Подтепето

под небето

07 Окт, 2017

Хората не обичат да влизат в музеи, предпочитат среща с изкуството в публична среда

Целта на училището за спектакли е да подготви кадри за 2019 година

Български и чуждестранни артисти обменят опит за създаване на спектакли

Общинската фондация "Пловдив 2019" участва в "Училище за спектакли" - събитие, организирано от британската артистична група Walk the Plank. Училището обедини 25 артисти от цяла Европа, които се обучаваха в създаване на представления на открито, а след посещение на Адата направиха и спектакъл вчера вечерта.

Алексис Джонсън е обучаващ директор в Walk The Plank. Британската организация провежда такива курсове в цяла Европа, като много от тях са свързани именно с проекта ЕСК. Обучението в Пловдив се проведе във Военния клуб, като в него участваха артисти от няколко държави, като по-опитните изнесоха обучителни лекции. След посещение на Адата те събраха впечатления, които са се превърнали в творби на изкуството и ще бъдат представени тази вечер от 19 часа, отново пред Военния клуб, с „изкуство на открито“ (outdoor art). Walk the Plank е от организациите, станали част от кандидатурата на Пловдив и включени в Апликационната книга, а Алексис Джонсън разказа за работата си и впечталенията си от Пловдив пред Kapana.bg:

- Разкажете за себе си и за връзката си с Пловдив, как се свързахте с фондация „Пловдив 2019“, кой ви покани? 

- Ние сме организация, която съществува от близо 25 години и е базирана близо до Манчестър в Обединеното кралство. Ние се занимаваме с изкуство в публични пространства (“outdoor art”), което е сравнително нов термин в света на изкуството. Той обединява хората, които правят улични представления, неща с огън и пиротехника, инсталации, неща, които се случват на открити пространства. В Обединеното кралство с Walk the Plank сме създавали доста страхотни творби в открити пространства, в които публиката става и участник. Създавали сме неща както за градове – културни столици, така и за културни центрове, други фестивали и по-малки събития из Европа, но и по света.

При нашите пътувания разбрахме, че е много важно и ценно да се обменя опит в тази артистична форма на изкуството в открити пространства. В някои държави тези изкуства са много напред, а в други – изостават. И сметнахме, че ще е чудесно да се създаде една общоевропейска мрежа, и да изследваме и работим в тази посока.

- Откъде дойде идеята за Училище за спектакли?

- През 2015 година написахме проект за финансиране за това училище с различни партньори. „Пловдив 2019“ бе един от тези партньори, като идеята ни беше да развием капацитет, който да спомогне успешното представяне на града, като Европейска столица на културата. Затова и Училището се случва сега, 2 години преди 2019-а, целта е да бъде подготовка.

В тази мрежа има и други партньори – някои са от Каунас в Литва, които също ще бъдат ЕСК през 2022, има партньори Лимерик от Ирландия, който беше град - кандидат за ЕСК. Макар и да не спечелиха, те си продължават програмата, тъй като са дали много обещания по време на кандидатстването, които искат да изпълнят. Други партньори са от Пафос – Европейската културна столица от Кипър през тази година. Първото Училище за спекткали беше там през 2016 година, след това направихме такова в Каунас, а в Пловдив третото. Последното ще бъде през ноември в Лимерик.

Всяко училище за спекткали е различно. Честно казано, ние самите все още се учим в движение. Вярваме, че ако съберем страхотни артисти заедно и ще създадем чудесни произведения на изкуството. В сегашното училище, мнозинството артисти са от Пловдив, някои са от София, като има и представители от другите – 2 от новите ни партньори от Гърция, 1 човек от Кипър, двама от Литва и трима от Ирландия. Това е един много хубав колектив от различни хора. Някои от тях вече са били в училището за спекткали, а други са нови.

- Каква е целта да показвате изкуството в публична среда?

- По този начин изкуството става достъпно за всички. В Обединеното кралство хората имат проблем, те не обичат да влизат в институциии, имат проблем да минават през вратата. Те не харесват да са в зала, не се чувстват на място в музей. А дадено произведение, каквото и да е, като го сложиш отвън то „анимира“, променя средата, прави я по-вълшебна, хората се чувстват по-горди и съпричастни с мястото, в което живеят.

Друго, което правим в Walk the Plank, е да включваме хора от местните общности. Често работим със стотици, ако не и хиляди хора, които пеят, или танцуват, или размахват флагове, или се включват по някакъв друг начин – не просто като зрители. В нашите спектакли ние искаме не просто да покажем артисти и представление, а и самите хора. Често е впечатляващо – има огън, фойерверки, има момент „уау“, който привлича.

Не обещавам, че това ще се случи в Пловдив този път. Тук важното е да направим обучение, това е само урок, а това, което хората ще видят - практика от обучението. Но със сигурност ще бъде хубаво събитие.

Прочетете целия материал за KAPANA.BG

Няма направени коментари
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини