Подтепето

под небето

19 Май, 2017

Каберне Совиньон Резерва на “Вила Ямбол” спечели единствения голям златен медал на Световното по вино

Българското вино надделя над много по-скъпи международни конкуренти

Villa Yambol Каберне Совиньон Резерва 2014 на изба „Вила Ямбол” е единственото българско вино, отличено с Голям златен медал на тазгодишния Concours Mondial de Bruxelles. Конкурсът е известен като „Световното по вино”  и се проведе в началото на месеца във Валядолид, Испания. Concours Mondial de Bruxelles е единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Миналата година домакин беше Пловдив, а догодина ще се проведе в Пекин.

Вече по традиция „Вила Ямбол” представи изключителни вина, които впечатлиха авторитетното международно жури. Оценката се прави на 100-точкова система. Голям златен медал се присъжда само на най-добрите вина, оценени с над 92 точки. Изненадата идва и от факта, че награденото българско вино на „Вила Ямбол” надделява с отличното си качество и балансиран вкус над конкуренти в по-висок ценови клас. То може да се намери по магазините за около 7-8 лв.

Резервата Каберне Совиньон 2014 г. спечели журито с наситен  рубинен цвят, с букет от горски плодове на нос и лека канела и ванилия, но най-вече с хармоничния си и балансиран вкус с апетитен финал. Това е вино, което се комбинира отлично с паста, пица, пернат и едър дивеч, свинско, агнешко, говеждо, колбаси и твърди сирена. Гроздето за награденото вино се отглежда в Тракийската низина - втората най-добра винена дестинация за 2017 г. според Wine Enthusiast. „Вила Ямбол” спечели още три медала на конкурса. Със златни медали бяха отличени Kabile Мавруд и Каберне Совиньон 2015, както и Villa Yambol Мерло Резерва 2014, а със сребро наградиха Kabile Розе 2016. Това е второ злато за купажа Kabile Мавруд и Каберне Совиньон като само преди два месеца виното се прибра със злато и от международния винен конкурс Vinalies Internationales, надделявайки отново над вина в по-висок ценови клас.

През годините "Вила Ямбол” се наложи като водещ винен износител с поръчки от  САЩ, Германия, Швеция, Дания, Чехия и дори от Кения, Китай, Южна Корея, ОАЕ, Сингапур, Палестина, Малайзия и др. Избата работи както с познати и обичани сортове по света, така и с типично български: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. Гордост за „Вила Ямбол” е и фактът, че първата мускатова ракия в България е дестилирана именно там.  

В общото класиране на Concours Mondial de Bruxelles България е на 7-мо място по брой спечелени медали. На страната ни се присъждат общо 58 медала – 1 голям златен, 23 златни, 34 сребърни. Най-много отличия - 46 са извоювали производителите от Тракийската низина. Пред България по брой наградени вина са Испания, Франция, Италия, Португалия, Чили и Китай, а след това в класацията остават държави с дългогодишни традиции във винопроизводството като Южна Африка и Гърция. Страната ни е на първо място по съотношение брой мостри – брой получени медали-  39,73%. Испания - страната с най-много медали (619 от 2002 мостри), е с 30,92% успеваемост, а средната успеваемост за участниците в конкурса е 29%.

Няма направени коментари
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини