Подтепето

под небето

08 Мар, 2018

Учени от Техническия университет – филиал Пловдив обучават лазерите как да работят повече

Екип учени от пловдивския филиал на Техническия университет спечели финансиране  от Националния фонд за научни изследвания на стойност 120 000 лева. По този начин вузът ще реализира общо два от  одобрените за 2017 година девет проекта за цялата страна. Държавата субсидира проекта, за да могат 9 учени, включително и от два института на БАН, да развият теорията на лазерите и да създадат продукт, който да бъде патентован.

Работата по проекта „Оптични квантово-електронни елементи и устройства на основата на клиновидни интерференчни структури за лазерната и оптоелектронната техника, оптичните комуникации, метрологията и спектроанализа“ стартира на 27 декември 2017 година. В него водеща роля имат 4 учени от ТУ – филиал Пловдив, включително двама докторанти, а партньори са трима учени от Института по електроника на БАН и още петима от Института по оптика и оптични материали на БАН.

„Нашият принос към фундаменталната наука ще се състои в това да създадем нов начин за спектрално управление на лазерите. Това ще рече да се намесим в светлинния спектър на лазерния лъч, да го накараме да се мени  и в резултат да постигнем  принципно нова база на управление на спектъра на излъчване на лазерите.“ - каза ръководителят на екипа проф. д-р  Марин Ненчев – ръководител на изследователска лаборатория по квантова и оптоелектроника в Техническия университет – филиал Пловдив.  Втората задача по проекта е свързана с комуникациите и по-точно с формиране на канали в комуникационните системи. Ние създаваме нов тип  вълново наслагащ разделителен елемент, с който постигаме по-висока плътност на информацията по оптичните кабели. Когато вкарваме в един оптичен кабел много вълни, те трябва да се“уплътнят“ и нашият уред прави това наслагване на входа. На изхода уредът има друга функция – да ги раздели и вълните да  отидат към съответния приемник.“ - каза проф. Ненчев. 

Третото направление на проекта е свързано с използването на лазера за анализ на вещества.  „Облъчваме с лазерен лъч дадена материя и само по отразената светлина разбираме веществата в нея. Нашето устройство е изключително компактно и лесно преносимо. Ценното е, че дори от разстояние чрез него може да се „надникне“ в затворени пространства и да се определят веществата, които се съдържат в тези пространства. Прагматично казано чрез лазерния лъч от нашето устройство отдалече може да се види дали в един контейнер има примерно метали, какви са те, или има органични вещества, или нещо друго. Може да се прилага и за контрол на замърсявания, анализ на храни и напитки, в митнически контрол.“ - обясни проф. Ненчев.  Според него устройството ще предизвика бизнес интерес на българските оптичните фирми , както и на  Института по специална оптика в БАН. „Виждам потенциал за високо технологично производство на патентования от нас елемент, но е твърде сложно и рисково стартираща фирма да се заеме с него.“ - заключи проф. Ненчев.

Няма направени коментари
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини

15 Фев, 2018

Учени от Техническия университет - филиал Пловдив учат роботите да разбират човека без думи

Международен екип от 11 учени, ръководен от доцент д-р Никола Шакев - заместник директор на Техническия университет - филиал Пловдив в продължение на 3 години ще създаде прагматични знания на роботите, така че те да могат да работят и “живеят” заедно с човека в обща среда. Проект “Нови подходи за обучение и адаптация на поведението на интелигентни роботи в споделено работно пространство” е спечелил финансиране с 90 000 лева от Фонда за научни изследвания.

“За нас тематиката на проекта - съвместната работа на роботи с хора или на роботи с роботи в едно общо пространство е много интересна и перспективна. Досега от съображения за безопасността на човека, индустриалните роботи работят в отделени клетки. В тях човекът няма достъп, докато те работят. Принципът е ...

» повече
06 Дек, 2017

Докторска дисертация от Техническия университет – филиал Пловдив намира пазар в САЩ

Девет докторанти от престижната специалност „Компютърни системи и технологии“ /КСТ/ в Техническия университет – филиал Пловдив решиха да представят разработките си пред специална аудитория. „В Деня на нашата специалност КСТ решихме да изместим традиционния общообразователен акцент и потреблението на кадри към научно-приложната дейност. Показваме какво работят докторантите в катедрата, за да могат фирмите-партньори да видят шанс за бъдещи съвместни научно-изследователски и приложни проекти. Поканихме и кандидат-студенти от най-добрите гимназии в региона, за да им покажем, че тук при нас имат възможност да получат не само специални инженерни знания, но и ще се занимават с нетрадиционни неща. Информацията за събитието качваме и в социалните мрежи, защото така стига много добре до младото поколение.“ - каза ръководителят на катедра „Компютърни системи и технологии“ във ...

» повече
18 Окт, 2017

57 фирми на лов за бъдещи инженери в Техническия университет

Рекордните 57 фирми ще се включат в Деня на кариерата в пловдивския филиал на Техническия университет утре. Те влизат в конкуренция за вниманието на близо 1500 бъдещи инженери от ВУЗ-а. „Най-гладни“ за кадри са индустриалните компании. 36 от участниците в Деня на кариерата са фирми от различните индустриални сектори: оптика, машиностроене, уредостроене, автомобилостроене, самолетостроене. 13 компании за информационни технологии също участват в изложението, разчитайки да привлекат вниманието на студенти от специалности като „Компютърни системи и технологии“, „Електроника“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“. Специално отношение към Деня на кариерата в Пловдив по традиция имат фирми, специализирани в подбора на персонал. Те са 4 и още 4 компании са от различни области на икономиката, включително една е от държавната администрация.

От възможностите ...

» повече
30 Авг, 2017

Трима студенти на Техническия университет в Пловдив получават стипендии от Цюрих

Стипендияа е в размер на 3000 лева и се дава “въз основа на качества, потенциал и академичен успех на студентите”

Третокурсничката Евгения Ставрева от филиала на Техническия университет-София в Пловдив е отличена със стипендията “Юрген Дорман” на фирма АББ. Това вече е потвърдено от централата на компанията в Цюрих. Стипендията е в размер на 5860 лева, като отделно от това бъдещата инж. Ставрева получава и целева сума от 900 лева, с които да си закупи мощен компютър, необходим за следването й в специалността “Индустриален мениджмънт”. За себе си отличната студентка разказа, че и двамата й родители са инженери, които са я подкрепяли при избора й на стаж в престижната електрическа компания край Раковски в Тракия индустриална зона. През целия месец ...

» повече