Разпети петък е!

Новини Под небето

На този ден момите изписват боядисаните предния ден яйца

Един от най-големите християнски празници отбелязваме днес – Разпети петък. Народът го нарича още „Велики петък“. На този ден никой не трябва да работи, защото вярват, че ако се наруши забраната, голяма градушка ще убие реколтата. В някои населени места, на този ден момите изписват с въглени и писци боядисаните предния ден яйца.

В една легенда се разказва, че в петък, когато Христос се качвал към Голгота с огромния кръст на плещите, като минал край една жена, която била перяла, й поискал малко вода, за да накваси своите напукани устни. Тя гребнала помия и му подала. Той я изпил, но нищо не рекъл. По-нататък от един дом, в който печели хляб, му подали къшей топъл хляб. Когато изкачил Голгота, Христос промълвил: „Проклета да бъде жената, която пере в тоя ден, а благословена оная, която приготвя хляба!“ Затуй в петък не се пере, а моми и жени правят великденските кукли и хлябове. Но задължително първо са подновили кваса, защото великденските краваи се правят с нов квас.

В миналото, къща без квас не оставала, че ако се изгуби квасът, къщата остава без берекет през следващата плодна година. Подновяването става, като в омесеното тесто не се поставя стар квас, а се оставя на топло само да вкисне. От него се правят обредните хлябове и се пази за следващите замесвания.

По традиция, обредните хлябове за Великден са много разнообразни – кръгли, с дупка в средата, елипсовидни или във вид на плетеница, но навсякъде в тях се поставят червени яйца. Тези обредни краваи задължително се месят от омъжени млади, чисти жени, с пшеничено брашно. Брашното нарочно се пресява три пъти и по време на втасването на тестото в него се поставя прясно откъсната зеленина – коприва или здравец и стръкче босилек.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.