Подтепето

под небето

12 Окт, 2017

Музеи от цялата страна представиха иновативните си проекти на среща в Пловдив

Теодор Караколев

Представители на десетки музеи споделят добри практики от опита си през годините

Етнографският музей представи емоционален филм за занаятчиите по повод 100-годишнината си

Училище за деца-археолози, възраждане на изгубени ритуали и пълна 3D-дигитализация на хиляди експонати - това са част от новаторските идеи на българските музеи, които бяха представени в началото на Националната среща на музеите в Пловдив. Конференцията се провежда в ГДК "Борис Христов" и събира десетки институции, сред които множество музеи, галерии и учебни заведения.

Срещата бе открита с приветствие от Ангел Янков - директор на Регионалният етнографски музей в Пловдив. Институцията тази година чества достоен 100-годишен юбилей от създаването си. Също като юбиляри бяха поздравени музеят "Васил Левски" в Карлово, който става на 80 и Националният политехнически музей, който празнува своя 60-и рожден ден.

Конференцията започна с впечатляващия късометражен филм на режисьора Цветан Симеонов "7 малки изповеди". Седем майстори-занаятчии представиха своята работа и своите чувства, свързани с труда, заснети на своето работно място - дърворезбар, лютиер, ковач, ножар, калайджия, тъкачка и грънчар. 

Думата след това взеха представителите на музея в Свиленград, които споделиха своя опит с местните любители на културата, историята и изкуството - възраждането на изгубени празници, грижата за културното наследство и опазването на природата, срещи и обучение на деца и др. Интересен проект представиха Пламен Мадемов от музея в Горна Оряховица. Експертите са организирали детска археологическа школа, в която младежите са участвали активно в разкопките на крепостта "Ряховец". Така те са получили практически знания за историята и за науката археология.

Веселина Енева от Националния политехнически музей - София сподели опита на институцията в сътрудничество с неправителствени организации и бизнеса. Различни фирми са помагали с финансиране на проекти или чрез доброволци в музея, които да помагат за различни дейности. Сдружения и фондации също помагат активно на музея в дейността, а Енева призова и институциите активно да използват социалните мрежи, за да достигат до по-широк кръг публика и приятели.

Цялата статия четете в KAPANA.BG

Няма направени коментари
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини