Подтепето

под лупа

08 Юни, 2017

Природозащитници алармират за насипани опасни минни отпадъци в основно училище и в парк Лаута

Под въздействието на дъждовете отделят опасни тежки метали, смята Васил Къдринов

Опасни минни отпадъци се използват за строителни дейности в Пловдив, насипани са в двора на основно училище „Петко Р. Славейков” и са насипани в парк Лаута, алармираха днес природозащитници от  Български център за зелена икономика. Васил Къдринов от еко организацията ще изнесе подробно повече подробности утре, а към днешна дата съобщава, че върви проверка на Районна прокуратура.

РИОСВ Пазарджик с Решение ПК - 016 –ОВОС/ 22.05.2017 г. е забранила извозването на минни отпадъци от рудник Влайков връх и използването им за строителство. Въпреки това фирма „Трейс България“ EOOД извозва и продава минните отпадъци на строителни фирми, а Община Пловдив допуска използването им за училищен ремонт в  начално училище „Петко Славейков“ и за строителство на велоалеи в парк Лаута.    Районна прокуратура Пловдив е започнала проверка по преписка 7901/2017 г. за престъпление по чл. 353б от НК. Необходимо е минните отпадъци, които под въздействието на дъждовете  отделят опасни тежки метали, да бъдат вдигнати от двора на училището и парк Лаута, както и от другите места в града, където са насипани  и да бъдат върнати в мината, съобщава Васил Къдринов.

Подробности очаквайте утре

Няма направени коментари
Още от рубриката "под лупа"

Подобни новини

08 Юни, 2017

Община Пловдив: Инертните материали за велоалеите са доставени от кариерата в село Белащица

В НУ„Петко Славейков“ общината не е извършвала строителни дейности от 2014-а година

Твърденията на Български център за зелена икономика са целенасочени опити за внушения, се казва в позиция на управата на града

Във връзка с разпространената информация от Български център за зелена икономика (БЦЗИ), относно използване на опасни минни отпадъци за строителни дейности в Пловдив, от Общината разпространиха позиция, в която се казва, че това не отговаря на истината.

Припомняме, че по-рано днес от БЦЗИ алармираха за „насипани са в двора на основно училище „Петко Р. Славейков” и в парк Лаута минни отпадъци, които под въздействието на дъждовете  отделят опасни тежки метали“.  Васил Къдринов от еко организацията обеща  повече подробности утре – петък. По негова информация върви проверка на Районна ...

» повече