Подтепето

под небето

14 Ноев, 2017

Постоянно обитаване от Античността до наши дни разкриват археолозите под бижуто на ул. "Цар Асен"

Под къщата изскочиха находки от Античност, Средновековие и Османски период, но няма сензации

Множество находки от разнообразни епохи, но нищо сензационно - това са откритията на археолозите под къщата на улица "Цар Асен". Строителството на мястото на унищожената красива сграда - бивша Клавирна катедра на Музикалното училище, съборена миналата година, бе забавено от изскочилата археология под земята. 

Проучвателите са открили находки от античността, сред които римски квартал в близост до външната крепостна стена на Филипопол. Освен тях са открити различни монети, погребения, керамика от различни периоди. Вижда се, че мястото е обитавано, макар и по различни начини, през цялата история, но няма никакви сензационни открития, разказа за "Под тепето" ръководителят на проучванията археолог Здравка Коркутова. Тя добави, че проучвателите са работили в добро сътрудничество с инвеститорите на обекта.

Археолозите все още довършват проучванията на мястото. След като приключат всички открития - движимо наследство ще бъдат предадени на Археологическия музей на Пловдив, както е по закон. Очаква се комисия от Министерство на културата да приеме обекта след края на археологическите проучвания, след което инвеститорът трябва да се съобрази с предписанията, след което може да продължи и строителството на обекта си.

Няма направени коментари
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини

11 Ноев, 2017

Археология изненада неприятно унищожителката на къщата-бижу на "Цар Асен"

Цял жилищен квартал изскочи под къщата-бижу, съборена неправомерно от шефката на Лекси

Римски квартал изскочи под земята на къщата-бижу на улица "Цар Асен" до Пловдивския университет. Строежът на нова сграда вместо съборената бивша клавирна катедра бе спрян за известно време за археологически проучвания.

Преди около 2 години бе съборена прекрасната сграда на ъгъла на "Цар Асен" и "Г. М. Димитров" от собственичката на Лекси Жанет Павлова. Оказа се, че унищожението е в нарушение на Наказателния кодекс, тъй като сградата е културна ценност, а собственичката не е имала право да събаря сградата. Въпреки глоба от 5000 лв и предписание да се запази това, което е останало, единственият спомен за сградата е един ъгъл и два прозореца. Гледката е почти подигравателна към ...

» повече