Подтепето

под небето

29 Май, 2017

Организират работилница за домашно и градско компостиране в Капана

Как можем да направим контейнер за домашно компостиране от отпадъчни материали и какво представлява микробиологичния метод “бокаши“ ще бъдат показани на 30 май (вторник) от 18.30 до 20.00 часа в Капана.

В работилница на открито, на сцена Ядрото в квартала, всички желаещи ще могат да научат повече за разделянето на хранителните от останалите отпадъци и тяхното третиране при превръщането им в хранителна среда за растенията. Демонстрацията е поредната инициатива от проекта „Градско компостиране“, след откритата  лекция за компостирането като природосъобразен начин на живот и добрите практики приложими в градска среда.

Практическите методи за намаляване и преработка на хранителни отпадъци в домашни условия, които ще представят организаторите на идеята, са част от „зелените“ проекти, подкрепена от фондация „Пловдив 2019 ...

» повече
29 Май, 2017

Поставят 10 кутии за книги из целия Пловдив

Пловдивчани ще могат да оставят своите прочетени книги, които по-късно ще бъдат сортирани и разпределени по институции за хора в неравностойно положение

Младежката организация JCI Plovdiv организира благотворителната дарителска кампания „Кутия за книги“, която дава възможност на всеки да дари своите прочетени книги на хора и институции в нужда.

За целта JCI Plovdiv ще постави 10 кутии за книги на ключови места в Пловдив, в които пловдивчани ще могат да оставят своите прочетени книги, които по-късно ще бъдат сортирани и разпределени по институции за хора в неравностойно положение. Книгите, които са в най-добро състояние ще бъдат част от тридневна благотворителна разпродажба по време на Капана Фест, а събраните средства ще бъдат вложени в изработката на библиотеки за детски домове. 

Какво ...

» повече
29 Май, 2017

Ученици от Св. Св. Кирил и Методий" тръгват по стъпките на Ботев

Само едно пловдивско училище участва в похода

Група от 20 ученика от ПХГ „Св. Св. Кирил и Методий” - Пловдив ще се включи в 71-ия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета ежегодно провеждан от 27.05 до 02.06. 2017 г. под патронажа на Президента, организиран от Областна администрация – Враца.

За втора поредна година единствено групата ученици от Хуманитарната гимназия ще представят Пловдив и ще изминат героичния  „Път на безсмъртието” от Козлодуй до Околчица. Път славен, изпълнен с премеждия, вълнения, страх, надежди, разочарования, очаквания, но и Път на осъзнатата саможертва, довел и сбъднал заветните думи на Човека и Поета – Христо Ботев: „….Тоз който падне в бой за свобода,..той не умира…..!”

По този път ще минат учениците, водени от ...

» повече
28 Май, 2017

Община Пловдив дава две стипендии на ученици за космически лагер

Стипендиите покриват разходите по престоя, храненето и пътуването на децата

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в гр. Измир, Турция. Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години ...

» повече
28 Май, 2017

Деца замесиха обреден хляб и демонстрираха плетене на макраме в „Недкович”

Първият ден от програмата Празник на Детето в Стария град започна с демонстрации  на стари български занаяти в къща „Недкович”

Участниците от клуб „Здраве” с ръководител Дорка Четрафилова показаха как се меси обреден хляб  в първия етаж на къщата

Всички празници на българина са свързани с направата на обреден хляб за здраве на стопанина и богата реколта.Хлябът е съществената част в родните обичаи и поколения наред са възпитавани в почит и уважение към него.

„Народът е сътворил мъдростта, че „няма по-голям от хляба”.Замесването му се извършва от млади момичета или по-възрастни жени, обикновено от стопанката на къщата.Вярва се, че обредната пита има магическа сила, когато е замесена с „мълчана” вода, т.е. донесена от извора при пълно ...

» повече
27 Май, 2017

Хиляди туристи от Япония и Китай посетиха Празника на Розата в Карлово (СНИМКИ)

Христина Каранолева стана Царица на Розата

Фоторепортаж от Владимир Янев

Хиляди туристи от Япония и Китай посетиха ежегодния Празник на Розата в Карлово. Във фестивала участват над 500 изпълнители от цял свят, представящи българския фолклор по колоритен и запаметяващ се начин.

Освен чужденци и българи, на Карлово гостуваше и вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в ритуала „Розобер“ в розовите градини край града.

Тази година носителка на приза „Царица на Розата“ е 16-одишната Христина Каранолева, чиято нежност спечели всички присъстващи.

» повече
27 Май, 2017

Нежният аромат носи името Любомира

Почитателка на българска козметика откри свой магазин

В живота на всеки човек настъпва повратен момент, в който спираш за миг и се замисляш какво точно искаш от живота. Да работиш сам за себе си и да предлагаш нещо, което ти самият оценяваш високо, е една от най-добрите пътеки за ново начало. Все повече млади предприемачи в града под тепетата стартират именно по този начин, а добрите примери ни дебнат отвсякъде. Такава е историята на Любомира, която накара цял комплекс да заухае свежо и привлекателно.

Любомира Ангелова е чаровна и млада жена, с боен дух и заредена с оптимизъм. Както всяка друга дама, тя също обича да се глези с качествена козметика и с течение на времето става почитателка на продуктите ...

» повече
25 Май, 2017

Жилищен комплекс "Роял сити" отваря врати за бъдещи купувачи тази събота

Събитието привлича кандидат-купувачи от Пловдив и областта със специални предложения

Огледи на мострени апартаменти, разясняване на условията за покупка, консултации за покупка с кредит, са само част от услугите, които ще бъдат представени от домакините в ден на отворените врати в жилищен комплекс „Роял Сити“. Атрактивни промоционални оферти и специални предложения ще бъдат направени на посетителите само по време на събитието. Всеки който активно търси да закупи имот в модерен жилищен комплекс в Пловдив, не трябва да пропуска възможността да стане собственик още тази събота. Денят на отворените врати ще се проведе на 27 май и започва в 11 часа в градината на комплекса на бул. "Дунав" 5.

"Роял Сити" се намира в Кършияка - един от най-търсените квартали на град ...

» повече
25 Май, 2017

Да усетиш Пловдив като незрящ

Започва нов етап от „Усети града - подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут“

Три са датите през юни, в които зрящи и незрящи ще имат възможност да се обединят в градска среда

За целта ще бъдат обучени специално подбрани водачи

Паулина Гегова

„Усети града - подготовка на водачи и реализиране на интерактивен маршрут“ е младежки проект, който се фокусира върху градското културно наследство на Пловдив за зрящи и незрящи. Той започва да се реализира за първи път през 2014 година в Пловдив, но в последствие се разраства и в други български градове, като Стара Загора и Аспарухово.

Етапите са два, като в първият ще бъдат набрани 16 доброволци за водачи, които ще бъдат обучени в рамките на три дни. Обучението ...

» повече
25 Май, 2017

Спасовден спасявал хората без деца

Съпругът и попът лично избирали кой ще отиде с яловата булка под росена

В народния календар Спасовден е свързан още с душите на мъртвите

Тази година на 25 май Православната църква чества Възнесение Господне. Празникът е подвижен, отбелязва се четиридесет дни след Великден и се пада в четвъртия ден от седмицата. Народът го нарича Спасовден.

Според християнските книги, след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.

В народния календар Спасовден е свързан с душите на мъртвите. Старите българи вярвали, че на ...

» повече