Подтепето

под лупа

26 Апр, 2017

Инспектори от РИОСВ проверяват незаконните сметища край Куклен след сигнал от Под тепето

В Инспекцията не са получавали сигнали за нерегламентираните бунища

РИОСВ – Пловдив ще извърши проверка за незаконни сметища край Куклен след серия публикации и изпратен до Инспекцията сигнал от Под тепето. След установяване на нарушения ще бъдат предприети административно-наказателни мерки съобразно екологичното законодателство, съобщават от РИОСВ. До този момент проверка не е извършвана, тъй като в регионалното звено не са получавани сигнали за замърсяване в землището на Куклен. По заповед на министъра на околната среда и водите ще бъдат извършени проверки на пътната инфраструктура на общините в Пловдивска област след 12 май 2017 г., информират от Инспекцията. И допълват, че съгласно чл. 19 от Закона за управление на отпадъците общинските органи са отговорни по предотвратяване на нерегламентираното образуване на отпадъци в населените места.

Преди два дни главният еколог на Куклен призна пред Под тепето, че нерегламентираните сметища на територията на Общината са много чест проблем. Липсата на охрана и камери, както и пресечените терени допълнително допринасят за това безотговорни „граждани“ да си изхвърлят боклука, където намерят за добре.  Администрацията е наясно с всички тези дадености и е безсилна да направи друго, освен да чисти.

 „Сметищата се образуват точно на границата между двете общини Куклен и Асеновград. Участъкът е такъв, че е повече към Долни Воден, Община Асеновград, а и жителите на Куклен няма да пътуват няколко километра по черен път, за да си хвърлят там отпадъците”, коментира пред наш репортер главният еколог Илия Димов.

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "под лупа"

Подобни новини

09 Мар, 2018

Десетки екологични бомби цъкат отново в землището на Община Куклен (ГАЛЕРИЯ)

Близо година след поредицата ни за незаконните сметища положението не се е подобрило

Става все по-страшно: Кости на животни, строителни отпадъци, обгорели гуми и тоалетна хартия „ражда“ полето
Таня Грозданова

Това е отбивка близо до пътя до пътя Пловдив – Асеновград на територията на Община Куклен и ако картините ви се виждат познати, не, не сте се объркали. Това чувство е известно като дежавю (от френски – „вече видяно”) и ви е познато от поредица  наши статии от миналата пролет.  Въпреки журналистическото ни разследване, подсещането на контролиращите  институции и сигналите ни до компетентните органи, незаконните сметища рецидивират.  

Близо година по-късно картината се повтаря. В редакцията ни през последните дни получихме няколко идентични сигнала. Положението не само не се подобрило, напротив - става все ...

» повече
24 Апр, 2017

Главният еколог на Община Куклен: Ще почистим незаконното сметище

Според администрацията еко бомбата е дело на долноводенци

Таня Кънева

Нерегламентираните сметища на територията на Община Куклен са много чест проблем. Липсата на охрана и камери, както и пресечените терени допълнително допринасят за това безотговорни „граждани“ да си изхвърлят боклука, където намерят за добре.  

Администрацията е наясно с всички тези дадености и е безсилна да направи друго, освен да чисти.

Това ще е и решението на проблема с еко бомбата край пътя за село Долни Воден, за която ви съобщихме преди 4 дни. Припомняме, че наши читатели сигнализираха за изключително сериозен проблем- изникването на няколко нерегламентирани сметища по пътя между Куклен и Долни Воден, след КЦМ. Бунищата „разцъфват” в частни и общински терени периодично.

Под тепето сигнализира в РИОСВ – Пловдив ...

» повече
21 Апр, 2017

Екологична бомба тиктака край Куклен

Нерегламентирани сметища никнат по пътя до Долни Воден

Строителни отпадъци, битова смет и дори кости от заклани животни изхвърлят в частни и общински терени, нужни са незабавни мерки

Екологична бомба тиктака край Куклен. Нужни са незабавни мерки, тъй като може да тръгнат зарази. Така наши читатели сигнализираха за изключително сериозен проблем- изникването на няколко нерегламентирани сметища по пътя между Куклен и Долни Воден, след КЦМ. Бунищата „разцъфват” в частни и общински терени. Хора, които очевидно нямат никакво отношение към средата и чистотата на природата, изхвърлят строителните си отпадъци и всякаква битова смет директно край пътя и по полето. Гледката е не просто неестетическа, но е плашеща. Тъй като наред с гуми, стари мебели, тухли и найлони, там се изхвърлят и ...

» повече