Подтепето

под небето

13 Юли, 2018

Литовски хор празнува национален празник в Пловдив

Смесен хор „Салюто” от град Каунас /Литва/  ще отбележи 100-годишнината от обявяването на Независимостта на Литва със съвместен концерт с Пловдивският камерен хор „Иван Спасов”. Тази вечер в 19ч.  Малката базилика  ще бъде огласена от българските и литовски певци.

Концертът в Пловдив е част от турнето на литовския хор в България. То е посветено на Йонас Банасавичюс  /известен у нас като Иван Басанович/ - деец на литовското Възраждане, неразривно свързан и с България. Известен е с трудовете си за древна Тракия и тезата си, че част от населението на Литва са преселници от нашите земи.

Смесен хор „Салюто” ще представи литовската хорова музика. Камерен хор „Иван Спасов”  ще изпълнява българска музика предимно на пловдивски  композитори.  Двата хора ще изпеят заедно литовската ...

» повече
11 Юли, 2018

3 места на 30 минути от Пловдив

Екипът на Lost in Plovdiv се поразходи из околностите на града и откри за вас 3 места, докъдето се стига лесно, бързо , но определено си заслужава да им отделите от почивния си ден

Уикендите са за разходки сред природата и опознаване на нови места и това важи с още по – голяма сила през летния сезон. Дългите дни са идеалното време, в което да се отдадем на излети в планината, пикници или покоряване на екопътеки и посещение на забележителности.

Екипът на Lost in Plovdiv се поразходи из околностите на града и откри за вас 3 места, докъдето се стига лесно, бързо , но определено си заслужава да им отделите от почивния си ден.

Започваме с може би най – познатата и предпочитана дестинация ...

» повече
11 Юли, 2018

Поискаха отмяна на решението за събаряне на Гарнизонна фурна с подписите на стотици пловдивчани

Теодор Караколев

Гражданската инициатива за превръщането на сградата в културен център внесе предложение при председателя на Общинския съвет Савина Петкова

Подкрепа са изразили над 800 пловдивчани и около 30 организации

Над 800 подписа и 30 писма за подкрепа от организации, занимаващи се с култура и изкуство в Пловдив, внесе днес Гражданската инициатива за спасяване на сградата на Гарнизонна фурна и превръщането ѝ в център за култура и съвременно изкуство. Представители на организацията – архитект Хубена Салджиева и художникът Румен Нечев се срещнаха с председателя на Общинския съвет Савина Петкова, пред която представиха своите искания. С тях бяха и Чавдар Порязов от студио 8 ½, изготвили идеен проект за сградата, както и Павел Начев, също активист за спасяване на сградата.

Първата стъпка е ...

» повече
11 Юли, 2018

Жителите на Белащица искат стоп на кариерите в селото

Информационна кампания в подкрепа на каузата „Стоп на кариерите в Белащица“ ще се проведе на 12 юли от 19 часа в центъра на село Белащица.

Масовото гражданско недоволство на живущите в селата от региона е във връзка с инвестиционно предложение на фирма „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване на кариерата и нов  Добив на строителни материали – мрамор за трошен камък в участък „Калоян“ от находище Белащица на площ от 50,534 дка“ в землището на с.Белащица, общ. Родопи с дългосрочност от 25 години. 

На събитието са поканени кметът на община Родопи г-н Пламен Спасов и председателят на Общински съвет Родопи г-жа Галина Вълева, за да представят предприетите мерки от тяхна страна в защита на интересите на своите избиратели ...

» повече
11 Юли, 2018

Благотворително бутат автомобили в Лаута

Поредно предизвикателство отправят към пловдивчани и гостите на града от PowerFit Plovdiv – най-модерната зала за функционален фитнес. Този път каузата е подкрепа за Мулдавския манастир „Света Петка“ и се осъществява със съдействието на кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров.

В сряда 11-ти юли от 8 до 17 часа в парк "Лаута" ще се проведе отборно бутане на автомобил.

„Всеки спортуващ член на нашето семейството може да се включи, като за всеки метър ще се дарява символична сума от участниците“, информират организаторите и обясняват, че това ще става по следния начин:

Отборът, който пръв избута 2 500-те метра (или просто възможно по-голямо изминато разстояние) за максимално кратко време дарява по една стотинка за метър, вторият отбор с най-много метри за най-кратко ...

