Подтепето

Най-нови Най-коментирани Най-четени

под небето

13 Окт, 2017

Семейство прекоси планетата, за да изживее Пловдив

Родените в Шри Ланка австралийци: Покажете си града на света, невероятен е!

„Покажете я тази скъпоценност на света. Навсякъде хората трябва да я видят. Невероятен град!”. Така споделиха вълнението си от контакта с древността група чужденци на Източната порта днес. Археологическият обект, дори  неорганизиран като туристическа атракция, привлича посетители от всички краища на света. Като семейството на Абая Удугама, прекосило планетата, за да изживее Пловдив. Родените в Шри Ланка австралийски граждани присъстваха случайно на първия ден от новите проучвания на Източната порта и проявиха нескрит интерес към работата на археолозите. И към дейността на местната власт. Срещнаха се и с кмета, с когото си побъбриха на английски.

Какво е това? Храм ли е?, посочиха източната част от най-важния вход към древния град австралийците. Не, това е била Портата към Филипопол. Всички тези елементи тук са били част от колонада, като между колоните е имало постамент със статуи, обясниха им.

Абая Удугама разказа, че живеят в Австралия от 35 години, а преди 40 години той е учил в България- следвал в Техническия университет в София. Случайно или не, точно тогава е била разкрита Източната порта и са се случили първите археологически разкопки на мястото, на което Удугама се намираше днес.  

  • 15 Окт, 2017 | КОМПЛЕКСИ, майна!
    Дълбоки комплекси пречат на ПодАльошата щом прославя и интервюира всеки пампаец с неговата пампайка и пампайчетата които причаква на Аерогара Пловдив Терминал Пет да стъпнат на Румелийска почва - и то още преди да са дегустирали световноизвестната КАПАНска крафт-бира-тиквеник. Хвала!
  • 14 Окт, 2017 | един българин
    Ама как да стане, като няма държава бе хора ????
  • 13 Окт, 2017 | Невъзпитан
    Австралийци?! Аз пък си помислих,че туземци от Аджисана са заклещили кмета с познатото:"Давай къщи,детски,пенЦии за инвалиди,бе,бате..."
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини