Инспектори от РИОСВ проверяват незаконните сметища край Куклен след сигнал от Под тепето

Под лупа

В Инспекцията не са получавали сигнали за нерегламентираните бунища

РИОСВ – Пловдив ще извърши проверка за незаконни сметища край Куклен след серия публикации и изпратен до Инспекцията сигнал от Под тепето. След установяване на нарушения ще бъдат предприети административно-наказателни мерки съобразно екологичното законодателство, съобщават от РИОСВ. До този момент проверка не е извършвана, тъй като в регионалното звено не са получавани сигнали за замърсяване в землището на Куклен. По заповед на министъра на околната среда и водите ще бъдат извършени проверки на пътната инфраструктура на общините в Пловдивска област след 12 май 2017 г., информират от Инспекцията. И допълват, че съгласно чл. 19 от Закона за управление на отпадъците общинските органи са отговорни по предотвратяване на нерегламентираното образуване на отпадъци в населените места.

Преди два дни главният еколог на Куклен призна пред Под тепето, че нерегламентираните сметища на територията на Общината са много чест проблем. Липсата на охрана и камери, както и пресечените терени допълнително допринасят за това безотговорни „граждани“ да си изхвърлят боклука, където намерят за добре.  Администрацията е наясно с всички тези дадености и е безсилна да направи друго, освен да чисти.

 „Сметищата се образуват точно на границата между двете общини Куклен и Асеновград. Участъкът е такъв, че е повече към Долни Воден, Община Асеновград, а и жителите на Куклен няма да пътуват няколко километра по черен път, за да си хвърлят там отпадъците”, коментира пред наш репортер главният еколог Илия Димов.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.