Границите като мостове във велопътешествието на Микеле и Фабио

Под небето

Италианците стигнаха от Матера до Пловдив с колела в съвместна инициатива на двете Европейски столици на културата през 2019

1900 километра. 6 държави. Пет столици на културата. Стотици познанства. Ново възприятие за Европа. Такива са резултатите от пътешествието на италианците Микеле и Фабио, тръгнали с колела от Матера, минали през Пловдив и финиширали в Гърция в инициатива,  реализира от италианската столица на културата през 2019 Матера, в партньорство с Фондация „Пловдив 2019“. Авантюристите се срещнаха с пловдивчани в клуб „Отсреща”, за да разкажат за пътешествието си, превърнало се в социологическо изследване. Миналия август двамата тръгват с двуколките си от Матера, за да се срещнат със случайни жители на Италия, Хърватия, Сърбия, България, Турция и Гърция и от разговорите с тях да намерят отговори за мястото на Европа в живота на всеки.

Колелото е перфектната машина, тъй като с нея откриваш хората и земята, върху която минаваш. За нас беше важно да видим как живеят хората и да помислим за Европа и тяхното място в нея, обясниха Микеле и Фабио. Приключението им започва драматично, тъй като колелото на единия се чупи на 200 километра от началната им точка. Повредата е сериозна и на всяка спирка те търсят майстори на велосипеди. И счупеното колело е възможност да опознаеш някого, обясняват италианците.

Двамата имали мисия- да задават въпроси на случайни хора и да записват отговорите. Коя емблематична фигура е символ на Европа, кое е мястото, което асоциирате с Европа, какво Европа може да направи за Вас, какво Вие може да направите за Европа, кои са границите на Европа са петте въпроса, които те задават по време на обиколката си през Италия, Хърватия, Сърбия, България, Турция и Гърция. Болшинството от интервюираните разглеждат Европа като едно цяло, почти никой не харесва границите.

Европа е хармония от култури. Не вярваме в границите, отговарят им в Турция. Границите са като точки за срещи. Границите са като мостове между културите, отвръщат им в България. Луната е еднаква за всички, казва им полицай в Хърватия.

Целия текст четете в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

2 коментара

  1. “ в съвместна инициатива на двете Европейски столици на културата през 2019″ и аз бих желал да осъществя „ПРОЕКТ“ за пътешествие с дневни и квартирни платени от чичковците дето натресоха КОЛОДРУМ =грозна безполезна тенекия= на пловдивските данъкоплатци и превърнаха цивилизованите градски тротоари в скоростни писти да не смееш да припариш … до италианско, а защо не и до испанско, ОЛЕ!

  2. Тук се спомена Колодрума(още ли го менажират от София?), та се сетих за една друга зала – мобилната зала от друга столица на културата – Марсилия. Какво стана с нея?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.