Пловдивчани притеснени от трафика по обходния на Голямата базилика маршрут

Под небето

Улицата минава в непосредствена близост до затворената Римска баня под ПГ по битова техника

Пловдивчани са изразили притеснения относно движението по улица „Света Гора“, която ще поеме обиколния трафик около Голямата базилика, след затварянето на ухото пред Католическата катедрала. От няколко дни в района се работи активно, за да се отвори задънената доскоро улица към съседната ул. „Иван Перпелиев“. Притесненията на гражданите са относно намалянето на паркоместата, безопасността, както и най-вече сигурността на децата от граничещата с улицата Професионална гимназия по битова техника.

Районният кмет Георги Стаменов уточни, че в общината не са постъпвали жалби относно плановете на Общината. Идеята е оттам да преминава трафика за всички, които искат да се качат от бул. „Мария Луиза“ към бул. „Цар Борис III Обединител“ в посока Тунела. Ще се погрижим за сигурността на всички, категоричен бе Стаменов. Ако има нужда ще се поставят легнали полицаи, а по тротоара пред входа на гимназията ще се монтират огради, за безопасност на децата. Подобни примери за натоварени улици пред входове на училища има много – за пример той даде съседното СОУ „Любен Каравелов“, други такива са Търговската гимназия, училище „Алеко Константинов“.

Около поликлиниката в района се изграждат и паркоместа, ще се оправят и тротоарните настилки. По плановете на общината цялата зона ще има много по-прилежен вид.

Пресечките около Голямата базилика са едни от най-натоварените с археология и любитни за туристите обекти места. Оттам е най-удобният пешеходен маршрут за Малката базилика, както и за Източната порта. В най-близкия регион пък са разкопките на „Розаимпекс“, чието бъдеще още е под въпрос, както и самият Археологически подлез, богат на разнообразни находки. Улица „Света Гора“ пък минава буквално пред училището, под което е уникалната Римска баня, която за съжаление стои под ключ, и за която „Под тепето“ няколко пъти вече писа с надежда тя да бъде отворена за достъп до туристи и пловдивчани.

Споделете ни във:

6 коментара

  1. „Подобни примери за натоварени улици пред входове на училища има много – за пример той даде съседното СОУ „Любен Каравелов“, други такива са Търговската гимназия, училище „Алеко Константинов“.“ ОК БЕ МАЙНА АМА ЗАЩО ДА ПРАВИМ ЗОРЛЕН ОЩЕ ЕДНО РИСКОВО МЯСТО ЗА НАШИТЕ ДЕЦА??!!?

  2. Jums nepieciešams finansejums, lai jusu majas, jusu bizness, auto iegadi, lai iegadatos motociklu, lai izveidotu savu biznesu, lai jusu personigas vajadzibas vairs šaubas. Mes sniedzam personas kreditu ar procentu likmi 3% neatkarigi no summas. Jus velaties rakstit, lai jusu personas aizdevumiem, ka es esmu jusu riciba 24h / 24. Vairak informacijas: servicepeakgroup@hotmail.com
    Paldies

  3. Заплашени са живота и здравето на децата, на посещаващите поликлиниката, затормозва се трафика, но пък пред “супермаркета”, който ще вдигнат над Голямата мозайка, ще има площадче. И май ще сложат и още един светофар точно на входа на тунела, та чакащите на червено в него да се почувстват като в газовите камери на Освиенцим. Така решаваткметът и общинарите, без обсъждане със специалистите и без мисъл.

  4. защо въобще трябва да има пет към тунела на това място.
    Може да се мине по улицата източно от Трихълмието покрай Източната порта до кръстовището северно от тунела.

  5. защо никой не протестира срещу гиганта на Розата до Понеделник пазара, където най-добре ще стои един голям паркинг, може да е на 2-3 етажа, под който да се експонира археологията, а се занимават глупости. Тотев си е виновен дето се мъчи да угоди на всички. Такава връзка с тунела наистина не е необходима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.