Петдесет випуска от Английската пеят заедно

Под небето

Честват 55 години от създаването на елитното школо

Георги Стайков ще води тържеството на Английската
Георги Стайков ще води тържеството на Английската
„Кълнем се“ с Кирил Маричков ще пеят петдесет випуска на Английската по повод 55-гододишнината от създаването на елитното пловдивско школо.
Стотиците възпитаници на училището ще влеят гласове в едно в гимназиалния химн на Античния на 8 юни. Тогава ще е шумното тържество по повод юбилея. Английската ще празнува с рокаджиите от „Пиф“, момичетата от „Интро“, хитови изпълнения на Дичо и Нора, Бобо, а водещ ще е актьорът Жоро Стайков. Идеята на организаторите е на Античния театър да пресъздадат времето от 50-те, 60-те, 70-те, 80-те, 90-те години и до ден днешен с типичната музика за всяко поколение.

Шоуто на древната сцена ще е само малка част от инициативите за годишнината. На 8 юни врати ще отвори Училищен музей в Балабановата къща. Подготовката на музейната експозиция  е започнала преди година. Учениците от клуб „Събиране и архивиране на училищната памет“ и техния преподавател издирват, класифицират, снимат и подготвят над 150 експоната, свързани с  историята на Английската гимназия. И ги групират в 5 раздела: „Училището“, „Учителите и директорите“, „Учениците“, „Талантите“, „Спортните постижения“. Сред най-интересните експонати е колекцията от  униформи, които са носели учениците от школото през годините. Интересен експонат е бялата парадна униформа на момичетата с извезани инициали на училището „ELS“.  Освен нея учениците са носили и ежедневни униформи, които носят отпечатъка на по-оскъдни времена: тъмносини ученически престилки от евтин плат сатен за момичетата, тъмносини сака и панталони за момчетата, задължителни шапки-тип барета, вратовръзки с ластик и монограм, училищни значки. През 1983/84 за първи път върху ризите и ученическите яки се появяват нови монограми, които са за учениците, изучаващи френски език и немски език.

Като изключително ценен експонат създателите на музея определят документа от 1958 година, с който българската държава създава в Пловдив Английската гимназия. От 1959 година е и запазеното писмо, с което гимназията известява ученичка от втория випуск, че е приета да учи тук. В писмото са описани документите и сумите, които трябва да носи при записването си, както и интересни лични вещи.

За празника бе създаден и първият виртуален музей. В организацията и изпълнението на проекта заслуга имат бившите възпитаници Ивайло Писков (випуск 1994), Мария Венева (випуск 1988) и Ивайло Василев (випуск 2006), които не са се познавали преди това.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.