Подтепето

под небето

11 Юли, 2018

Жителите на Белащица искат стоп на кариерите в селото

Информационна кампания в подкрепа на каузата „Стоп на кариерите в Белащица“ ще се проведе на 12 юли от 19 часа в центъра на село Белащица.

Масовото гражданско недоволство на живущите в селата от региона е във връзка с инвестиционно предложение на фирма „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване на кариерата и нов  Добив на строителни материали – мрамор за трошен камък в участък „Калоян“ от находище Белащица на площ от 50,534 дка“ в землището на с.Белащица, общ. Родопи с дългосрочност от 25 години. 

На събитието са поканени кметът на община Родопи г-н Пламен Спасов и председателят на Общински съвет Родопи г-жа Галина Вълева, за да представят предприетите мерки от тяхна страна в защита на интересите на своите избиратели и жители в региона.

Инициативният комитет към с. Белащица сезира многократно от месец май с официални писма и подписки местните органи на властта, в които настоява за писмени официални становища на същите до РИОСВ – Пловдив в защита здравето на месното население и подкрепа на исканията им за прекратяване на процедурата на фирмата-концесионер поради катасрофалните последици за околната среда и вредите за здравето на населението.

Към настоящия момент официални отговори към инициативния комитет и месните жители не са постъпили.

Освен подписките и писмените възражения, повече от 400 души се събраха на мирен граждански протест на 19 май 2018 г. на пътя, през който минават тежкотоварните камиони от двете кариери на Белащица, за да изразят публично недоволство и апел към държавните институции за стриктен контрол върху дейността на частните фирми и техните задължения да извършват рекултивация на обработените вече предоставени терени. 

Приблизителната площ на двете кариери „Родопи - Север“ и  „Родопи - Юг“ в находище Белащица е 53 хектара и обхваща източните била на Родопа планиана. Красивата пририда на Родопите тук е заличена до неузнаваемост и нейните хребети са превърнати в пустиня.

Няма направени коментари
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини

04 Сеп, 2018

Само една глоба за запрашеност на кариерите край Белащица за 2018-а

Снимка: Цветан Димитров от 31 август 2018 г. при последните контролирани взривове

Кариерите са проверявани 5 пъти от началото на годината, резултатът е една санкция през юни за 2000 лева

На двете фирми-концесионери са връчени писмени предписания от Екоинспекцията, които били изпълнени

Има подадено инвестиционно намерение от „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД, потвърдиха за Под тепето от РИОСВ – Пловдив

Таня Грозданова

Докато Пловдив се готви за Празника на Съединението пет села около него са приготвили голям протест за 6-ти септември под наслов „Стоп на съществуващите кариери Стоп на инвестиционните намерения за нови“.

В обръщението си към обществеността и управляващите от Инциативния комитет казват: „Ние жителите на с. Белащица сме против каквато и да е форма за разширяване на съществуващите Кариери и създаване на нови над селата Белащица, Гълъбово, Марково, Брестник, Брани поле ...

» повече