Подтепето

под небето

24 Май, 2018

Децата на Садово пишат на глаголица „Върви, народе, възродени” върху дълго 3.50 м платно

Деца се учат да изписват сами буквите от глаголицата по време на празника на Садово- 24 май. Там днес започна и вторият Фестивал на еко-  и биопроизводителите и арттворците. Малчуганите от училищата и детските градини в региона, както и всички малки гости на майските празници в общината ще се опитат да напишат имената си на глаголица, както и да оформят с глаголически букви първите думи от химна на българската просвета.

„Всяко дете ще може да влезе в ролята на български книжовник и да се включи с по една буквичка. Така малките ще осъществят първия си досег с ранната българска история, когато тази азбука се е използвала. Меките и заоблени форми на глаголицата са изключително интригуващи за децата. Ще им разкрием ...

» повече
23 Май, 2018

Шеф Росен Чакъров ще учи деца да готвят здравословно на екофестивала в Садово

Второто издание на феста се открива на 24 май пред общината

Топ готвачът Росен Чакъров ще учи деца и техните родители да приготвят вкусни и здравословни ястия от сезонни български плодове и зеленчуци.  Кулинарната работилница ще отвори в Садово, където на 24 май в 10,45 ч. пред сградата на общината се открива тазгодишното издание на Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците. Ден по-рано Садово ще е домакин на традиционния Празник на фъстъка.

Фестивалът на еко- и биопроизводителите и арттворците се проведе за пръв път миналата година с участието на близо 40 изложители, обединени около натуралното, родното и традиционното, припомни кметът на община Садово Димитър Здравков. Тази година гостите на феста отново ще опитат чисти зеленчуци и здравословни храни ...

» повече
22 Май, 2018

Експерти от ОИЦ-Пловдив тръгват из областта за информационна кампания по еврофинансиране

За два месеца ще има изнесени приемни във 18 общини на територията на Пловдив област с безплатна информация

Екипът на ОИЦ-Пловдив стартира втората годишна информационна кампания за популяризиране на актуалните възможности за кандидатстване с проектни предложения за европейско финансиране. В рамките на два месеца, екипът на Центъра ще обиколи всички 18 общини на територията на Пловдив област като организира изнесени приемни/мобилни офиси, за да предоставя безплатна информация на потенциални бенефициенти и граждани. Експертите на ОИЦ-Пловдив ще отговарят на въпросите на заинтересованите лица и разясняват отворените и предстоящи конкурси по Оперативните програми (ОП), Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР).    

На 22 май 2018 г., от 10:30 часа, ОИЦ-Пловдив ще посети ...

» повече
21 Май, 2018

Непознатият Музей на артилерията в Асеновград (ГАЛЕРИЯ)

снимки: Владимир Янев

Уникална оръжейна сбирка може да се види в двора на артилерийския полк в Асеновград. Това всъщност си е един музей на артилерията, само че е малко известен. Хора идват тук само по празниците и по време на дните на отворени врати.

Сбирката е открита през 1994 година. В експозицията могат да се видят над 40 артилерийски оръжейни системи - оръдия, минохвъргачки, самоходни оръдия и ракетни системи. Най - старият експонат е сто годишно оръдие "гаубица", произведено от фирмата Круп в Германия.

В двора на поделението се съхранява и един отлично запазен екземпляр на легендарния танк Т-72.

 

» повече
19 Май, 2018

200 души на протест срещу концесионер, изяждащ планината

 

Жителите на шест пловдивски села поискаха спиране на добива на инертни материали от Калояновите възвишения   

Околно 200 жители на пет населени места в областта излязоха на протест в Белащица и поискаха да бъде прекратена дейността на кариерата за добив на инертни материали край селото още сега, без да се чака изтичането на договора през  2021 година.

В мотивите за искането си те посочиха, че  дружеството – концесионер  „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД е разширило площадката за добив, като е излязло извън позволената територия, което е нарушение на договора. В подкрепа на твърденията си  хората представиха снимки с дрон.   

