МненияНовиниПод ножа

Никой не яде компютърни програми – или в главите на комунистите наистина няма нищо

Вестник „Дума“ публикува на 12 февруари „забележителна“ статия, озаглавена: „Никой не яде компютърни програми…“ Авторът, някой си Танчо Гаров, представя себе си като завършил “Народностопанско планиране и статистика” в бившия ВИИ “Карл Маркс”, сега УНСС. Но се смятал „за сведующ и в по-новите тенденции“.

Ето какво ни свежда авторът. Имало един много важен проблем в обществото, за който не се взимат никакви мерки – статута на програмистите и компютърните специалисти в България.

Танчо Гаров забелязал, че новодомците около него в кооперацията са все програмисти и компютърни специалисти.И направил някои разчети на база данни от Националния статистически институт – най-високите заплати са на работещите в сектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти” – средно 3000 български лева Заетите в сектора са около 98 хиляди души от около 2 милиона работещи.След още проучвания Танчо стига до следния резултат – „в България работят 40 хиляди програмисти и компютърни специалисти със средна заплата, достигаща до огромните за българските стандарти 4000 български лева!“

И тук започват терзанията на „народностопанския статистик“ Гаров. Оказва се, че имало класа от хора, които могат да си позволят нови жилища, без да се съобразяват с икономическите възможности на обикновените българи, което води до нарастване на цените и до невъзможност за останалите да закупят жилище. Програмистите можели да си позволят по-качествени услуги от обикновения народ.

Хубаво, но целият този отрасъл на стопанската икономика, според Танчо Гаров, не произвежда нищо.От тази дейност се генерирали само компютърни програми и интернетски сайтове, които не са реално потребима стока. Никой още не се е научил да яде компютърни програми, твърди Гаров.

И какво предлага авторът, за да решим тази обществена несправедливост? Специални данъци за програмисти и за чужди фирми, които ползват подобен кадрови ресурс, както и във връщането на прогресивните данъци. „Ако на един програмист му се добави допълнителен данък от 1000 лв. месечно (средно) при 40 хиляди души получаваме едни допълнителни 40 милиона лева, влезли в хазната за преразпределение! Мисля, че това би било справедливо спрямо хората, с чиито данъци въпросните специалисти са обучени“.

Ето това се върти в главата на специалиста по народно планираме заедно съд залповете на „Аврора“, които кънтят в нея. Да вземем парите на онези, които са по-умни от нас, и да ги дадем на онези, които си бъркат в носа.

Танчо Гаров очевидно е застинал във времето на големите лъжи и няма как да мръдне оттам, това е очевидно. Но и редакторите на „Дума“ вероятно са съгласни с него, както и масата комунисти – равенство, братство, свобода. Кой колко акъл има, не е важно. Тези, на които чавка им го е изпила, гледат как другите печелят повече и купуват къщи. Да гледат.

автор: Любомир Мирчев/politikavplovdiv

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. това смо чугунена тикфа може да го измисли/напише, мрете в кофите червени каксети намачкани

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина