Подтепето

под небето

20 Ян, 2017

50% от енергията на Европа през 2050г. ще идва от енергийни източници от възобновяем характер

Надежди в ЕС, че скоро използването на въглища ще остане в миналото

За да се осигури стабилност на държавите трябва да има поне 3 източника на доставчик на енергия, категорични са от Европейската комисия

Паулина Гегова, специален пратеник на Под Тепето в Брюксел

Енергетиката е стратегически сектор, но е свързан и с личния бит. ЕС е зависим от вноса на горива, но се надяваме скоро да спрем напълно да използваме въглища. Енергийният съюз иска да направи единен енергиен пазар, заявяват от ЕК.

За целта са оформени няколко фактора, на които лежи енергийния съюз: сигурност на доставките(взаимовръзка между държавите); декарбонизация (намаляване на въглеродния диоксид и спестяване на енергия); енергийна ефективност (колкото по-висока е тя, толкова по-малко енергия ще се използва ...

» повече
20 Ян, 2017

Изпращаме Румен Русев в понеделник

КАБ и САБ: Архитектурната колегия в града  загуби  един отличен професионалист и почтeн колега

Внезапната кончина на главния архитект на Пловдив Румен Русев потресе неговите близки, колеги и познати. Те ще го изпратят в понеделник от 13ч. в траурния дом на Централни гробища.

Двете архитектурни браншови организации под тепетата- КАБ и САБ скърбят за загубата. „На 20 януари  внезапно почина нашият колега арх. Румен Дончев  Русев - дългогодишен главен архитект на Община Пловдив. Позиция отговорна и противоречива, която той ненатрапчиво отстояваше. Скромен, етичен, елегантен в отношенията си с хората, отнасящ се уважително и толерантно към колегите архитекти. Архитектурната колегия в града  загуби  един отличен професионалист и почтeн колега. Сбогом, Румене!”, пишат от КАБ и САБ след тъжната новина за смъртта на ...

» повече
19 Ян, 2017

8 българи влязоха в класацията на „Форбс“ 30 под 30

Ново бъдеще на доставките, проекти за учени, студенти и директна връзка със земеделски производители са сред най-добрите проекти за 2017 година

Общо 10 са категориите, в които списание „Фобрс“ за Европа излъчи 30 успели млади хора под 30 години. Категориите са изкуство, шоубизнес, финанси, индустрия, право и политика, медии, търговия и е-търговия, наука и здравеопазване, социално предприемачество и технологии.

Най-много са нашенците, отличени в категорията „Социално предприемачество“. 5-ма младежи бяха отличени за заслугите си. Първият е 26-годишният Александър Найденов, който е основател на платформата „ПейпърХайв“. Тя добри огромна популярност сред учени и студенти, тъй като им помага в работата с научни текстове. 

Кой са останалите вижте в КАПАНА.БГ

» повече
18 Ян, 2017

На Атанасовден зимата се стяга да си ходи

Черпят за имен ден Атанас, Атанаска, Атанаско, Таско, Наско, Трайко, Танка, Наца, Тана, Ачко, Живко, Траян, Траяна, Татиана, Трайка, Tанас, Hасo, Hася

Най-разпространената легенда в нашия фолклор за Андон и Атанас е, че са двамата братя близнаци покровители на ковашкия занаят. Легендата разказва че във времето, когато не са съществували ковашките клещи, двамата братя работели в ковачницата и тъй като желязото вече прегаряло в пещта, свети Атанас бръкнал в огъня, хванал желязото с голи ръце и след това като видял кучето, което стояло в близост до огъня със свити предни лапи, решил да измайстори клещите по подобие на крачетата на кучето. На този ден ковашките еснафи колят животно в чест на патрона си и организират големи трапези.

Смята се, че ...

» повече
15 Ян, 2017

Затварят пътища заради опасност от поледица

От АПИ предупреждават, че в 16 области е възможно превантивно да се забрани движението в някои участъци

Не тръгвайте на път, ако не е наложително, съветват от ведомството

 Агенция „Пътна инфраструктура“ превантивно ще затваря за движение участъци от републиканската пътна мрежа, както и цели области, за извършване на обработка на пътищата и с цел предотвратяване на пътнотранспортни инциденти, при очакваните валежи от „леден дъжд“ в следващите часове и  възникване на обледяване на пътните настилки.

В областите Плевен, Ловеч, София, Благоевград, Пазарджик, Велико Търново, Габрово, Русе, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Добрич, Силистра, Бургас и Стара Загора вали дъжд, който се очаква да преминава постепенно в „леден дъжд“. Ще има условия за възникване на поледици.

