Подтепето

под лупа

06 Дек, 2017

На 321 лв. е определена линията на бедност през 2018 г.

Линията на бедност в България през 2018 г. ще е 321 лева, реши правителството. Сумата е със 7 лева по-висока в сравнение с размера й през настоящата година.

Сумата е определена съгласно методика, утвърдена от Министерския съвет. Показателят се изчислява на базата на данни от изследването „Наблюдение на домакинските бюджети в Република България“, което се провежда ежегодно от Националния статистически институт.

Линията на бедност се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище.

» повече
02 Окт, 2017

SmartIT планира отварянето на офиси в Пловдив, Варна и Русе

Софтуернaта компания SmartIT ще отвори свои офиси в още 3 български града – Пловдив, Варна и Русе. В момента за SmartIT работят 80 души, като плановете за разрастване са за достигане на 200 души на национално ниво в следващите 2 години. За този период ще бъдат инвестирани над 7,5 млн. лева в обезпечаване на новите операции.

SmartIT разработва собствени софтуерни продукти (финансови системи, платформи и инструменти), като има дългогодишен опит в България и страните от региона на Централна и Източна Европа. Организацията е специализирана в развойната дейност и внедряването на корпоративни бизнес решения като ERP, CRM, CMS и други комплексни софтуерни системи. SmartIT поддържа финансов софтуер, с който ежедневно работят над 6500 служители на клиенти на компанията в България, Румъния ...

» повече
27 Авг, 2017

Асеновградчани отново излизат на протест

Визитата на вътрешния министър и вицепремиера през седмицата не успокои страстите в града

Възобновяват протестите в Асеновград, въпреки визитата на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов в средата на седмицата. Държавниците обещаха ред и законност в ромската махала в града и откриха приемна на полицията там, но това не е успокоило гражданите, които инициират протестните действия вече почти два месеца.

В социалните мрежи се организира поредно събитие срещу „рехавите мерки”, взети след сбиването между млади гребци и група роми в края на юни. Протестът е насрочен за 19:00 ч. пред паметника на Цар Иван Асен II в Асеновград. „От Родопите с надежда за промяна слизат народната певица Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, които се припознаха в ...

» повече
02 Авг, 2017

От днес планетата живее на екологичен кредит

За седем месеца човечеството е изразходвало повече естествени ресурси, отколкото планетата е способна да възобнови и предостави за година

От днес, 2 август 2017 г., живеем на екологичен кредит, предупреждава международната природозащитна организация WWF. За седем месеца човечеството е изразходвало повече естествени ресурси, отколкото планетата е способна да възобнови и предостави за година.

Анализът се прави ежегодно от Фуутпринт нетуърк, организацията, която мери отпечатъка на човечеството върху планетата, и показва, че Денят на надхвърлянето (overshoot day) настъпва все по-рано. Това означава, че хората използват все повече екологични ресурси и услуги - гори, вода, рибни запаси,  които природата успява да възстанови само частично. Със сегашните темпове на потребление се нуждаем от 1,7 планети, за да задоволим консумацията си.

Каква е ситуацията ...

» повече
08 Юни, 2017

Природозащитници алармират за насипани опасни минни отпадъци в основно училище и в парк Лаута

Под въздействието на дъждовете отделят опасни тежки метали, смята Васил Къдринов

Опасни минни отпадъци се използват за строителни дейности в Пловдив, насипани са в двора на основно училище „Петко Р. Славейков” и са насипани в парк Лаута, алармираха днес природозащитници от  Български център за зелена икономика. Васил Къдринов от еко организацията ще изнесе подробно повече подробности утре, а към днешна дата съобщава, че върви проверка на Районна прокуратура.

РИОСВ Пазарджик с Решение ПК - 016 –ОВОС/ 22.05.2017 г. е забранила извозването на минни отпадъци от рудник Влайков връх и използването им за строителство. Въпреки това фирма „Трейс България“ EOOД извозва и продава минните отпадъци на строителни фирми, а Община Пловдив допуска използването им за училищен ремонт в  начално училище ...

