След 7 г. протакане делото за мръсния въздух на Пловдив чака решение от Люксембург

Под небето

Делото за мръсния въздух на Пловдив е спряно в очакване по него да се произнесат Съдът на Европейския съюз и двете върховни съдилища да излязат със съвместно тълкувателно постановление. Това се разбира от определение на Върховния касационен съд (ВКС), съобщава news.lex.bg, цитиран от Дневник.

Медиата припомня, че делото стига до ВКС едва 7 години след завеждането на колективния иск. Съдиите по него масово подаваха отводи, след което то е изпратено в Окръжния съд в Смолян, а след това в Апелативния съд във Велико Търново.

Върховните съдии са преценили, че не могат да се произнесат по колективния иск, докато ВКС и ВАС не излязат с тълкувателно постановление по съвместното им дело. Предмет на тълкувателното дело са два въпроса – общите или административните съдилища са компетентни да гледат дела за вреди, причинени от нарушение на правото на Европейския съюз и по кой ред трябва да го правят – по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди или по текстове от Закона за задълженията и договорите.

Двете съдилища бяха сезирани от Висшия адвокатски съвет и започнаха разглеждането им. Преди обаче да излязат с тълкувателно решение, Административният съд във Варна се обърна със сходно запитване към съда в Люксембург. Тогава върховните съдии решиха да спрат тълкувателното дело, докато не излезе решението на Съда на ЕС.

Споделете ни във:

1 коментар

  1. В същото време продължава беразборното изсичане на здрави дървета в града. Най-интересното в случая е, че служителите които режат дърветата, не са на ясно до колко даденото дърво да се изсече. Ако му е кеф днес може да реши да отреже из основи всички дървета на дадена уличка и няма кой да го контролира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.