Подтепето

под небето

11 Апр, 2018

Първи излита най-добрият от студентите

Студентите и преподавателите от специалността „Авиационна техника и технологии“ от Техническия университет – филиал Пловдив отбелязват професионално Деня на авиацията и космонавтиката с 28 научни доклада, посветени на безпилотните летателни апарати /дронове/ и  с открит летателен ден на 12 април. От летателна площадка „Марица“ край Граф Игнатиево първи ще излети на двуместен самолет с общо предназначение най-добрият ни студент, каза проф. д-р Добрин Сеизински – ръководител на катедра “Транспортна и авиационна техника и технологии” във ВУЗ-а. Професор Сеизински похвали своите студенти и за изключителната им научна активност. Те участват в разработката на 15 от докладите в научната конференция „50 години безпилотна авиация в България“ и показват много добри знания в сложни области на науката като аеродинамика, проектиране на летателни апарати, навигация.

За първи път научната конференция в Техническия университет – филиал Пловдив се организира съвместно с командването на българските военно-въздушни сили (ВВС) и с Фондация „Български ВВС“. С научни разработки се представят учени от Военната академия, БАН, български технически вузове и фирми, специализиращи в направление безпилотна летателна техника.  Докладчиците ще опитат да очертаят перспективите пред българските военни и граждански безпилотни апарати. Почетен председател на научната конференция е генерал-майор Цанко Стойков – командир на ВВС. 

На 12 април на летателна площадка „Марица“се очаква да пристигнат 15 до 20 частни  двуместни и четириместни витлови самолета. Според председателя на Фондация „Български ВВС“ бригаден генерал от резерва Спас Спасов  покупката на самолет от частни лица е въпрос не само на финансови възможности, но и на желание за летене. „Новите двуместни самолети имат цена от 100 000 евро, но употребяваните са не по-скъпи от луксозен автомобил. Така, че извисяването във въздуха често е  въпрос на избор. В страната ни има действаща система за обучение на пилоти-любители, а обучението е около 6 месеца“ - каза ген. Спасов.

Няма направени коментари
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини

04 Сеп, 2018

И в Техническия университет – филиал Пловдив има много малко незаети места

Вече са се записали над 90 на сто от студентите от новия випуск инженери

Техническият университет – филиал Пловдив е пред приключване на успешна кандидат-студентска кампания. За учебната 2018/2019 година вече са се записали над 90 на сто от студентите от новия випуск инженери. Общият брой на новите студенти се очаква да достигне 400 бакалаври и 150 магистри.

„На път сме през тази година да изпълним държавната поръчка за прием и обучение на бъдещи инженери. Все още има отделни свободни места по специалностите: „Машиностроителна техника и технологии“, „Машиностроене и уредостроене“, „Мехатроника“, „Транспортна техника и технологии“, „Авиационна техника и технологии“, „Дизайн и печатни комуникации“ и „Индустриално инженерство“ на английски език. Всички места по специалностите „Компютърни системи и технологии“, „Електроника“, „Автоматика“, „Електротехника ...

» повече