Постоянно обитаване от Античността до наши дни разкриват археолозите под бижуто на ул. „Цар Асен“

Под небето

Под къщата изскочиха находки от Античност, Средновековие и Османски период, но няма сензации

Множество находки от разнообразни епохи, но нищо сензационно – това са откритията на археолозите под къщата на улица "Цар Асен". Строителството на мястото на унищожената красива сграда – бивша Клавирна катедра на Музикалното училище, съборена миналата година, бе забавено от изскочилата археология под земята. 

Проучвателите са открили находки от античността, сред които римски квартал в близост до външната крепостна стена на Филипопол. Освен тях са открити различни монети, погребения, керамика от различни периоди. Вижда се, че мястото е обитавано, макар и по различни начини, през цялата история, но няма никакви сензационни открития, разказа за "Под тепето" ръководителят на проучванията археолог Здравка Коркутова. Тя добави, че проучвателите са работили в добро сътрудничество с инвеститорите на обекта.

Археолозите все още довършват проучванията на мястото. След като приключат всички открития – движимо наследство ще бъдат предадени на Археологическия музей на Пловдив, както е по закон. Очаква се комисия от Министерство на културата да приеме обекта след края на археологическите проучвания, след което инвеститорът трябва да се съобрази с предписанията, след което може да продължи и строителството на обекта си.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.