От днес планетата живее на екологичен кредит

Под лупа

За седем месеца човечеството е изразходвало повече естествени ресурси, отколкото планетата е способна да възобнови и предостави за година

От днес, 2 август 2017 г., живеем на екологичен кредит, предупреждава международната природозащитна организация WWF. За седем месеца човечеството е изразходвало повече естествени ресурси, отколкото планетата е способна да възобнови и предостави за година.

Анализът се прави ежегодно от Фуутпринт нетуърк, организацията, която мери отпечатъка на човечеството върху планетата, и показва, че Денят на надхвърлянето (overshoot day) настъпва все по-рано. Това означава, че хората използват все повече екологични ресурси и услуги – гори, вода, рибни запаси,  които природата успява да възстанови само частично. Със сегашните темпове на потребление се нуждаем от 1,7 планети, за да задоволим консумацията си.

Каква е ситуацията у нас. В България вече няма естествени реки – чисти, богати на живот, без прегради, без бетонни корита. Въпреки това, малки водноелектрически централи безогледно унищожават последните остатъци от чисти горски потоци и то в защитени зони.
 

Защитените територии в България са едва 4% от територия на страната. Тези красиви, чисти места, със съхранена дива природа, са под заплаха от застрояване и унищожване. Не прави изключение и Национален парк "Пирин", обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО, убежище на множество застрашени и ендемични видове.

Най-големите сладководни риби, есетровите, са наричани често Динозаврите на Дунав. Оцелели 200 милиона години, днес те са на изчезване заради унищожаване на местообитанията им и незаконен риболов.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.