Пловдив 2019 с участие във Фестивала на езиковото разнообразие в Солун

Под небето

Пловдив като Европейска столица на културата 2019 ще бъде представен в рамките на Шестия фестивал на езиковото разнообразие в Солун. По покана на Генералното консулство на България в Солун част от екипа на фондация „Пловдив 2019“ ще отпътува към гръцкия град в края на тази седмица, за да представи с презентация и информационен щанд събитията от програмата на града за 2019-та. Събитието  ще се проведе от 18 до 20 май, където в огромните пространства на пристанището ще бъдат разположени щандовете на различните държави. Фондация „Пловдив 2019“ ще представи града още с различни рекламни материали, свързани с предстоящото домакинство на титлата. Всяка година участниците във форума показват езиковото и културното си многообразие чрез участие в програмата с песни, танци, театрални постановки, обичаи и традиции.

Фестивалът на езиковото многообразие се организира под егидата на Община Солун, с участието на Генерални и почетни консулства, институции и различни организации. Празникът е насочен към популяризиране на идеята за плурализъм и приемственост, социално взаимодействие и сътрудничество,  хуманизъм  и солидарност.

Пловдив се включва във форума заедно с традиционни участници като Франция, Германия, Австрия, Албания, Русия, Сърбия, Румъния, Турция,  Украйна,  Италия, Испания, Грузия, Палестина, Чехия, Финландия, доброволчески организации, гръцката организация на Червения кръст и др.

Пловдив и Солун са побратимени от 1983 г. Тази година се навършват 35 години от побратимяването на двата града. Солун е бил Европейска столица през 1997 година. Участието в престижния форум се осъществява като продължение на сътрудничеството в областта на културата и туризма, стартирало между кмета Иван Тотев и Янис Бутарис – кмет на Солун.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.