Необходимо е шофьорите да се движат с ...

» повече
13 Ян, 2017

Здравната каса се жалва на БОП от фалшив профил във Фейсбук

Три „страници на НЗОК” излизат в социалната мрежа, едната е от Пловдив

Всички са фалшиви

„Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подаде сигнал до „Главна дирекция борба с организираната престъпност“ към МВР (ГДБОП) за предприемане на необходимите действия във връзка със създаден фалшив профил на НЗОК в социалната мрежа Фейсбук. Установено бе, че на профила, от името на НЗОК, се публикува невярна информация, която е обидна за лекарите и пациентите и уронва престижа на институцията.” Това се казва в официално прессъобщение на институцията.От Здравната каса уточняват, че никога не са създавали профил на ведомството във Фейсбук, а в интернет присъстват единствено с официалния си сайт.  

Бърза справка в мрежата показва, че всъщност съществуват три страници във Фейсбук, кръстени „НЗОК”. Най-несвойствена за ...

» повече
13 Ян, 2017

Известни марки и бутикови изби се събират на Винария

Големи български производители и бутикови изби ще покажат колекциите си на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2017“. Те ще се конкурират с елитни вина от Франция, Италия, Португалия и други държави. Експерти прогнозират, че изложението ще бъде уникална панорама на виното заради разнообразния профил на участниците и техните продукти. Те ще бъдат демонстрирани от 22 до 26 февруари в Международен панаир Пловдив. Проявата се организира съвместно с Националната лозаро-винарска камара и под егидата на Министерството на земеделието и храните.

Винпромите в Русе, Свищов, Карнобат и Асеновград,  „Вила Ямбол, „Черноморско злато“, „Пълдин“, „Логодаж“ са само част от  известните производители, които представят любими на българите марки и нови предложения. Други винарни залагат на чара на оригинални продукти в малки серии ...

» повече
12 Ян, 2017

С проект подпомагат млади хора при интегрирането им на пазара на труда

В Пловдив ще се проведе информационна среща по темата

Пловдивската строителна фирма „Пирс-Д” ООД, в качеството си на Бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси “ 2014-2020, процедура на подбор на проекти BG05M9OP001-1.002 „Активни“, организира информационна среща на 16 януари, понеделник, от 11 до  12 часа, в залата на Областен информационен център /ОИЦ/ , пл. Централен № 1 /бивш Партиен дом/, град Пловдив, ет. 12.

Информационната среща се организира в партньорство с Фондация Национален алианс за работа с доброволци /НАРД/ и цели набиране на участници в обучителни курсове за две професии от строителния бранш в рамките на проекта „Устойчиво интегриране на пазара на труда на младите хора с помощта на „ПИРС-Д“ ООД”.

Основната цел на проекта е активиране и интеграция в ...

» повече
12 Ян, 2017

Заради „ранни бракове” ученици от ромски произход прекъсват образованието си

Съжителството без брак на 14-15 годишни момичета е практика в ромските семейства

Бременните ученички могат да минат на самостоятелна форма на обучение, за да не отпаднат от училище

Отпадането от училище на учениците от ромския етнос и така наречените „ранни бракове“ са явления, които вредят на деца в задължителна училищна възраст и ги лишават от едно от основните им права - правото на образование. Отпадането на ромските ученици е процес, в който участие вземат общинските и държавни институции със своята безучастност.

Коментирането на ранните бракове при този етнос е нещо  съвсем условно, защото, подчинявайки се на свои традиции, гражданският брак, съгласно семейния кодекс в България, е рядко случващо се явление за ромите. Брачното  съжителство не е чуждо и на голяма част ...

» повече
12 Ян, 2017

Фирми от пловдивско дирят кадри в региони с висока безработица

Работодателите от „Тракия икономическа зона” започват срещи в пет града от страната

Големи компании от Пловдив и региона тръгват на лов за работна ръка в пет града от страната. В края на миналата година стартира стратегическа инициатива за привличане на кадри от региони с висока безработица за най-големите работодатели от Тракия икономическа зона /ТИЗ/. По време на Информационните дни на кариерата представители на Сенсата Технолоджис България, АББ България, Белла България, Кауфланд България, Либхер Хаусгерете – Марица, Биомашиностроене и Галакси Инвестмънт Груп ще се срещнат с потенциални кандидати от общини с висока безработица. Срещите с работодателите ще се проведат в градовете Ловеч, Сливен, Стамболийски, Монтана и Бяла Слатина.

Представители на компаниите ще присъстват на събитията, за да презентират свободните позиции и изискванията ...

» повече