Какво е да си от Америка и да преподаваш в България?

Под небето

Изучаването на английски от native speaker може да е от огромно значение за учениците. Просто попитайте някой от хилядите ученици от 30 училища в 25 града в страната, където преподават американски помощник-учители по английски език. Преподавателите се събраха на заключителния годишен семинар на Комисия „Фулбрайт“в Бургас. Около 100 американски Фулбрайтови лектори, изследователи и помощник-учители по английски език, директори на гимназии, учители-ментори и представители на Комисия „Фулбрайт“ се събраха заедно за емоционалното отпразнуване на още една успешна година за програма в България. Изпълнителният директор на Комисията, Анджела Родел, поздрави всички участници и говори за различните начини, по които те могат да останат свързани с програмата и да допринасят за нейния успех и след края на проекта си.

Образованието прескача граници и държави и докато сме свикнали да чуваме това в ерата на интернет, все пак в центъра му винаги ще остане учителят. Нищо не може да замени човека и това, което живия контакт постига в процеса на обмяната на знания. Това знаят най-добре учениците и помощник-учителите по английски, които работеха заедно през изминалата учебна година.

От 2009 година до днес Фондация „Америка за България“ и Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ дават възможност на ученици от езикови и други гимназии да усъвършенстват английския си с преподаватели от Америка. Освен на английски, обаче, ученици и учители се учат да помагат на своя град и общност чрез различни благотворителни инициативи и културни прояви.

Срещата в Бургас събра американските учители от цялата страна и българските им домакини. На нея всеки от тях сподели опита и преживяванията си от изминалата учебна година, като повечето от тях с особена емоция споменаха състезания по английски, дебати, литературни есета и поезия, благотворителни каузи, доброволчески инициативи, спортни празници и концерти… И тази учебна година мина на един дъх. Напред към следващата!

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.