Докато Пловдив се бори за барбекютата, кралете на Fast Food се веганизират

Под небето

Има добра и лоша новина за веганите

Тук е мястото да блеснем с едни гърди напред на глобално ниво – като град емблема на толерантността и бъдеща Европейска столица на културата – едно от новите барбекюта в Лаута трябва наистина да се задели за немесоядните   

Таня Грозданова

Оскверняването на любимите барбекюта в парк Лаута с разрушителна акция и вандалски надписи в стил ултравеган бе най-голямата новина за пловдивчани през изминалата седмица. Въпреки, че „терористичната организация“ не пое официално отговорност за атентата, „шефът“ на веганите нарече извършителите „Герои“. Цялата  негативна и протестърска енергия на гражданствеността се прояви единствено в социалните мрежи.  Кметът на тракийци отвърна на удара със заявка за шест барбекюта в парка и светкавичното възстанови поруганите три. Никой от оплаквачите не отиде да помогне и никой не попита полицията какво се вижда на камерите, как върви разследването и т.н. Интересна втора версия за авторството на ванадлизма се появи за кратко – закъсал ресторантьор в района е поръчител на разрушенията – и утихна.

На фона на тази драма под тепета веганите пропуснаха една добра новина. Кралете на Fast Food пробват да ги почетат на глобално ниво! През последните 4-5 дни във всички големи медии в Европа, Австралия и Северна Америка,  бе отразено, че "Макдоналдс" се веганизира. Веригата с 62-годишна история пусна бургер за ядящите растения.  За това правиха репортажи дори BBC и Forbes, за Metro и The Sun няма нужда да споменаваме.

„Макдоналдс, отдавна известен със своите култови и местни Big Mac, Quarter Pounder и Cheeseburger, представи нов вегетариански бургер, който се надява да привлече вегетарианците към златните арки. За първи път гиганта за бързо хранене с индустриално месо предлага нещо за вегетарианци – бургер, наречен "McVegan" (МакВиган). На пръв поглед в него има обичайните домат, маруля, лук, горчица и кетчуп, но без сирене и месо, а кюфте от боб.“ – разказва австралийската медия huffingtonpost.com.au. Според  медиите във Великобритания „месото“ е соева пирожка.

Засега този вегански бургер се продава само на едно място – това е лошата новина за вегани и вегетарианци. Има и още една – процесът е пробен и кратък. Тестовите продажби започнаха на 4 октомври и ще продължат до 21 ноември в Тампере, Финландия. Хората, които се надяват на безгрижно щастие в други страни, ще трябва да чакат.

Революцията във фастфуда ще е пробна, но, ако продуктът се окаже популярен, то McVegan може само за един ден да се превърне в основен елемент на 62-годишното мултинационално меню.

Новината развълнува веган обществата на всички континенти. Британските медии поискаха коментар от веригата. "Първите резултати са много обещаващи", каза говорителката Хели Риханен. "В момента поне смятаме, че може да се продава в цялата страна".

За справка: по-малко от 1% от хората във Финландия се идентифицират като вегани, според проучване от 2009 г.

Австралийските вегани, съобщават, че веригата наскоро е направила изпитание на вегетариански бургер в пет австралийски пункта, но все още не е дала информация дали тази опция ще се разпространи в цялата страна.

Веганството вече е навсякъде, триумфират в социалните мрежи и блоговете, според тях  доказателството за това е и че кралят на индустриалното месо вече поглежда към немесни продукти.

Тук е мястото Пловдив да блесне с едни гърди напред на глобално ниво – като град емблема на толерантността и бъдеща Европейска столица на културата – едно от новите барбекюта в Лаута трябва наистина да се задели за немесоядните.   

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.