Подтепето

под небето

22 Сеп, 2018

Пловдивчани минават по стъпките на Фердиданд

Пловдивчани ще минат по стъпките на цар Фердинанд днес, навръх 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Точно в 14 часа ще бъде направена възстановка на събитията от 25 септември 1908-ма, когато Цар Фердинанд е посрещнат на площад Централен в Пловдив и пред събралото се множество е  прочетен манифеста,
с който е обявена Независимостта на България. Това ще се случи на площада пред църквата Св.Св. Константин и Елена.
                
Тържествено отбелязване на 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България ще се проведе с участието на Духов оркестър - Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово на д-р Видин Сукарев – историк в РИМ Пловдив.
 

» повече
22 Сеп, 2018

Парни локомотиви и ретро вагони превземат Централна гара за 130- годишнината на БДЖ

Парни локомотиви ще превземат пловдивската Централна гара на 7 октомври. „БДЖ-Пътнически превози” ще организира атракционни пътувания по различни маршрути в страната за любителите на железопътния транспорт и ретро подвижния състав за 130-годишнината от създаването на Български държавни железници. Атракционните влакове ще бъдат теглени от парни локомотиви и ще представят голяма част от историческото наследство на БДЖ. В съставите им ще бъдат и вагони от царската композиция „Корона експрес” и правителствения влак от 80-те години „Витоша експрес”. На седми октомври пловдивската гара е една от спирките на железопътната процесия по маршрута София- Септември- Пловдив- Карлово- София. Влакът бъде теглен от парен локомотив № 05.01, а в съставите им ще бъдат включени личният вагон-салон на царица Йоанна от „Корона експрес” и вагон-ресторантът ...

» повече
20 Сеп, 2018

ПУ стартира курсове по 16 чужди езика

Освен по-често предлаганите обучения започват и уроци по португалски, китайски, корейски и иврит

Курсове по 16 чужди езика стартира през месец октомври Центърът за езици и междукултурна комуникация при Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обучението ще се осъществява от университетски преподаватели, като за всяко преминато ниво при успешно положен изпит курсистите получават университетски сертификат, съобщават от Центъра.

Занятията ще се провеждат в малки групи в следобедно-вечерните часове на делничните дни. В обучението се използват съвременни педагогически технологии и модерни учебни системи в съответствие с шестте нива на владеене на съответния език според Европейската езикова рамка. Курсовете стартират при наличие на 10 кандидати за съответната група.

Предлаганите чужди езици са: английски, немски, френски, италиански, испански, португалски, китайски, корейски, руски, полски, чешки, сръбски ...

» повече
20 Сеп, 2018

16 учители от програмата на “Заедно в час” ще преподават в Пловдивско през новата учебна година

16 учители от програмата на “Заедно в час” ще преподават в област Пловдив от началото на новата учебна година. Те ще работят в 10 училища партньори на организацията в Пловдив, Белозем, Граф Игнатиево, Първомай, Ведраре, Христо Даново, Дълго Поле и Караджово.

Новите учители в региона са 10, а още шест души продължават да преподават като учители втора година в програмата на организацията в училища партньори в региона. В Пловдив организацията работи вече с четири училища - ОУ "Гео Милев", ОУ "Пенчо Славейков", ОбУ "Йордан Йовков" и СУ "Любен Каравелов".

9 от възпитаниците на програмата също продължават да преподават в региона в Пловдив, Граф Игнатиево, Христо Даново, Дълго Поле и Ведраре.

Мисията на „Заедно в час“ е да открива, обучава и развива ...

» повече
19 Сеп, 2018

Най - живописното селце в Родопите

 

Фоторазходка из село Косово, където природата се настанява в празните домове, а котките ядат качамак

Снимки: Таня Грозданова

Почивните дни ще бъдат при нас съвсем скоро, а този път те са дори цели три. Нима не е най – подходящото време да организираме екскурзия до някое близко място и да потънем за момент в спокойствието и тишината на заобикалящата ни природа?

Миналата седмица екипът на единствения дигитален гид под тепетата ви „разходи” из три спиращи дъха места в Родопите, а сега дестинацията е едно изключително живописно и китно българско село.

Село Косово се намира на 5 километра от Нареченски бани по пътя Асеновград – Пампорово. Обграждат го ридове с девствена природа, а махалите му се пресичат от четири непресъхващи рекички. То е ...

