Подтепето

под небето

06 Дек, 2017

Дейността на Градини и паркове не бива да е анонимна

Теодор Караколев

Защо пловдивската зелена система се поддържа в пълна непрозрачност?

Пълното обезличаване на легендарния пловдивски чинар преди бившето Бинго Балкан шокира много хора. Оправдания за неприятната изненада пристигнаха в прессъобщения от общинското предприятие „Градини и паркове“. Дървото било изсъхнало и опасно. Рязането на поне привидно зелените и растящи спокойно клони било наложително за сигурността на пловдивчани.

Може и да е така. Трудно ще се намери някой, който да смята човешката безопасност за по-маловажна от съществуването на едно дърво – колкото и да е ценно, красиво или важно за историята то. Иначе казано: ничий човешки живот не струва повече от животът на едно дърво.

Това обаче не оправдава всяко отсичане. Това не е „жокер“-карта, която общинските градинари могат да ползват при всяко унищожено дърво. „Помните ли какво стана при последната буря? Ами затова кастрим дърветата!“.

Поддръжката на дърветата не се изчерпва с това да се унищожи всичко, което не е стълбо. Някак си по света се справят с това да имат хубави, широко разперени дървета, за които местните специалисти се грижат внимателно и отговорно – а не единствено с резачките до корен или стъбло.

Наскоро получихме и сигнал за отсечени дървета в квартал „Христо Смирненски“. Въпреки гордостта, че е най-зеленият район на Пловдив, там се отсичат дървета по тротоарите без обяснение, а след това нови не се засаждат наново. Изпратилият ни сигнал гражданин е подали и заявление за достъп до обществена информация, но не е получил отговор. Информация за такива случаи има навсякъде – в центъра по ул. „Софроний Врачански“, на ул. „Железарска“ при новото разширяване на пешеходната зона и къде ли още не. Отсичат се дървета без обяснение и без подновяване на същото място.

Целта тук не е да се заяждаме. По-скоро да повдигнем въпроса: „Защо Градини и паркове работят в пълна непрозрачност? Защо цялата зелена система на Пловдив е анонимна?“.

Преди около година в Ню Йорк заработи онлайн система, в която е вкарано всяко едно дърво по улиците на града – всеки човек може да отвори картата на Ню Йорк, да увеличи до произволна улица и да намери подробна информация за дървото. Какъв вид е, колко му е дебело стълбото му и прочее. Всяко едно дърво. Натискате върху него и излиза снимка на съответното дърво с детайлна информация.
Разбира се, това е нереална мечта и непостижима утопия за българската реалност, в която е геройство един тротоар да направим като хората. Достъпът до базисна информация обаче е нещо постижимо.

По цивилизования свят, когато планират дейности по някое дърво, се поставят предупредителни и информационни знаци. Всеки има възможност да разбере какво ще се прави и, ако смята, че има нещо нередно – да се оплаче. Дърветата на запад не са по-различни от българските дървета – и те се разболяват, и те изсъхват, и там трябва да се прави санитарна сеч. Но там никой не се притеснява да сложи табелка „Уважаеми граждани, нашите експерти са сметнали това дърво за опасно, затова ще го премахнем. Ако имате възражения, обадете се на дадения телефон“.

Отново в сферата на утопията е да си представим пловдивските „Градини и паркове“ не като градската служба за сеч, а като структура, която да образова, да ни кара да разбираме повече и да обичаме повече нашата зелена система. Например на снимките може да видите малките информационни табелки пред много от дърветата в Барселона със съвсем семпло обяснение какво е това дърво и какъв е неговият произход. Подобно отношение имат на всички места по света, където зеленината в града не е товар, който пречи, а е нещо, което носи ползи както за естетиката на средата, така и за здравето. Работейки в пълна анонимност, тук трудно ще достигнем до второто ниво.

 

  • 15 Дек, 2017 | 1984
    ".....ничий човешки живот не струва повече от животът на едно дърво." Абс съм съгласен с автора, но и кога ще стане факт "Паркове и градини" да дават отчет пред обществото за всяко отсечено дърво по колко нови са засадили и ОТГЛЕДАЛИ! Написах отгледали с главни букви щот то е лесно да го боднеш ма после иска грижи, които не винаги се случват.
  • 06 Дек, 2017 | ЕксПловдивчанка
    На каква световна практика и дължим това масово кастене на всяко едно дърво в Пловдив? Кога да очакваме кастренето и на Цар Симеоновата градина?? Тези над 100 годишни дървета с толкова много клони са най-голамата опастност за Пловдивчани, моля заемете се! Направо ги отсечете до дъно! Жалки стеее! Разберете, действията ви показват вашата пълна некомпетентност, а начинът, по който се опитвате да замажете грешките си, е просто абсурдно низък!!!
  • 06 Дек, 2017 | ЕксПловдивчанка
    Интелигента статия, отнасяща за не особено ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ чиновници на държавна служба, чиито заплати плащаме всички ние, "простите" данъкоплатци! ДОКОГА ??? Стоян Алексиев, началник на 'Паркове и Градини' към община Пловдив трябва да си подаде оствката, както и целият му некадъреен арсенал там. Не ставате за тази работа, разберете го!
Още от рубриката "под небето"

Подобни новини

30 Ноев, 2017

Окастриха до стъбло едно от най-красивите пловдивски дървета на центъра

Огромна част от дървото е премахната от служители на Градини и паркове

Акция на "Градини и Паркове" остави едно от най-красивите пловдивски дървета почти без клони. Огромният чинар пред бившето Бинго Балкан на площада до Общината е оставен почти без клони. Оставено с листа е само малка част на най-високото ниво на дървото. Всички останали клони са изрязани почти до стъбло, като са премахнати видимо зелени клони с диаметър по 30-40 см. 

Премахнато е огромно количество здрави клони, които хвърляха сянка върху Главната и площада. В момента пространството вече е напълно оголено.

» повече
09 Ноев, 2017

Чинарите, които всички запомнят

Дигиталният гид Lost in Plovdiv ни отвежда на разходка по най-красивата пловдивска улица - „Иван Вазов”

Знаете ли коя е улица „Станционна“? Някои може би дори не са чували за нея, а втори да са забравили старото име на една от най-емблематичните улици за града ни. Това е днешната „Иван Вазов“, която най-вероятно ще е първата улица, която ще запомните в града под тепетата ако идвате с влак или автобус, а това съвсем няма да е случайно. Всъщност тя е правата, която свързва Централна ЖП гара, автогара „Юг“ и автогара „Родопи“ със същинския център на града.  Този път гидът на Пловдив lostinplovdiv.com ще ви разходи по нея.

Историята

„Иван Вазов“ не е като останалите улици в Пловдив. Тя е толкова ...

» повече
04 Сеп, 2017

След сечта на тополи, пуснаха нова поливна система по южното корито на Марица

След лятната поголовна сеч на тополи по булевард „Марица Юг”, общинско предприятие „Градини и паркове” изгради нова поливна система с 18 хидранти. Тя е между мостовете на Герджика и този на УХТ. Вече  работи и напоява новозасадените млади чинари, похвали се директорът на ОП-то Стоян Алексиев. Въпросните чинари се намират в близост до университета, а оголената зона от поречието след сечта на тополите ще бъде залесена през есента, уверяват от "Градини и паркове".

Предстои пускането на нова напоителна инсталация и в участъка от моста на Герджика до Пешеходния. Оттам до Панаирния мост поливната система е реконструирана още преди няколко години и функционира при оптимален режим.   

„В момента работим западно от бул. „Васил Априлов“ към железопътния мост, така че до края ...

» повече