Николай Пловдивски хвърля кръста в Кърджали, измести отец Герена от традиционния ритуал там

Под небето

Кметът Хасан Азис: Така се нарушават традиции, с които градът е известен

Николай Пловдивски ще наруши градски  традиции утре, навръх Богоявление. Митрополитът изненадващо реши да хвърля кръста в традиционния ритуал за Йордановден в Кърджали. Така за първи път от много години главата на най-голямата епархия у нас избира и друг град. Официална програма за празника утре няма дори в сайта на митрополията. Ритуалът в Кърджали ще е в много ранен час, така че Николай може да дойде и на брега на Марица. Евентуалното му отсъствие утре тук обаче едва ли ще се отрази на настроението на десетките желаещи да скачат за разпятието във водите на Марица, тъй като в предните години службите му бяха прекалено дълги, а участниците в ритуала измръзваха. Имаше и случаи, в които митрополитът се караше на мъжете във водата заради шума и заплашваше, че няма да хвърли кръста.

И докато Пловдив не се вълнува дали кръстът ще бъде хвърлен от митрополита или не, Кърджали сериозно се разтресе от решението на Николай да иде там за Богоявление. То създаде напрежение в града.Владиката първо отстранява от ритуала любимия енорийски свещеник Петър Герена, който традиционно хвърля кръста на празника, при това винаги по изненадващо атрактивен начин. Освен това Николай измества мястото на празника и ще хвърля разпятието от  средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“, който след реставрацията е действащ православен храм.

Промяната в провеждането на религиозния ритуал разгневи кмета на Кърджали Хасан Азис. Той нападна основно председателя на парламента Цвета Караянчева, тъй като тя имала намеса в това решение. Азис е на мнение, че с присъствието на Николай Пловдивски се нарушават традиции, с които Кърджали е известен.

 

 

 

 

Споделете ни във:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.