» повече
19 Сеп, 2018

Ултрамаратонецът Краси Георгиев в три пловдивски училища за Празника на мотивацията

Докато ултрамаратонецът Краси Георгиев се бори с изтощителното 55-часово предизвикателство, около него в Цар-Симеоновата градина в центъра на Пловдив ще се възцари един истински „Празник на мотивацията“. Организаторите заедно с партньорите и приятелите на атлета, са предвидили разнообразие от активности за всеки вкус, които да мотивират хората да се включат в предизвикателството и да  опитат нови неща: Функционални тренировки, фитнес на открито, клас по зумба с Мелани Лютова, тест на велосипеди, тест на обувки за бягане, тест на лонгборд и още изненади.

Всеки, който се включи в самото предизвикателство на Краси и направи една или повече обиколки на трасето с него, ще получи награда и специален сертификат за приноса и мотивацията си.

На старта с бегача ще се включат и ...

» повече
18 Сеп, 2018

Започнаха записванията в Модерна академия на изкуствата „Синдикат” за новата осма учебна година

Модерна академия на изкуствата „Синдикат” стартира записванията за своята нова, осма, учебна година. В Академията могат да се включат безплатно ученици от 8-ми до 12-ти клас. Записванията стават чрез сайта academy.bg, крайният срок е 10-ти октомври. В сайта на Академията е публикувано съдържанието на всяка програма. Програмите са специално изготвени за Академията и обхващат теми на съвременното изкуство, мислене, комуникации, общуване, философия и практика. 

Модерна академия на изкуствата „Синдикат”  обхваща програмите „Модерни методи на мислене и общуване”, „Модерна музика”, „Екранни изкуства”,  „Визуални изкуства на ХХ век”, „Графичен дизайн”, „Творческо писане” и „Практики на съвременната философия”.  От тази година има нова програма - "PR и реклама в областта на изкуствата". Преподаватели са утвърдени в своята област именна - проф. д-р Галина Лардева ...

» повече
17 Сеп, 2018

Откриха първата Монтесори паралелка в България, дядо Николай поведе първолаците по пешеходна пътека

В две от паралелките ще се изучава специализирано и вероучение

Теодор Караколев

Пловдивският митрополит Николай откри първия учебен ден в СУ „Кирил и Методий“ в квартал Христо Смирненски, като преведе и децата през пешеходната пътека пред школото. Символичната инициатива, в която се включиха и областният управител Здравко Димитров, неговият заместник Петър Петров и други общественици, като част от програма, с цел да информират по-добре малчуганите по безопасността на движението по пътищата.

Учебният ден бе открит с голяма и богата програма – музикални изпълнения, поезия от малчугани, народни танци и други. Директорът Таня Николова приветства новите малчугани, както и завръщащите се за поредна година в „Кирил и Методий“. Заедно с нея на сцената говориха митрополит Николай и Здравко Димитров, които също дадоха ...

» повече
16 Сеп, 2018

Люти рицарски битки се разиграха край Асеновград

Двубой с мечове, стрелба с лък и езда на шестото издание на Средновековен панаир

Фоторепортаж от Владимир Янев

Шестото издание на "Средновековен панаир" започна в местността Свети Трифон край Асеновград. Тази година на панаира се представят 8 клуба от страната с над 65 участници.

През  двата почивни дни многобройната публика наблюдава  представители на сдружение "Вълкашин",клуб за военни изкуства "Ратина",сдружение "Величие","Дукс Антика" ,"Улпия" и сдружение "Свети Лазар". Те показват рицарски умения, облекла и оръжия,грънчарство и ковачество,средновековна кухня, лечебница и стрелба с лък.За най-малките посетители бе организирана езда на кон.

Най-атрактивни за публиката бяха демонстрациите на средновековни двубой и битки.

» повече
16 Сеп, 2018

ПУ „Паисий Хилендарски“ открива 10 нови магистърски програми

Пловдивският университет стартира новата академична 2018/2019 г. със 136 магистърски програми, 10 от които са нови.

Пет са новите магистратури във Философско-историческия факултет на висшето училище. Първата е „Философия и литература“, изцяло структурирана в синхрон с една от новите тенденции да се подготвят кадри за сферата на хуманитаристиката. В рамките на два семестъра  студентите ще получат едновременно по-широка и по-задълбочена интердисциплинарна подготовка, която да им бъде от полза за професии в сферата на филологическото, философското и гражданското образование, за работа в медиите, неправителствените организации, издателствата и др. Магистърската програма се администрира от Катедра „Социология и науки за човека“, неин ръководител е гл. ас. д-р Валентин Аспарухов.

Към същата катедра е и друга нова магистратура - „Гражданско образование“, с продължителност 3 ...

» повече