Училище в Дубай съхранява българските традиции

Под небето

Децата са на различни нива на подготовка и езиково равнище – от предучилищни групи до 11-ти клас

Обмисля се програма за ученици на различни езици

Екатерина Стоянова

Всеки е чувал за Дубай – красивото арабско емирство, което е сред водещите икономически центрове в Близкия Изток и е една от най-желаните дестинации за почивка.

На 23 март 2007г, в сградата на Генералното консулство на Република България, е открито училище на българската общност, наречено „Българче”. То е неделно училище и от момента на създаването му, е имало винаги една и съща цел – да запази връзката на българските деца в Дубай с България. Децата имат възможност да се запознаят и общуват с други деца от български семейства и да създадат трайни приятелства, в допълнение към всичко.

Училището набира средства от МОН, както и от таксите, събирани от родителите на учениците. Има достатъчно учебници, учебни материали и пособия за провеждане на учебните часове.

Децата са на различни нива на подготовка и езиково равнище, като повечето от тях са в предучилищните групи и в първи клас, но има и ученици и в по-горните нива,  до 11клас включително. Обучават ги трима преподаватели, като се стараят да предадат не само учебния материал, но и да обогатят лексиката на учениците, както и познанията за България – обичаи, традиции, национални празници.  В момента обмислят програма за деца, които не говорят български и ако има достатъчно голям интерес, ще бъде сформирана такава група през следващата година.

Занятията се водят в петък и събота (които са почивни дни в Дубай),тъй като през останалото време децата учат в други местни училища. Учебната програма е съобразена с изискванията на МОН за определен годишен норматив по съответния предмет. Например учениците от 1 клас имат седмично 3часа БЕЛ и 1 час Роден край. За различните класове изискванията са различни.

Учебната година се открива на 2 октомври, като през 2015г училището е приветствало рекорден брой ученици – близо 50 деца и младежи от подготвителна група до 11-ти клас. Най-щастливи са децата в междучасията казва директорката на училището, Ирина. Тогава те, с удоволствие и радост, играят заедно, общуват и се опознават.

В училището  се говори за българските обичаи и традиции, големите празници се отбелязват. За Коледа са организирали голямо Коледно тържество, представящо българските обичаи и традиции, свързани със свещения ден.  Така, по празниците, децата се запознават с българските традиции и запазват духа на България.

В момента обмислят как да посрещнат Деня на българската писменост и култура – 24-ти май. Ще подготвят сценарий, в който ще могат да участват всички желаещи деца и така отново ще съхранят духа на родината, чествайки светлия празник. В момента училището не среща сериозни проблеми, което е прекрасно и дано продължи така. Хората там са щастливи, защото носят България в сърцата си и могат да постигнат нещо голямо, помагайки на децата да мислят и говорят за държавата с любов.

Идеята за училището е прекрасна, както и да я погледне човек. Какво по-хубаво за една личност в чужбина, от това да усети душата на родината си, близо до себе си?  Милеещите за България сърца в Дубай, могат да се докоснат до частица от нея, споделяйки това чувство с другите си сънародници там и това е прекрасно.

Самото училище има собствен сайт, който представя идеите и работата там, както и развитието.  Него можете да разгледате на страница http://www.bulgarche-dubai.org/

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.