, кметът на Северен докара социалните на терена

Европа се намесва против събарянето на незаконните колиби със сателити

Без драма стартира акцията по събарянето на 5 незаконни къщи, издигнати на общински терен пред блока, известен като Малкия гигант в пловдивския район „Северен“. Багерът на фирмата, наета да изпълни поръчката, започна работа още преди да дойде полицията. Първоначално и зяпачите бяха малко, но с идването на повече медии, публиката ставаше все по многобройна.

Сред малките групи обикаляше и Васил Къдринов с папка с документи по жалбите на петима собственици, които сезираха Страсбург чрез комитет “Право на жилище - район Северен Пловдив“. Той ...

» повече