» повече
10 Юли, 2018

Отбелязваме 181 години от рождението на Васил Левски

Пловдив ще почете 181-та годишнина от рождението на Васил Левски с поклонение пред паметника на Апостола на Свободата на централната алея на Бунарджика и полагане на венци и цветя на 18-ти юли.

Тази година слово ще произнесе литераторът Таня Караиванова, член на УС на Общински комитет „Васил Левски“ в Пловдив. Водещ на честването ще е Златко Павлов. В церемонията по традиция участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон, военен духов оркестър и венценосци.

За участие в общоградското честване на 181-та годишнината от рождението на Васил Левски са поканени Народните представители от град Пловдив в 44-то НС, Кметът на община Пловдив, Областният управител, Председателят на Общински съвет, Началникът на гарнизон Пловдив, почетни консули, общински съветници, зам.-кметове и представители от Общината и ...

» повече
08 Юли, 2018

Затвориха пътя Асеновград - Смолян заради две свлачища

Обходният маршрут е през Кричим, Девин и Пампорово

Две свлачища са се активизирали по пътя от Асеновград до Смолян и са направили непроходим пътя за леки автомобили. По тази причина от полицията съобщиха, че пътят е затворен и организацията на движението е реорганизирана. Свлачищата са около Юговското ханче и Наречен.

Обходният маршрут е през Кричим, Девин и Пампорово, съобщиха още от полицията. Създадена е организация за разчистване на пътя със специализирана тежка техника.

» повече
07 Юли, 2018

Карлово ще изнася за Китай розово масло и козметика

Предвижда се износът да достигне до 40 млн. лева в дългосрочен план

„Българска роза“ – Карлово ще увеличи износа си за Китай на розово масло и козметика, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Това става възможно, след като един от най-големите родни производители на розово масло подписа 5-годишно споразумение с китайската козметична корпорация Бейджин Фангкаоцян Козметикс Трейдинг Ко. Предвижда се изнесената за Китай продукция на карловското предприятие да достигне до 40 милиона лева в дългосрочен план. Договорът бе подписан от президента на китайската козметична корпорация г-н Бен Мингджи Ду и от Боряна Кралева, прокурист на „Българска роза“ АД в присъствието на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България г-н Васил Велев и президента на Конфедерацията на труда „Подкрепа ...

» повече
05 Юли, 2018

Пловдивчани притеснени от трафика по обходния на Голямата базилика маршрут

Улицата минава в непосредствена близост до затворената Римска баня под ПГ по битова техника

Пловдивчани са изразили притеснения относно движението по улица „Света Гора“, която ще поеме обиколния трафик около Голямата базилика, след затварянето на ухото пред Католическата катедрала. От няколко дни в района се работи активно, за да се отвори задънената доскоро улица към съседната ул. „Иван Перпелиев“. Притесненията на гражданите са относно намалянето на паркоместата, безопасността, както и най-вече сигурността на децата от граничещата с улицата Професионална гимназия по битова техника.

Районният кмет Георги Стаменов уточни, че в общината не са постъпвали жалби относно плановете на Общината. Идеята е оттам да преминава трафика за всички, които искат да се качат от бул. „Мария Луиза“ към бул. „Цар Борис ...

» повече
05 Юли, 2018

Нов паркинг за 14 автобуса за туристически групи откриха до СОУ „Любен Каравелов“

Паркингът ще служи за автобусите, които се изнасят от центъра, след като оставят групите туристи

Чисто нов паркинг до кръстовището на бул. „Шести септември“ и ул. „Мортагон“ откри днес кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. Съоръжението може да побира до 14 автобуса или около 60 леки автомобила. До преди ремонта, мястото беше полуизоставено и се ползваше от живущите за паркинг, върху черната настилка.

Целта е това да е място, на което автобусите, които оставят туристи в центъра, да идват и да паркират тук, обясни кметът Стаменов. Така няма да има тапи по центъра, както например сега, когато автобусите стоят до Източната порта. Там има малко място, а се отнема и от паркоместата на хората в централната част на града, обясни ...

» повече