Жителите на Белащица искат стоп на кариерите в селото

Под небето

Информационна кампания в подкрепа на каузата „Стоп на кариерите в Белащица“ ще се проведе на 12 юли от 19 часа в центъра на село Белащица.

Масовото гражданско недоволство на живущите в селата от региона е във връзка с инвестиционно предложение на фирма „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване на кариерата и нов  Добив на строителни материали – мрамор за трошен камък в участък „Калоян“ от находище Белащица на площ от 50,534 дка“ в землището на с.Белащица, общ. Родопи с дългосрочност от 25 години. 

На събитието са поканени кметът на община Родопи г-н Пламен Спасов и председателят на Общински съвет Родопи г-жа Галина Вълева, за да представят предприетите мерки от тяхна страна в защита на интересите на своите избиратели и жители в региона.

Инициативният комитет към с. Белащица сезира многократно от месец май с официални писма и подписки местните органи на властта, в които настоява за писмени официални становища на същите до РИОСВ – Пловдив в защита здравето на месното население и подкрепа на исканията им за прекратяване на процедурата на фирмата-концесионер поради катасрофалните последици за околната среда и вредите за здравето на населението.

Към настоящия момент официални отговори към инициативния комитет и месните жители не са постъпили.

Освен подписките и писмените възражения, повече от 400 души се събраха на мирен граждански протест на 19 май 2018 г. на пътя, през който минават тежкотоварните камиони от двете кариери на Белащица, за да изразят публично недоволство и апел към държавните институции за стриктен контрол върху дейността на частните фирми и техните задължения да извършват рекултивация на обработените вече предоставени терени. 

Приблизителната площ на двете кариери „Родопи – Север“ и  „Родопи – Юг“ в находище Белащица е 53 хектара и обхваща източните била на Родопа планиана. Красивата пририда на Родопите тук е заличена до неузнаваемост и нейните хребети са превърнати в пустиня.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.