Подтепето

под небето

29 Ян, 2018

Стълбище ще води от Арменската църква до Небет тепе

Община Пловдив ще търси идеи за възраждане на Стария град

Арменската църква създава музей на арменците в резервата

Достъпът до Небет тепе ще стане по-лесен от тази година. Стълбището, което свързва улица „Четвърти януари“ с Арменската църква „Сурп Кеворк“ ще бъде удължено и ще стига до Небет тепе. Проектът ще бъде изпълнен съвместно между Община Пловдив и Арменската църква, съобщи кметът Иван Тотев.

Стълбището ще продължи направо в посока върха на хълма в терен, който е собственост на Арменското църковно настоятелство. Финансирането ще бъде от Община Пловдив в размер на 230 000 лв, като освен стълби, ще се изградят и две тераси за наблюдение. Единственото условие към Арменската църква, което общината е поставила, е зоната да бъде достъпна по всяко време от всички граждани. По този начин достъпът до Небет тепе ще се улесни още повече, като няма да се стига единствено от улица „Съборна“ или малките пътечки от северната и източната страна.

Иван Тотев разкри също и инциативата на Арменската църква за изграждане на музей, който те сами ще управляват. Сградата, която в момента е в строеж и се намира в подножието под църквата, ще покаже множество експонати, донесени от арменските емигранти след геноцида в Османската империя.

В търсене на нови идеи и инициативи за възраждане на Стария град тръгва общината, каза още Тотев. Все още няма решение какво точно ще се прави, но целта е там да се привличат повече хора. Как точно ще стане това, тепърва ще се дискутира – една от идеите е да се отдадат вкупом 4-5 заведения, които заедно да стартират и да привличат хора. Другата идея е къщите-музеи, които събират творби само на един художник да бъдат обединени в една „Къща на пловдивските художници“, тъй като през повечето време те стоят празни, коментира кметът. Това обаче са идеи, които тепърва ще се обсъждат. Със сигурност ще бъде затворен туристическият информационен център на площада пред църквата „Св. Св. Константин и Елена“, добави Тотев и мястото ще бъде преотдадено за кафене.

 

  • 29 Ян, 2018 | пак ПРЕЗ ПРОСОТО с инДженеринк без АРХИТЕКТУРинг без градоустройство
    На Камарата на Архитектите и на Съюза им писна от агиткаджийския индженеринг и са отправили официално възражение до инДжИбТ което може да се размирише чак до РежимаБоБо3
  • 29 Ян, 2018 | хахахах
    за семейните хотели беше много ясно какво точно ще се прави, но виж за града е трудна работа
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини

17 Май, 2018

Започна изграждането на стълбището от Арменската църква към Небет тепе, няма да пипат оградата от XIX в.

Връзката от ул. "4-и януари" до Небет тепе трябва да е готова до септември или в краен случай - декември 2018

По маршрута ще бъдат изградени няколко тераси за наблюдение на града

Ремонтът на стълбището към Арменската църква и преизграждането на подход от двора ѝ до Небет тепе започна тази седмица. Целта е да се изгради алтернативен подход покрай храма, който ще отвежда туристите приблизително до запазеното днес водохранилище. Маршрутът, по който майсторите работят, повтаря стар подход, който отдавна е разрушен и обрасъл в растителност.

Първата работа на строителите е да поправят стълбите от улица „Четвърти януари“ до двора на арменската църква. До момента те бяха с различни размери и не по стандарт, разказа за „Под тепето“ председателят на Арменското църковно ...

» повече
29 Мар, 2018

Социализират Небет тепе по стария проект на арх. Румяна Пройкова

Той е минал през всички съгласувателни процедури още през 2011г.

Според специалистите, проектът е вежлив към средата, историята и епохите, деликатен и в същото време ефектен

Върви процедура по подновяване на строителното разрешение

Община Пловдив стартира процедура по социализирането на Небет тепе по стария проект на арх. Румяна Пройкова от 2011г. Това съобщи днес кметът Иван Тотев, като подчерта, че желанието му е дейностите на сакралното за града място да стартират още тази година. В момента върви процедура по подновяване на строителното разрешение, тъй като срокът на издаденото такова по проекта на арх. Пройкова е изтекъл. Именно с нея ще работим, като в момента въври съгласуваме, каза още днес градоначалникът.

Новината ще се приеме изключително добре от архитектурната гилдия в ...

» повече
29 Мар, 2018

Започва изграждането на панорамна пътека до Небет тепе

Общински съвет отпусна близо 200 000 лв. на Арменската църква, за да се изгради връзката с върха

Качваме се до хълма по метални стълби като тези в Римския стадион, за да няма трайна интервенция в обекта

Общинският съвет даде старт на дейностите по изграждане на панорамна пътека до върха на Небет тепе, от западната част на хълма. Старейшините отпуснаха 200 хиляди лева на Арменската църква „Сурп Кеворк”, с които ще бъде изградена връзката до билото на тепето, попадаща в собствеността на арменското настоятелство.

В рамките на седмица започва работата. Има строително разрешение, влязло в сила, след изпълнена съгласувателна процедура с Министерството на културата. Имаме одобрен проект за зоната, която попада на територията на Арменската църква, за което отпуснахме сумата от ...

» повече
31 Ян, 2018

Тотев: Стълбите над Арменската църква няма да минават през крепостни стени

Връзката няма да бъде на място, където има крепостни стени и археология

Проектът за свързване на Арменската църква с Небет тепе с голямо стълбище няма да засегне крепостните стени. Това коментира кметът Иван Тотев като отговор на публикуваното в "Под тепето" мнение на групата "Архитектурата на Възрожденския Филипопол". Пред общинските съветници той заяви, че връзката с върха на хълма ще е там, където няма крепостни стени и археологически останки. Тотев допълни, че вероятно не е представил достатъчно добре идеята и е нужно това да стане по-детайлно пред обществеността.

» повече
17 Ян, 2018

Биг брадър по стълбите към Арменското училище

На местата за кратковременен престой всеки паркира колкото си иска

Обещаното видео наблюдение по стълбите от бул.“Цар Борис III Обединител“ към Арменското училище в Стария град вече е монтирано, видя репортер на Под тепето.

Припомняме, че след старта на протестите на работещите и живеещите в резервата срещу новата бариера и ограниченията за влизане, престой и паркиране там през ноември кметът Иван Тотев заяви, че се разработва служебна схема за паркиране на бул.“Цар Борис III Обединител“ към Арменското училище, само за краткотрайно спиране. „Дали сме указание за оправяне на стълбите към училището, монтиране на осветление и две камери. Те и в момента са в добро състояние, но ще ги обезопасим допълнително,“ разказа тогава градоначалникът.

Две камери са монтирани на ...

» повече