» повече
26 Апр, 2017

Инспектори от РИОСВ проверяват незаконните сметища край Куклен след сигнал от Под тепето

В Инспекцията не са получавали сигнали за нерегламентираните бунища

РИОСВ – Пловдив ще извърши проверка за незаконни сметища край Куклен след серия публикации и изпратен до Инспекцията сигнал от Под тепето. След установяване на нарушения ще бъдат предприети административно-наказателни мерки съобразно екологичното законодателство, съобщават от РИОСВ. До този момент проверка не е извършвана, тъй като в регионалното звено не са получавани сигнали за замърсяване в землището на Куклен. По заповед на министъра на околната среда и водите ще бъдат извършени проверки на пътната инфраструктура на общините в Пловдивска област след 12 май 2017 г., информират от Инспекцията. И допълват, че съгласно чл. 19 от Закона за управление на отпадъците общинските органи са отговорни по предотвратяване на нерегламентираното образуване на отпадъци в ...

» повече
05 Апр, 2017

Тазгодишното изложение „Стажове” в Пловдив или Какви са възможностите пред пловдивските студенти за работа по специалността?

Изложение „Стажове“, организирано от Технически университет София – филиал Пловдив, се превръща в традиция, на която все повече студенти търсят възможности за професионална реализация.

На ежегодното събитие, десетки фирми от цялата страна представят стажантските си програми и присъединяват свежи кадри към своите екипи. 
Директният контакт между компаниите и студентите се превръща в най-добрия инструмент за обмен на информация и подбор на кадри. Посетилите изложението получават възможности за навлизане в избраната професия по време на обучението си или веднага след завършване на висшето си образование. 
Изложение „Стажове“ ще се проведе на 06.04.2017, в Технически университет – филиал Пловдив, като в него ще се включат над 40 компании. Сред тях е и БТЛ Индъстрийз, чиито разнообразни работни позиции предоставят възможност на всеки ...

» повече
01 Фев, 2017

24-членно жури ще оценява най-добрите вина на Винария 2017

В международното жури за оценяване на най-добрите вина на „Винария 2017“ ще бъдат включени 24-ма дегустатори от страната и чужбина. Петнадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса. „Тази година ще има по-голямо разнообразие от дегустатори, които вече имат натрупан международен опит. По този начин мисля, че комисията ще бъде доста по-качествена“, коментира председателят на СЕБ Станимир Стоянов, който за 8 поредна година участва в журито  на Винария. Той посочи, че петима от членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов, което е още едно доказателство за високия професионализъм на дегустаторите. Освен ...

» повече
18 Май, 2016

Книга разкрива сексуалните тайни на Османската държава

Археологът Румен Иванов събра неподозирана и шокираща информация и илюстрации след мащабно проучване в Истанбул

Предпочитаното животно за ласки в империята било магарето  

Сред множеството нови книги, които се издават в последно време от български автори, една със сигурност се отличава. Тя излезе на пазара преди броени дни, но вече предизвика доста реакции. Това е книгата „Голямата Османска държава – любов и секс”, а неин автор е Румен Иванов. Той е археолог, който решава да събере в около сто страници най-интересното от за любовта и секса в Османската империя, тъй като казва, че до сега по темата не е писано нищо, а има много запазени исторически източници. Румен отива в Истанбул, където събира нужната информация от едни от най-големите библиотеки, а ...
» повече
11 Май, 2016

България през погледа на Поколението Z: страх, силикон и омраза

Конкурс за есе показа в каква държава искат да живеят младите хора

Как  Поколението Z вижда проблемите на обществото и какви промени предлага, разкри конкурсът за есе  „Държавата, в която искам да живея“. В него се включиха близо 280  ученици от Х до ХІІ клас от цялата страна. Инициативата на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт показа как изглежда България през погледа на младите хора, които ще създават бъдещето й.

Ето малка част от техните размисли, представени в десетте най-добри есета:

 „Каква е тази държава, която плахо подсмърча на опашката за Шенген?;

 „Да намериш тук работно място, е еквивалент на това да видиш Йордан-Йовковата „бяла лястовица.”;

 „Мразим всички политици, защото лъжат, крадат и купуват гласове, но нямаме нищо против ...

» повече