Подтепето

под лупа

07 Ноев, 2011

Скандалът се разраства: Дядо Николай облепи с тапети „Св. Марина” без разрешение

Image title
Скандалът с орезиляването на най-красивия храм под тепетата „Св. Марина” се разраства лавинообразно. Днес се разбра, че Николай е облепил паметника на културата с тапети без да има разрешение за това. От Националния институт за паметници на културата заявиха, че няма разрешение за реставрация на храма. Не е достатъчно посещение на комисия от експерти, за да се пристъпи към ремонтно-реставрационни дейности. За да има външна намеса, стопаните на храма трябва да представят проект, който от НИПК да разгледат и да дадат становище. Това становище се праща за одобрение при министъра на културата Вежди Рашидов и едва след неговия подпис може да стартира реставрация, и то при спазване на всички указания. Тази процедура обаче не е спазена.
Вълната на недоволство срещу своеволията на владиката обедини интелектуалци, които до няколко дни ще излязат с подписка за съхранение на пловдивските храмове.
Утре четете каква е съдбата на безценния и вече унищожен под на „Св. Марина”, сменен от лъскав мрамор!

Няма направени коментари
Още от рубриката "под лупа"

Подобни новини

27 Апр, 2018

Най-новата екстра в Митрополията: До винила и химче

Инсталираха химическа тоалетна до един от входовете на храма

Технологичното чудо е точно до тапета на Свети Николай

След като влезе в историята като първия паметник на културата в православната българска история, който замени оригиналните иконописи с винилови тапети, митрополитският храм блесна отново с безумно оригинална придобивка.

От древни времена църквата е бягала от науката и технологиите, отците са отричали хиляди открития и устройства, улесняващи съвременния живот в различни епохи. След хилядолетия обаче Пловдив блясва в историята на православието с химическа тоалетна в храма!     

Припомняме, че управниците под тепетата гласуваха 180 000 лева за свръхмодерни градски кенефи, които ще им пестят заплатите на чистачките и ще се самопочистват на мястото на писоарите в Капана. Сега доживяхме и Николай Пловдивски да ...

» повече