Подтепето

ПОД НОЖА

23 Май, 2018

Велосипедисти протестираха срещу забраната за колоездене в Цар-Симеоновата градина

След няколко обиколки в Цар Симеоновата градина, шествието премина по Главната до Аптека Марица

Десетки велосипедисти се включиха в изненадващ флашмоб против забраната за колоездене в Цар-Симеоновата градина. Малки деца, младежи и възрастни хора направиха няколко обиколки из парка малко след 18 часа.

Те смятат, че пълната забрана за велосипеди, без предоставяне на алтернатива или обособена велоалея в рамките на парка, трябва да отпадне, тъй като и този екологичен транспорт има място в центъра на града.

В шествието се включиха мъже и жени на всякаква възраст, както на велосипеди, така и на триколки, с ролери и други безмоторни превозни средства, в подкрепа на безопасното велосипедно движение. След обиколките в Цар Симеоновата градина те потеглиха по Главната и стигнаха до Аптека ...

» повече
23 Май, 2018

Фалстарт на матурите по математика в Южен

Изгасна токът в ОУ „Яне Сандански“

5374 седмокласници се явяват днес в Пловдив и областта на НВО по математика

Част от район „Южен“ остана без ток тази сутрин поради авария. Липсата на електричество доведе до стресова ситуация организаторите на националното външно оценяване по математика в основно училище „Яне Снадански“ в кв. Кючук Париж.

Управата на училището спешно сигнализира в Инспектората, че в 7,40 е спрял тока в сградата. Директорът на РУО – Пловдив Иванка Киркова организира спешно от най-близкото училище да разпечатат изпитните варианти. Заповедта е изпълнена и от СУ „Константин Величков“ занасят с протокол материалите.

През това време са активирани и спешните екипи на ЕВН. Аварията е отстранена след час и половина.

Изпитът по регламент започва в 10 часа ...

» повече
22 Май, 2018

Багери изринаха всички незаконни постройки по една улица в Столипиново

22 градени постройки, бараки и преместваеми обекти бяха сринати със земята в етническия квартал Столипиново днес. В голямата си част това бяха незаконно построени търговски обекти на улица "Крайна“ в участъка  между блоковете с номера  4001 и 4002. Сред тях имаше и две къщи.

Част от покъщнината, изнесена от жилищните сгради и обзавеждане от търговските, стоеше на пътя, а някои от обитателите наблюдаваха акцията на районното кметство на столове.   

Незаконното строителство е сред най-наболелите проблеми в пловдивските махали.

Кметът на района Николай Чунчуков  следи изпълнението на предписанията си от сутринта. По думите му, над 100 обекта предстои да бъдат премахнати в квартала. На мястото на съборените днес се предвижда облагородяване на междублоковото пространство.  Ще бъдат поставени множество контейнери за смет ...

» повече
19 Май, 2018

Министър Порожанов пред протестиращите розопроизводители: И без протест на пътищата щях да дойда

“Държавата няма как да изкупи розовия цвят, нито пък да влияе на цените,“ каза той на стопаните в Карловско

В неделя в МЗХГ ще проведе среща и с дестилериите, които преработват розовия цвят

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна в Карлово с розопроизводителите и кметовете на населените места в региона. Поводът са протестите на земеделски стопани заради ниски изкупни цени на розовия цвят.

“Държавата няма как да изкупи розовия цвят, нито пък да влияе на цените. И без протест на пътищата щях да дойда”, каза министър Порожанов. Той обеща розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби ще получат държавна помощ “де минимис”.

Ще се работи и за приемане на Закон за розата, който да регламентира ...

» повече
19 Май, 2018

Розопроизводители блокираха пътя Пловдив-Карлово

Протестират срещу ниските изкупни цени на розите

Очакват министъра на земеделието

Протест на земеделски стопани, производители на розов цвят, блокира главен път Пловдив - Карлово тази сутрин. Розопроизводителите са разсипали чували с ароматен цвят по пътното платно, недоволни от ниски изкупни цени на розите. Зa сега не дават информация до кога ще продължи протестът им.

Очаква се в Карлово да пристигне министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, за да се срещне с тях и кмета на общината Емил Кабаиванов.

Междувременно от ОД на МВР – Пловдив съобщават, че движението по пътя Пловдив - Карлово е затруднено заради протестните действия на розопроизводителите край разклоните за село Войнягово и Калофер.

Полицейски служители насочват автомобилите по обходни маршрути. В посока Карлово се преминава през ...

» повече
18 Май, 2018

„Бизнесът за Пловдив” подкрепи протестът на превозвачите

Създава се ситуация, която ще доведе до нелоялна конкуренция между превозвачите, пишат в декларация до европейските и български институции от сдружението

Сдружение „Бизнесът за Пловдив” подкрепи протеста на българските превозвачи. От организацията излязоха с декларация до европейските и български институции, в която застават зад исканията на превозвачите и изразяват позиция предлаганите от Европейската комисия промени в законодателството на Европейския съюз в областта на международните превози. „Считаме, че предлаганите регулации нарушават глобалната цел на Европейския съюз за единен европейски пазар и свободна търговия на стоки и услуги, както и основните права и свободи на гражданите на Европа, като ги дискриминира по отношение мястото им на постоянно пребиваване. Промените сериозно ще засегнат транспортния сектор в страната, който осигурява 15% от БВП и ...

» повече
17 Май, 2018

Свобода на медиите в Европа: Код червено

Ситуацията със свободата на словото в бившите социалистически страни е плачевна. И изглежда ще става все по-зле

Бенедект Явор, член на ЕП: Европейската комисия и Европейския съюз не могат да продължават да се крият зад догмата, че свободата на медиите и свободата на словото са проблем не на Съюза, а на държавите- членки

Снимка: Георги Кожухаров за ДневникКакъв е медийният пейзаж в страните от бившия Източен блок? Еднакъв, почти навсякъде- от България, през Сърбия, до Словакия, Чехия, Унгария и Полша. Ситуацията със свободата на словото в бившите социалистически страни е плачевна… И изглежда ще става все по-зле. Това са изводите от международната конференция „Свобода на медиите и плурализъм: Как да рестартираме основния стълб на ЕС”, която се проведе в София вчера и в която ...

» повече
16 Май, 2018

Табло на спирка в Кючука се вижда само от отсрещния тротоар

Спирка 380: Който има очи да види

Това е спирка № 380 в квартал Кючук Париж в пловдивския район „Южен“. Намира се на един от входовете за красивия парк „Бели брези“.

Няма да коментираме, че задните колони на навеса са забити в пръста и плочките липсват, а както е известно, те трябва да бъдат поставени от общината не от концесионера. Това бе подробно обяснявано стотици пъти от общинската управа, докато спирките се поставяха из града.

Опитайте се да видите какво пише на информационното табло. Няма начин защото то е скрито на 85 % зад навеса. Единственото място, от където може да го прочетете и то не на цял екран е отсрещния тротоар.

» повече
15 Май, 2018

Колко затворена е Фондация „Пловдив 2019”?

Всъщност, не е! Интересът на медиите към дейността й обаче е нулев

Само двама журналисти отразиха супер успешната и престижна среща на семейството на Европейските столици на културата

Иво Дернев

Какво ли не чухме и не прочетохме за Фондация „Пловдив 2019” в последните месеци. Основната критика, че екипът й е затворен и интровертен, се натрапва особено в последно време. Дали обаче е така? И къде всъщност е истината? Отговор на тези въпроси може да даде така голямото и престижно за града ни събитие, което се случи в последните няколко дни- годишната среща на семейството на Европейските столици на културата. Представители на 30 града от стария континент, бивши или предстоящи арт центрове на Европа, дойдоха в Пловдив, опознаха го, изживяха го ...

» повече
15 Май, 2018

Откриха 7 буса да гният зарязани между блоковете в Кършияка

Вдигнаха 15 трошки от улиците на Северен

От началото на годината са вдигнати 26 изоставени коли от терени общинска собственост в района

Паяците са вдигнали от улиците в квартал Кършияка принудително  15 автомобила при мащабна акция по репатриране и облепяне на излезли от употреба моторни превозни средства, съобщи кметът на район „Северен“  Ральо Ралев.

Акцията е проведена през изминалата седмица в изпълнение на разпоредбите на Наредбата на община Пловдив за реда и условията за намаляване на замърсяването с отпадъци от излезли от употреба МПС. Участвали са служители на район "Северен" със съдействието на III РУ Пловдив, ОП "Паркиране и репатриране" и "Българска рециклираща компания" АД. Отстранени, зарязани по улиците и в междублокови пространства  7 микробуса и 8 леки коли.

По ...

» повече