Подтепето

ПОД НОЖА

18 Мар, 2018

Пълен кошмар в подлеза до Централните гробища

Липсват всички метални елементи в подлеза

Усилията на институциите са недостатъчни или инцидентни

Тотален погром цари на подлеза под бул. „Цариградско шосе” до входа на Централните гробища и Полиграфията. Стълбището е в потресаващо състояние – на практика няма нито едно цяло здраво стъпало. Неочаквана е и липсата на решетки след последното стъпало над отводнителната шахта – изглежда събрани за връщане на метални отпадъци.

Освен всички други метални съоръжения – капаци на шахти и др., липсват също и няколко от тротоарните плочи, които са настилка. Изглежда някой е имал нужда и си ги е събрал за двора. От осветление няма никакъв помен.

Подлезите по бул. „Цариградско шосе” по традиция са в плачевно състояние. Усилията на районното кметство да поддържа съоръженията – каквито има още няколко ...

» повече
18 Мар, 2018

Голямо парче мазилка падна на централната улица в Стария град

За щастие в този момент не са преминавали туристи и пострадали няма

Голямо парче мазилка се е отчупило тази сутрин от стената на къща в Стария град на ул. "Съборна", видя репортер на Под тепето. По чудо отдолу не са преминавали туристи и пострадали няма. В сградата дълго време се помещаваше култовото заведение "Таксим". Към момента обаче къщата изглежда не се поддържа добре. Мазилката е паднала и се е разпиляла по калдъръма на централната за Стария град улица "Съборна", а частта от отчупеното парче си личи на фасадата на сградата.

» повече
18 Мар, 2018

Бившият партиен дом стана опасна сграда

Парчета мазилка падат от фасадата на зданието

Бившият партиен дом стана опасна сграда. Големи парчета мазилка падат от фасадата на административното здание, под чийто покрив работят много от чиновниците на Община Пловдив. Ленти ограждат опасната за минувачите зона около постройката- страничния вход към фоайето.  Хвърчащите парчета създават риск както за пешеходците, така и за работещите в гигантската сграда.

За проекта за реконструкцията на партийния дом се говори от вече близо четири години, но първите стъпки по реализирането му все още не са направени. Последната идея бе той да се ремонтира паралелно с Концертна зала, но и там към днешна дата можем да говорим само за намерения, а не за конкретни действия.

В края на миналата година кметът Иван Тотев съобщи ...

» повече
15 Мар, 2018

Протестите в защита на Пирин не стихват

Те са насочени и срещу корупцията и зависимите политици

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ припомня, че на 15 март 2018 г., четвъртък, граждани продължават да протестират за оттегляне на решението на правителството да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им.
 
Докато прокуратурата проверява дали всичко е наред с концесионния договор за ски зона Банско, вицепремиерът Валери Симеонов настоява за промяната му в полза на концесионера.
 
Протестът е и срещу корупцията на всички нива, срещу безцеремонността на олигарсите, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите, уточняват организаторите.

Освен в столицата, протести днес ще има ...

» повече
14 Мар, 2018

Столипиновци си изхвърлиха боклуците в краката на седем швейцарски посланици

Разсипаха битовата си смет директно на улицата, веднага след като фадрома разчисти купчина с отпадъци

Само по делегации ли ще чистите? Къде са ни контейнерите, питаха ромите

Жителите на Столипиново организираха боклукчийска акция пред седем посланици на Швейцария днес. Дипломатите дойдоха в махалата, за да се запознаят на място с ромската интеграция и се сблъскаха челно с хигиенните навици  на жителите на най-големия ромски квартал. Мъж изхвърли битовата си смет буквално в краката на посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония, Румъния и швейцарския представител в борда на Ромския образователен фонд. Той изпразни кофата си директно на улицата, на метър от оградата на детска градина „Лилия”. Сметта се разпиля на мястото, от което само пет минути по-рано фандрома ...

