Стълбище ще води от Арменската църква до Небет тепе

Под небето

Община Пловдив ще търси идеи за възраждане на Стария град

Арменската църква създава музей на арменците в резервата

Достъпът до Небет тепе ще стане по-лесен от тази година. Стълбището, което свързва улица „Четвърти януари“ с Арменската църква „Сурп Кеворк“ ще бъде удължено и ще стига до Небет тепе. Проектът ще бъде изпълнен съвместно между Община Пловдив и Арменската църква, съобщи кметът Иван Тотев.

Стълбището ще продължи направо в посока върха на хълма в терен, който е собственост на Арменското църковно настоятелство. Финансирането ще бъде от Община Пловдив в размер на 230 000 лв, като освен стълби, ще се изградят и две тераси за наблюдение. Единственото условие към Арменската църква, което общината е поставила, е зоната да бъде достъпна по всяко време от всички граждани. По този начин достъпът до Небет тепе ще се улесни още повече, като няма да се стига единствено от улица „Съборна“ или малките пътечки от северната и източната страна.

Иван Тотев разкри също и инциативата на Арменската църква за изграждане на музей, който те сами ще управляват. Сградата, която в момента е в строеж и се намира в подножието под църквата, ще покаже множество експонати, донесени от арменските емигранти след геноцида в Османската империя.

В търсене на нови идеи и инициативи за възраждане на Стария град тръгва общината, каза още Тотев. Все още няма решение какво точно ще се прави, но целта е там да се привличат повече хора. Как точно ще стане това, тепърва ще се дискутира – една от идеите е да се отдадат вкупом 4-5 заведения, които заедно да стартират и да привличат хора. Другата идея е къщите-музеи, които събират творби само на един художник да бъдат обединени в една „Къща на пловдивските художници“, тъй като през повечето време те стоят празни, коментира кметът. Това обаче са идеи, които тепърва ще се обсъждат. Със сигурност ще бъде затворен туристическият информационен център на площада пред църквата „Св. Св. Константин и Елена“, добави Тотев и мястото ще бъде преотдадено за кафене.

 

Споделете ни във:

2 коментара

  1. за семейните хотели беше много ясно какво точно ще се прави, но виж за града е трудна работа

  2. пак ПРЕЗ ПРОСОТО с инДженеринк без АРХИТЕКТУРинг без градоустройство каза:

    На Камарата на Архитектите и на Съюза им писна от агиткаджийския индженеринг и са отправили официално възражение до инДжИбТ което може да се размирише чак до РежимаБоБо3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.