Подтепето

под небето

13 Ноев, 2017

Възкръсналата 200-годишна Къща Клианти впечатлява вече 3 месеца туристите

Клианти е една от най-старите жилищни постройки във Възрожденския Пловдив

Уникалните ѝ стенописи са на точно 200 години

Над 10 години продължи реставрацията на къща „Клианти“ в Стария град до откриването ѝ като музей преди малко повече от 3 месеца. От тогава тя вече е събрала стотици възхитителни реакции от посетилите я туристи и множество положителни послания в книгата за отзиви. Никой не си тръгва безразличен - а идват туристи от всички континенти, но и от самия Пловдив, които са чакали дълги години откриването на музея.

Обиколката за туристите започва от долния етаж, в който посетителите могат да видят детайл от предполагаем много по-голям пейзаж, който може би е обикалял като фриз всички стени. В стаята има запазено и красиво пано с букет цветя. На долния етаж посетителите могат да се запознаят накратко с историята на къщата и нейната реставрация с мултимедийна презентация на голям телевизор.

Истинските бижута обаче са на горния етаж. Най-голямата зала впечатлява с обилното си осветление. Макар и с изложение север-североизток, с множеството огромни прозорци, тя е обляна в светлина. Особено интересен е и таванът на едното странично помещение в централната зала. Едно от най-грабващите неща обаче е полуетажът. Това е помещение под цялото пространство на две от стаите на втория етаж, високо метър и петдесет. Възможно е то да е служило като склад, а има хипотеза и също, че е използвано за скривалище.

Къщата всъщност е една от най-старите все още запазени жилищни сгради в Пловдив от периода на Възраждането. Макар и преустроявана много пъти, нейното сигурно начало е в средата на 18 век. Няколко изследователи са проучвали къщата през годините и има редица установени факти. Къщата е претърпяла различни промени, била е разширявана, но и смалявана. Със сигурност по-голямата част от стенописите са създадени през 1817 година – както е записано от самия художник или майстор-декоратор върху пейзажите от Истанбул и Виена.

Стаята с градските пейзажи е едно от двете помещения, които са най-впечатляващи за гостите на Клианти. В нея е запазена изключително качествената стенопис на голямата алафранга. От двете страни пък има две ниши – едната, оригинална, с мраморен плот, е напълно запазена, а другата е нейно симетрично отражение. Стенописите имитират мраморни стени, а декорацията нагоре се превръща отново в цветя. Дървеният таван също е изработен ювелирно. 

Цялата статия четете в KAPANA.BG

 

 • 14 Ноев, 2017 | KLIENTI HAUS SEHR SCHON, BRAVO!
  HAUS "KLIENTI" IST SEHR SCHON, BRAVISSIMO!
 • 14 Ноев, 2017 | КЛИАНТИта правим ИЗГОДНО, до Коледа с отстъпка
  За фирми, организации, кмецтва и мутрополити предлагаме изкусно изпидепсани клиантита в три размера. Отстъпката валидна до Коледа, не отлагайте: 445 543
 • 13 Ноев, 2017 | поредното МЕНТЕ за 30 години "демокра..." КЛЕПТОкрация
  Цит.: "Над 10 години продължи реставрацията на къща „Клианти“ в Стария град до откриването ѝ като музей преди малко повече от 3 месеца. От тогава тя вече е събрала стотици възхитителни реакции от посетилите я туристи и множество положителни послания в книгата ..." В ОПЛАКВАТЕЛНАТА КНИГА? Ами ако проверите на ВЕЛОдро... пардон, КОЛОДРУМА Книгата За Възхвали вероятно и тя е препълнена =ТЕНЕКИЯТА радва будалата! Хвала!
 • 13 Ноев, 2017 | свери си часовника, Иво (ако искаш): kultura.bg/bg/article/view/26619
  Жълтата къща откъм Св.Димитър не случайно беше отчуждена за да стане възможно ЦЯЛОСТНОТО възстановяване на Клианти, която е продължавала нататък една ос още; но бюджетът тогава свърши. kultura.bg/bg/article/view/26619 Прехвалената сега възстановка е ЧАСТИЧНА, половинчата. Оригиналният ПЪРВООБРАЗ не е известен. Голяма част от гиздавите стенописи пък са дорисувани, не автентични ОРИГИНАЛИ. Художество в духа наАКАД. БожоДим. ХИНДЛИЯН е истинска 100%
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини

11 Юни, 2018

Рекордни обороти от вход за музеите в Стария град

Йордан Илиев: Много е пълно, особено в събота и неделя

Близо 2000 лева на ден от входни билети за посещение на Античния театър е достигнал оборота на Общински институт „Старинен Пловдив“ в някои дни на месец май, похвали се директорът на института Йордан Илиев.

По думите му в момента има интерес откъм посещаемост за всички обекти в Стария град. „Много е пълно, особено в събота и неделя. Има посетители и това са обороти само от вход за музеите, тук изключваме събития, отдаване под наем и мероприятия, които допълнително водят хора,“ коментира Илиев.

Той уточни, че цитирания рекорден приход е от делничен ден. Тук говорим за понеделник –спокоен работен ден. Например на 28 май е поставен абсолютен рекорд от 1800 лева ...

» повече