» повече
13 Мар, 2018

Румен Радев: Нашата благодарност към Русия не е за сметка на нашето достойнство

Президентът определи скандала с патриарх Кирил като политическа режисура

Посрещнахме Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен глава, а той  избра да си тръгне като политик. Но аз съм не само президент, аз съм християнин. Затова не вярвам, че неговата цел е да сее разкол между нашите народи. Остава въпросът обаче кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение? Кой експлоатира кризата в нашите отношения?, попита президентът Румен Радев в Пловдив днес, по време на посещението си в 68-а бригада „Специални сили“.

Твърдо мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство. И тази позиция много ясно и по категоричен ...

» повече
13 Мар, 2018

Президентът от Пловдив: Посрещнах патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик

Румен Радев свиква Национален съвет за сигурност заради продажбата на ЧЕЗ

Посрещнах Негово светейшество патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик. Така президентът Румен Радев коментира скандала с назидателното поведение на висшия руски духовник в президентството. Държавният глава е в Пловдив, на посещение в 68-а бригада „Специални сили“. Той уточни, че записът, изтекъл от Руската православна църква, не дава пълна информация за неговата среща с Кирил. От видеото били орязани думите на президента, дошли в отговор на казаното от руския патриарх.

В Пловдив Румен Радев съобщи още, че не е получавал никакви сведения от службите по повод продажбата на ЧЕЗ и възнамерява да свика Национален съвет за сигурност по казуса.

Очаквайте подробности!

» повече
11 Мар, 2018

Оцелялата през 1943 г. Ивет Анави: Помня, помня всичко!

Еврейската писателка дойде на Паметника на благодарността с жълтата значка, с която са ограничавали правата й преди 8 десетилетия

Трябва да помним. Трябва да говорим. Трябва да знаем. Тъй като днес хората съзнателно забравят, казва 99-годишната Анави

С жълтата значка, която е ограничавала правата на личността й преди близо 8 десетилетия, се появи на днешната церемония за 75 години от спасяването на българските евреи 99-годишната Ивет Анави. Нося я на яката, за да не забравят другите. Аз помня всичко, ама на мнозина паметта май е къса. Въпреки че вече съм малко сляпа, много глуха и беззъба, съм много бъбрива и помнеща, каза за Под тепето еврейската писателка Анави, с която сме ви запознавали през 2014г. А ние допълваме, че и ...

» повече
09 Мар, 2018

Десетки екологични бомби цъкат отново в землището на Община Куклен (ГАЛЕРИЯ)

Близо година след поредицата ни за незаконните сметища положението не се е подобрило

Става все по-страшно: Кости на животни, строителни отпадъци, обгорели гуми и тоалетна хартия „ражда“ полето
Таня Грозданова

Това е отбивка близо до пътя до пътя Пловдив – Асеновград на територията на Община Куклен и ако картините ви се виждат познати, не, не сте се объркали. Това чувство е известно като дежавю (от френски – „вече видяно”) и ви е познато от поредица  наши статии от миналата пролет.  Въпреки журналистическото ни разследване, подсещането на контролиращите  институции и сигналите ни до компетентните органи, незаконните сметища рецидивират.  

Близо година по-късно картината се повтаря. В редакцията ни през последните дни получихме няколко идентични сигнала. Положението не само не се подобрило, напротив - става все ...

» повече
07 Мар, 2018

Разочароващ ремонт за 70 000 лв в Градската галерия

Положителната новина е, че най-накрая галерията има най-обикновена система за окачване на картини

След близо двумесечен ремонт залата за временни експозиции на Градската художествена галерия отвори врати вчера. От снощи по стените на първия етаж на галерията могат да се видят творби на Янко Ненов. Той е подготвил 60 цветни релефа, в които върху метална плоскост е рисувал с различни материали, сред които стъкло, дантела и други. Творбите са обединени в цикъл „Синят на старите вещи и… котките“.

Посетителите на изложбата ще са първите, които ще видят пространството след последния му ремонт. 70 хиляди лева отпусна общината за модернизиране на изложбения етаж, който обаче силно разочарова. Единственото ценно нещо, което се вижда, е насоченото осветление и системата за окачване. Това ...

» повече