В мирния протест се включиха и жители на Брестник, Гълъбово, Марково, Брани поле и Цар Калоян без да спират движението по пътя.

Очаквайте ...

» повече
18 Май, 2018

Как да постъпим, когато открием малки птици, паднали от гнезда

РИОСВ – Пловдив реагира на сигнали за бедстващи птици

През последните седмици зачестиха сигналите в РИОСВ – Пловдив за паднали от гнездa скоро излюпени сови. Когато става въпрос за спасяване на бебета птици на първо място трябва се има предвид, че не всеки случай се отнася за бедстващ вид.

Експертите препоръчват, когато се открие малка птица да се слага на клон на дърво или на покрива на сграда в района, където е намерена. До края на месеца малките екземпляри на горска ушата сова се опитват да летят самостоятелно и често падат от гнездата. Родителите им ги откриват и продължават да се грижат за тях. Това не е повод за притеснение, защото малките птици не са ранени и няма нужда да бъдат изпращани ...

» повече
18 Май, 2018

Олимпийски и световни шампиони са сигурни в участието си на Световното първенство по гребане в Пловдив

61 от най-титулуваните гребци на планетата вече потвърдиха, че идват в България

Най-добрите гребци в света вече дадоха заявка за участие в Световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив от 8 до 16 септември тази година.

“Спортната логика е точно такава - първи заявяват своето участие най-силните гребци и лодки. Скоро очакваме заявките и на други състезатели, които започват да покриват изискванията на своите национални федерации за участие на световното първенство в Пловдив. Точният брой на всички участници на първенството и броят на лодките обикновено стават ясни през месец август”, коментира Иван Попов - председател на организационния комитет по гребане.

Дотук сигурно участие са заявили 61 гребци – световни, европейски и олимпийски шампиони от 16 страни, като заявките от Европа ...

» повече
17 Май, 2018

Фабриката в Михалково отвори врати за посетители днес

 

Внедрените нови технологии не само увеличават капацитета на предприятието, но пазят и околната среда

Денят на отворените врати в компанията за бутилиране на вода „Михалково“ привлече множество любопитни. Заради интереса посетители продължиха да прииждат и след официално обявения карен час по обяд. Инициативата Ден на отворените врати в „Михалково“ АД се провежда ежегодно, тази година бе на 17 май, с акцент „Техническо обновление на производството, новите инвестиции и информация за резултатите на компанията от 2017 година“.

В прекрасната местност край едноименното село в магичната Родопа планина в двете халета до бистра река работят около 70 човека в цеховете за бутилиране и близо 34 в търговската структура. Лятото е активният сезон и работата е на две смени, зимата - една.

Групите в ...

» повече
17 Май, 2018

Над 88 % са приетите по първо желание в детските градини в Пловдив за новата учебна година

Резултатите от първото за учебната 2018/2019 година класиране за прием в детските градини и поредно текущо за прием в детските ясли бяха публикувани днес.

За обявените 2029 свободни места в класирането взеха участие 2454 деца, родени през 2015 година. Те ще посещават детските градини от 15 септември в първа възрастова група. Данните посочват, че 1822 деца вече са в списъците на класираните в едно от заявените от родителите до пет желани детски заведения, като над 88% от тях са класирани по първо желание. В срок до 30 май техните  родители следва да представят необходимите документи в детските градини, в които са класирани, за да ги запишат. Не са необходими документи за удостоверяване на критериите за настоящ адрес на децата ...

» повече
17 Май, 2018

Честваме Възнесение Господне - Спасовден

В народния календар Спасовден е свързан с душите на мъртвите

Според народните вярвания в нощта срещу Спасовден може да се лекува безплодие

Православната църква днес чества Възнесение Господне. Празникът е подвижен, отбелязва се четиридесет дни след Великден и се пада в четвъртия ден от седмицата. Народът го нарича Спасовден.

Според християнските книги след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.

В народния календар Спасовден е свързан с душите на мъртвите. Старите българи вярвали, че на 40-ия ден от Великден идват и ...

» повече