БългарияГрадътНовиниПод небето

Гребци на Галатасарай тренират в Пловдив, ветераните се състезават на осморки

Петнадесет гребци от младежкия отбор до 23 години на турския гранд „Галатасарай“ започнаха тренировки на гребния канал в Пловдив. Това е част от програмата им за подготовка за големите състезания за Световната купа по гребане и за Световното първенство. Галатасарайци връщат визитата на своите връстници от побратимения гребен клуб „Хеброс“. Освен младежкия отбор в Пловдив пристига и осморка ветерани, която ще се състезава с партньорите си от гребен клуб „Хеброс“ на 4 май. Първите тренировки на ветераните започнаха на смесена българо-турска лодка, докато турският отбор изчаква всички свои ветерани да дойдат в Пловдив. „Състезанията между ветерани имат за цел да промотират гребния спорт и на тях не се търсят най-добрите времена. Българската осморка е по-титулувана – имаме златни, сребърни и бронзови медали от световните първенства за ветерани. Но целта ни сега е да потренираме заедно и да изпитаме удоволствието от водата“ – коментира Иван Попов, вице-президент на гребен клуб „Хеброс“ и един от гребците в българската осморка.

В Турция има два силни гребни клуба – „Галатасарай“ и „Фенербахче“. Тези два клуба дават най-много спортисти в националния отбор на Турция по гребане. През 2016 година на олимпиадата „Галатасарай“ участва с двойка скул за мъже, а през 2018 година на Световното първенство в Пловдив един от гребците на четворка скул /лека катгория/ е състезател от клуба. Тази лодка взе бронзови медали. Общо в клуба има 80 състезатели мъже и жени,а броят на гребците е 120, но част от тях са по-малки и още не са картотекирани. Децата в Турция започват да тренират гребане на 13-14-годишна възраст. Анкетите на клуб „Галатасарай“ сочат, че децата се насочват към този спорт, защото им харесва водата и защото гребането е на открито сред природата.

Спортен клуб „Хеброс“ – Пловдив е основан през 1999 година в Пловдив. В него работят 6 треньори и обучават деца от 12 годишна възраст до мъже. Общо трениращите в клуба са 118 , а състезателите са 76 – толкова са участвали в републиканските първенства през 2018 година. В последните години СК „Хеброс“ е най-добрият гребен клуб в България. През 2017 година мъжете извоюваха 12 златни медала от 12 възможни. През 2018 година клубът е комплексен шампион на страната.

Помолихме мениджъра на гребния клуб „Галатасарай“ Камил Селчук да разкаже за условията, при които тренират турските спортисти. Самият той е гребец и участва в осморката ветерани.

Къде тренирате? Как тренирате?

Нашата гребна база е естественото езеро „Малко чекмедже“ в Истанбул и е съвсем близо до морето. Една обиколка на езерото е 20 километра, то е само за гребане. Състезателите ни правят по две тренировки дневно. Но на гребната база винаги има треньори, за да може да обучават децата, когато са свободни. Ние се съобразяваме с учебните планове на децата и те тренират в свободното си време. През цялата година треньорите ни обикалят училищата и запознават учениците с нашия спорт. После по един път месечно желаещите да тренират идват на гребната ни база и пробваме техните физически възможности. Така се започва.

Кой финансира гребния спорт в Турция?

Нашият гребен клуб се спонсорира изцяло от големия клуб „Галатасарай“, който развива 13 аматьорски спорта. За разлика от България държавата не финансира гребането.

Къде настанихте българските гребци от клуб „Хеброс“, когато ви гостуваха?

На гребната ни база имаме наша едноетажна сграда с места за 30 гребци. Така че лагерът на българските гребци беше до самото езеро. Там имаме и кухня, където готвят храна по три пъти на ден. Салонът ни с гребните тренажори е 300 квадратни метра. Мисля, че наистина имаме добри условия?

Какви условия за гребане и подготовка намирате в Пловдив?

Гребният канал тук е от съвсем друго качество, той е превъзходен и състезателите ни са много доволни, че могат да правят тренировки точно по двукилометрова дистанция, на каквато се състезават всички в нашия спорт. Тук няма вълни, няма течение на водата, идеално е. Тренировките в чужбина вдигат мотивацията на нашите млади гребци. Но също така ще повишат и резултатите си, защото тук се занимават само с гребане, „сверяват часовниците си“ със силните си връстници от гребния клуб „Хеброс“.

Как се стигна до побратимяването между двата клуба?

Преди 5 години започнахме да правим състезания между ветераните на двата клуба. Тази година за първи път правим на обменни начала спортни лагери за младежите. Познаваме пловдивския гребен спорт и от българските треньори, които са работили в „Галатасарай“. Един от тях – Любен Голев се ползва и до днес с такова уважение сред гребците, че те се обръщат към него с уважителното „учителю“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина