Подтепето

под небето

14 Юни, 2018

Въвеждат обща методика за тестване на качеството на храните във всички страни от ЕС

Всяка една лаборатория може да има тази обща методология. Властите в отделните държави трябва да бъдат активни, обясни еврокомисарят Витянис Андрюкайтис в Пловдив

Идва края на двойният стандарт при храните в рамките на Европейския съюз. Съвместният изследователски център на Европейската комисия в областта на науката и знанието е разработил обща методика, която позволява на националните органи за защита на потребителите да тестват и да сравняват състава и характеристиките на хранителни продукти, продавани със сходни опаковки в целия Съюз. Методиката ще бъде представена по време на заседание на Форума на високо равнище за подобряване на функционирането на веригата на доставки на храни днес, а за нея в Пловдив еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Той подчерта, че методиката ще е обща и ще може да се използва от всяка страна членка, като местните власти трябва да бъдат активни в тази посока. Всяка една лаборатория може да има тази обща методология. Потребителите трябва да бъдат информирани за промените в тази посока, обясни Андрюкайтис на дискусията в Медицинския университет днес.

Въпросната методика допълва действията, обявени в инициативата на Комисията за нов търговски механизъм за потребителите. Всички хранителни продукти, продавани в ЕС, трябва да отговарят на строги правила за безопасност. Националните органи, отговорни за безопасността на храните и защитата на потребителите, трябва да гарантират, че предлаганите на единния пазар хранителни продукти отговарят на съответното законодателство на ЕС.

Методиката за тестване се основава на ключови принципи като прозрачност, сравнимост, подобен подбор, вземане на проби и тестване на продуктите. Тя ще помага на националните органи да определят дали хранителните продукти се предлагат на пазара в съответствие с правото на ЕС.

Под координацията на Съвместния изследователски център лабораториите в редица държави — членки на ЕС, ще приложат сега тази методика в рамките на паневропейска кампания за тестване с цел събиране на данни относно обхвата на проблема с разликите в качеството, като първите резултати следва да са налице до края на 2018 г.

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини