Стигаме с 40 минути по-бързо от Пловдив до Бургас с влак

Под небето

Пътят с влак от Пловдив до Буграс ще бъде съкратен времево с 40 минути. Това ще се случи след рехабилитацията на железопътната линия между двата града, която ще струва на държавата малко над 800 милиона лева. Проектът се финансира от оперативната програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г., като отпуснатите европейски средства са приблизително 500 млн. лева.

Правителството днес даде съгласие управляващият орган на оперативната програма да подпише договор с Националната компания "Железопътна инфраструктура" за рехабилитация на жп линията – фаза 2, преди решението за одобрението на проекта от Европейската комисия. С решението става възможно да започнат дейностите по изграждане и рехабилитация на няколко железопътни отсечки между Пловдив и Бургас до окончателното одобрение на проекта от Брюксел.

Целта на проекта е повишаване на безопасността на жп транспорта и скоростта за движение на влаковете до 160 км/ч, отбелязва правителствената информационна служба.

 

Споделете ни във:

9 коментара

 1. Много сте зле, за да измине разстояние от 250км. за 40мин. ще трябва да се движи с 400км/ч, и то без да спира на междинни спирки

 2. Грам нямате транспортна грамотност и познаване на ЖП реалностите в страната и региона. Качете се сега от Пловдив до Пазарджик, което са 40км между гарите. Участъкът също е „скоростен“, ама се пътува за 30-35 минути 😀 Не знам как, до Бургас като са 240 ще се пътува за 40 минути.

 3. Журналя, много ви моля, четете си и с двете очи недъгавите източници, щото се получават накрая смехории като това, което сте написали.

 4. Уважаеми четящи, маршрутът не става 40 минути, а се съкращава с 40 минути. Ако досега сме пътували за 5 часа, ще се пътува за 4 и 20 минути. 😉 четете правилно!

 5. Оправете си заглавието. Първо казвате че пътят се съкращава с 40мин.После пишете че Пливдив-Бургас за 40мин.

 6. Остават още доста километри за модернизация.
  Части от трасето е реконстроирано, но не и модернизирано. Така има участъци, които не позволяват споменатата скорост заради криви и наклони, а друга част е с по-ниска максимална скорост.

  От Стралджа до Бургас трасето не е за 160 км/ч а за 130км/ч.

  На някои места преди не е имало проблеми, а след реконструкцията позволената скорост е по-ниска заради постоянни слягания

 7. Тоталната липса на планиране води до там, че в момента се реконстроират жп линии, по които е разрешена скорост от 120 км/ч и се цели да се вдигне на 130км/ч, докато съседни участъци където скоростта е 60км/ч не са приоритет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.