Какво празнуваме на Осми март?

Под небето

Осми март се е превърнал във втори Свети Валентин. Ден за купуване на скъпи букети и подаръци. Ден, от който печелят цветарите, търговците, заведенията. Но не и жените

Йоана Иванова

Мъже от 5-годишна възраст нагоре с цвете в ръка – това е обичайната гледка на днешния ден. Но ако ги попитаме какво точно празнуваме на 8 март, как ли ще отговорят? Деня на жената, вероятно ще кажат повечето без да влагат особен смисъл в думите. В съзнанието на други това винаги ще си е ден на майката, просто защото ясно пазят спомена за тържествата по случай Осми март в детската градина, когато жените дарили ги с живот са в центъра на празника. Или поне някога с разкривен детски почерк са писали „Честит 8 март, мамо“. Други пък презрително отхвърлят „тоя комунистически празник“.

В цялото това объркване около датата 8 март е добре да си припомним какво и защо честваме на нея.

Защо осми март? На тази дата през 1857 г. жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест в Ню Йорк против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Отново през март, но две години по-късно, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

В следващите години жените продължават да протестират. През 1908 г. организират шествие в Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. През 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, на която, по предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион души в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. във Франция и Русия.

В България Осми март започва да се чества по предложение на Ана Маймункова. Първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944 г.. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот.

През 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март да бъде признат за Международен ден за правата на жените и за мир.

На какво още е посветен днешният ден може да видите в Капана.бг.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.