Шепоти от родопски приказки превръщат родопско село в международно културно средище

Под небето

Международни артисти се заселват в родопското село Добралък през юли, за да го обживят с нови артистични форми

Между 25 юли и 5 август инициативата „Шепоти от родопски приказки“  ще превърне родопското село Добралък  в културно средище на европейски артисти (актьори, музиканти, циркови артисти, разказвачи на приказки).

„Театър по пътя“ е пътуваща френска трупа, която през юли 2018 ще поеме по пътя на своето най-вълнуващо пътешествие от френските планини в района на Ардеш към Родопите. Очаровани от културата, традициите и природното богатство на тази част от България, артистите на „Театър по пътя“ и техни колеги от Германия, Финландия и България ще стигнат заедно до Родопите, за да изследват техните тайни и да поканят публиката на две представления и няколко творчески работилници.

Културният обмен между български, френски, немски, финландски и швейцарски артисти и публиката ще насели запустяващите села в Родопите с нов живот, нови театрални форми и многобройни посетители.

В три поредни дни – 03, 04, 05 август 2018 г.- публиката е поканена да участва в приказното представление – пътешествие „Шепоти“. Начална точка на „Шепоти“ е родопското село Добралък. От там зрителите ще поемат по горските пътечки към приказен свят, изтъкан от музика, поезия, акробатика и вълшебни пейзажи. Сред естествената сценография на природни картини, публиката ще се включи във вплитането на родопски мотиви в приказката, извървяла дългия път от далечни земи до Родопите.

На  27 юли 2018 г. публиката може да се включи в театър на сетивата- лабиринт „Пътуване през сетивата на Добралък“. Представлението ще предложи на участниците да изследват физическата и духовна среда на село Добралък, преминавайки през инсталация- лабиринт, наситена с интензивни сетивни преживявания (слухови, визуални, осезателни, обонятелни, вкусови). Цялото село ще се превърне в сцена, а публиката ще минава индивидуално по определен маршрут, непосредствено въвлечена в театрално взаимодействие като лично приключение.

Входът за представленията е свободен.

Професионални артисти и любители ще имат възможността да се включат безплатно в следните творчески работилници, водени утвърдени международни артисти:

Пътуване през сетивата (сетивен лабиринт) 22.07 – 26.07. 2018, село Добралък, Община Куклен

Изкуството на разказване на приказки 22.07- 25.07.2018, село Добралък, Община Куклен

Фолклорно пеене и импровизация 26.07- 30.07.2018, село Добралък, Община Куклен

Регистрация и информация за работилниците на: rhodopesfairytales.discovered-spaces.org и FB: DiscoveredSpacesBG

Проектът ще осъществи вълнуваща среща на артисти (актьори, музиканти, циркови артисти) с местни жители от родопските села и посетители от страната и чужбина. Желаещите да се включат в изграждането на културно средище насред Родопите, да обменят опит и знания с международни артисти и местни жители, потопени в ритъма на живот на живописното родопско село, могат да се включат като доброволци в проекта. Регистрация за добровoлчество тук: www.rhodopesfairytales.discovered-spaces.org

„Шепоти от родопски приказки“ e съвместна инициатива на френската трупа “Театър по пътя”, сдружение “Открити пространства”, Пловдив и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Проектът ще се реализира две години като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата през 2019 г., от клъстър “Регионале”.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.