Подтепето

под небето

13 Окт, 2017

Семейство прекоси планетата, за да изживее Пловдив

Родените в Шри Ланка австралийци: Покажете си града на света, невероятен е!

„Покажете я тази скъпоценност на света. Навсякъде хората трябва да я видят. Невероятен град!”. Така споделиха вълнението си от контакта с древността група чужденци на Източната порта днес. Археологическият обект, дори  неорганизиран като туристическа атракция, привлича посетители от всички краища на света. Като семейството на Абая Удугама, прекосило планетата, за да изживее Пловдив. Родените в Шри Ланка австралийски граждани присъстваха случайно на първия ден от новите проучвания на Източната порта и проявиха нескрит интерес към работата на археолозите. И към дейността на местната власт. Срещнаха се и с кмета, с когото си побъбриха на английски.

Какво е това? Храм ли е?, посочиха източната част от най-важния вход към древния град австралийците. Не, това е била Портата към Филипопол. Всички тези елементи тук са били част от колонада, като между колоните е имало постамент със статуи, обясниха им.

Абая Удугама разказа, че живеят в Австралия от 35 години, а преди 40 години той е учил в България- следвал в Техническия университет в София. Случайно или не, точно тогава е била разкрита Източната порта и са се случили първите археологически разкопки на мястото, на което Удугама се намираше днес.  

  • 15 Окт, 2017 | КОМПЛЕКСИ, майна!
    Дълбоки комплекси пречат на ПодАльошата щом прославя и интервюира всеки пампаец с неговата пампайка и пампайчетата които причаква на Аерогара Пловдив Терминал Пет да стъпнат на Румелийска почва - и то още преди да са дегустирали световноизвестната КАПАНска крафт-бира-тиквеник. Хвала!
  • 14 Окт, 2017 | един българин
    Ама как да стане, като няма държава бе хора ????
  • 13 Окт, 2017 | Невъзпитан
    Австралийци?! Аз пък си помислих,че туземци от Аджисана са заклещили кмета с познатото:"Давай къщи,детски,пенЦии за инвалиди,бе,бате..."
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини

14 Май, 2018

Пловдив търси финансиране по отворената програма на МРРБ за културна инфраструктура

Кандидатстваме с два проекта – Небет тепе и Източната порта

Община Пловдив продължава да търси финансиране за Небет тепе и Източната порта. С тях ще се кандидатства по отворената наскоро програма на МРРБ за културна инфраструктура, съобщи днес кметът Иван Тотев и добави, че за целта е създадена работна група която да подготви процедурата. Програмата е с общо финансиране но 9 млн.лв., като предвижда 85% грантово финансиране и 15% кредитна линия. 

В края на миналата седмица екипът е внесъл идейния проект за Източната порта за съгласуване в НИНКН. Припомняме, че разкопките на тепето стартираха още през есента на м.г. и паралелно се изработваше идейния проект.

„За Небет тепе ще се работи на база на съществуващия вече проект на арх ...

» повече