Поискаха отмяна на решението за събаряне на Гарнизонна фурна с подписите на стотици пловдивчани

Под небето

Теодор Караколев

Гражданската инициатива за превръщането на сградата в културен център внесе предложение при председателя на Общинския съвет Савина Петкова

Подкрепа са изразили над 800 пловдивчани и около 30 организации

Над 800 подписа и 30 писма за подкрепа от организации, занимаващи се с култура и изкуство в Пловдив, внесе днес Гражданската инициатива за спасяване на сградата на Гарнизонна фурна и превръщането ѝ в център за култура и съвременно изкуство. Представители на организацията – архитект Хубена Салджиева и художникът Румен Нечев се срещнаха с председателя на Общинския съвет Савина Петкова, пред която представиха своите искания. С тях бяха и Чавдар Порязов от студио 8 ½, изготвили идеен проект за сградата, както и Павел Начев, също активист за спасяване на сградата.

Първата стъпка е да бъде отменено решението на Общинския съвет за събаряне на сградата, коментира арх. Хубена Салджиева. Последният акт на пловдивските депутати бе гласуват за нейното премахване с 350 000 лв от общинския бюджет. На нейно място тепърва ще се изгради и известно разширение на съществуващия в съседство парк в посока жп-линията по бул. „Копривщица“.

Желанието на инициативния комитет, който включва много артисти и хора на културата, както и жители на квартал Смирненски е сградата да бъде запазена. В исканията, внесени в Общинския съвет са следващото решение на местната власт да бъде за запазване на сградата и превръщането ѝ в културен център. В последствие ще се решава какъв да бъде моделът на функциониране, коментираха от инициативния комитет.

Те обаче мислят и за това. Заедно с подписите и писмата за подкрепа е внесено и предложение за концесия. Според групата, сградата има шанс да се развива чрез бизнес план по самостоятелен начин. Предложението за концесия е интересно и показва, че инициаторите имат идея какво да се прави, но създаването на една концесионна процедура е дълъг процес, който трябва да премине през всички нужни комисии и процедури, коментира председателят на Общинския съвет Савина Петкова.

При внасянето на документите Чавдар Порязов припомни, че сградата е конструктивно здрава. Тя се нуждае от ремонт, тъй като всяка постройка трябва да се предпазва от дъждовната вода, но за момента не е нужното събаряне, и тя може лесно да се преустрои в сграда за култура.

След срещата с представителите на инициативния комитет, Савина Петкова коментира, че ще предаде документите на съответните комисии в Общинския съвет. За да се премине цялата процедура и исканията да бъдат разгледани и на сесия от съветниците обаче са нужни още няколко документа, които за момента липсват, добави тя и коментира, че законовите процедури трябва да бъдат спазени. Със сигурност ще се отнесем отговорно към желанието на пловдивчани, добави тя.

Споделете ни във:

3 коментара за “Поискаха отмяна на решението за събаряне на Гарнизонна фурна с подписите на стотици пловдивчани

  1. Както изясни БАН, БАНИ, БАНКИ (БАНауКултИзк.), БАНИЦА и БАНДА словосъчетанието „Гражданската инициатива“ при всички случаи покрива / прикрива апетити и лакомии на четници от отрядите на МАТЕРИАЛИСТически ШАЙКИ и никога ИДЕАЛистически агитки. Тук СТАВА ДУМА ЗА ПАРИ, КАКВОТО И ДА ТИ КАЗВАТ. За имотченце, кис-кис, Нотариално Актче! Специалитет на Никола Методиев, МУТРОолит-ик пловдивский!

  2. Похвално е заявеното желание за сериозност. Необходимите документи за които споменава г-жа Петкова бяха внесени преди година но явно е забравила.

  3. Колко майсторски ги изработихте чиновниците, за разцвет на ИЗКУСТВОТО, което само Вие го умеете (и си го разбирате) Хвала! Веска, 623 895

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.