Честваме Възнесение Господне – Спасовден

Под небето

В народния календар Спасовден е свързан с душите на мъртвите

Според народните вярвания в нощта срещу Спасовден може да се лекува безплодие

Православната църква днес чества Възнесение Господне. Празникът е подвижен, отбелязва се четиридесет дни след Великден и се пада в четвъртия ден от седмицата. Народът го нарича Спасовден.

Според християнските книги след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.

В народния календар Спасовден е свързан с душите на мъртвите. Старите българи вярвали, че на 40-ия ден от Великден идват и самодивите излизат по тъмна доба, берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. Вярва се, че с растението може да се лекува, а на този ден то има най-голяма сила. Затова, разказва поверието, болните трябва да легнат на росенова поляна или да сложат до възглавницата си китка росен.

С такава китка трябва да спи и яловата жена, тъй като според народните вярвания в нощта срещу Спасовден може да се излекува и безплодие. Този ритуал имал много специфични правила. Самият съпрут, в чието семейство нямало рожба вече над 3 години, трябвало сам да поиска извършването ум. Той и свещеникът изибрали мъж, който да участва в ритуала. А избраният нямал право да откаже.

Яловата жена трябва да "познае" избрания под растението росен. Булката и придружителият й тръгвали към мястото малко преди полунощ. По пътя те казвала наум молитиви и нямали право да си говорят. На мястото жената поставяла върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапвали, отпивали и започвали да се „борят“ срещу безплодието под росена. Около полунощ те трябвало да легнат под храста и да се познаят пак в пълно мълчание, а до главите им стояла икона.

Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябвало да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад.

Дедите ни вярвали, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние.

Споделете ни във:

4 коментара

  1. Басните гореизложени са прекопирани с индиго от Озирис (древноегипетски) и нямат нищо общо с изконните древнобългарски вярвания на дедите ни в ТАНГРА. Никола Методиев =МУТРОполитчето= даже не е прост МОНАХ щом няма задължителното (при пострижението на послушника, който се отказва от „света“ и от именцето дадено от татенцето-БАРЕТА-БИЯЧ ОТ ПОТОМСТВЕНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА НОМЕНКЛАТУРА) МОНАШЕСКО ИМЕ.

  2. НЕМОРАЛНИ ВСУЕВЕРИЯ ЗА ОВЛАСТЯВАНЕ НА ПОПОВЕТЕ: “ …съпрут, в чието семейство нямало рожба вече над 3 години, трябвало сам да поиска извършването ум. Той и свещеникът изибрали мъж…“ С НАМАЛЕНИЕ ПРЕДЛАГАМ УСЛУГИТЕ СИ ПО СПАСОВДЕН =ВЕСО 623 895

  3. Ивайло Дернев да си гледа КАПАНологията и пропагандата в коя кръчма да пием Крафт-Бира-Тиквеник и да не не ни ПРОПОВЯДВА КРИВОславие. Поповете си имат в МУТРОполията техни си издания, медии и даже ТВизия за прослава на Никола Методиев и за внедряване на езически НЕХРИСТИЯНСКИ ереси сред пловдивските будали

  4. А утре? И така пълним дребнотемието с календарна плява. Край няма! Някакви по-варварски „обичаи“ няма ли да изкопаете от бунището на езичника? Самодиви, ТАЛАСЪМИ, дрън-дрън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.