Подтепето

под небето

12 Ян, 2017

Почитаме Света Татяна – покровителка на студентите

Имен ден днес имат: Татяна, Таня, Танка и Таньо

Света Татяна е раннохристиянска мъченица, живяла в Римската империя по времето на император Александър Север. Света мъченица Татяна Римска е една от малкото светии, които са почитани и в Католическата, и в Православната църква. Света Татяна е считана за покровителка на студентите и в Русия нейният празник, наречен Татянин ден, (се чества на 12 януари по нов, а на 25-и по стар стил), се отбелязва като ден на руските студенти.

Тя произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса. Това бил човек, който служел на ближните, по свое вътрешно задължение. Затова можем да кажем, че Татяна е обединявала Словото Божие с конкретните действия на всеки християнин, който го следва. 

След смъртта на Хелогабал( 203 – 212 ), изключително свиреп към християните римски император, на трона застанал братовчед му Александър Север ( 205- 238 ). Той бил безразличен към религиите и имал различни идоли в дома си, между които дори и християнски. Гоненията спрели и се възцарило спокойствие в Рим. 

Един ден обаче Александър привикал Татяна да принесе жертва пред идола на Аполон. Тя категорично отказала, но не само това – заради горещата й молитва статуята в залата се срутила. 

Това разгневило императора и я затворил. След всяко зверско мъчение, на което я подложил, тя се явявала невредима на следващия ден. Това още повече го ожесточавало и накрая я хвърлил на лъвовете, които се смирили и не я докоснали. 

Накрая, безпомощен пред силата на вярата й, той я обезглавил, нея и баща й. 

Трудно е да се обясни защо именно тя е патрон на студентите. Може би заради праведния си живот на млад човек, към който именно буйната младеж трябва да се стреми, но е факт, че традицията е много силна и до днес.

Имен ден днес имат: Татяна, Таня, Танка и Таньо.

Няма направени коментари
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини