Подтепето

под лупа

28 Юли, 2018

РИОСВ – Пловдив проверява сигнал за мъртва риба в Бачково

Сигнал за мъртва риба в района на Бачково проверяват експерти на РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда.

Екипът е сформиран веднага след получаване на информация за замърсяване към 16 часа на телефон 112. На място експертите ще обходят участъка от река Чепеларска, за да установят причините за замърсяването. Ще бъдат взети водни проби за анализ.

За резултатите от проверката и взетите проби ще ви информираме допълнително.

 

» повече
06 Дек, 2017

На 321 лв. е определена линията на бедност през 2018 г.

Линията на бедност в България през 2018 г. ще е 321 лева, реши правителството. Сумата е със 7 лева по-висока в сравнение с размера й през настоящата година.

Сумата е определена съгласно методика, утвърдена от Министерския съвет. Показателят се изчислява на базата на данни от изследването „Наблюдение на домакинските бюджети в Република България“, което се провежда ежегодно от Националния статистически институт.

Линията на бедност се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище.

» повече
02 Окт, 2017

SmartIT планира отварянето на офиси в Пловдив, Варна и Русе

Софтуернaта компания SmartIT ще отвори свои офиси в още 3 български града – Пловдив, Варна и Русе. В момента за SmartIT работят 80 души, като плановете за разрастване са за достигане на 200 души на национално ниво в следващите 2 години. За този период ще бъдат инвестирани над 7,5 млн. лева в обезпечаване на новите операции.

SmartIT разработва собствени софтуерни продукти (финансови системи, платформи и инструменти), като има дългогодишен опит в България и страните от региона на Централна и Източна Европа. Организацията е специализирана в развойната дейност и внедряването на корпоративни бизнес решения като ERP, CRM, CMS и други комплексни софтуерни системи. SmartIT поддържа финансов софтуер, с който ежедневно работят над 6500 служители на клиенти на компанията в България, Румъния ...

» повече
27 Авг, 2017

Асеновградчани отново излизат на протест

Визитата на вътрешния министър и вицепремиера през седмицата не успокои страстите в града

Възобновяват протестите в Асеновград, въпреки визитата на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов в средата на седмицата. Държавниците обещаха ред и законност в ромската махала в града и откриха приемна на полицията там, но това не е успокоило гражданите, които инициират протестните действия вече почти два месеца.

В социалните мрежи се организира поредно събитие срещу „рехавите мерки”, взети след сбиването между млади гребци и група роми в края на юни. Протестът е насрочен за 19:00 ч. пред паметника на Цар Иван Асен II в Асеновград. „От Родопите с надежда за промяна слизат народната певица Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, които се припознаха в ...

» повече
02 Авг, 2017

От днес планетата живее на екологичен кредит

За седем месеца човечеството е изразходвало повече естествени ресурси, отколкото планетата е способна да възобнови и предостави за година

От днес, 2 август 2017 г., живеем на екологичен кредит, предупреждава международната природозащитна организация WWF. За седем месеца човечеството е изразходвало повече естествени ресурси, отколкото планетата е способна да възобнови и предостави за година.

Анализът се прави ежегодно от Фуутпринт нетуърк, организацията, която мери отпечатъка на човечеството върху планетата, и показва, че Денят на надхвърлянето (overshoot day) настъпва все по-рано. Това означава, че хората използват все повече екологични ресурси и услуги - гори, вода, рибни запаси,  които природата успява да възстанови само частично. Със сегашните темпове на потребление се нуждаем от 1,7 планети, за да задоволим консумацията си.

Каква е ситуацията ...

» повече
08 Юни, 2017

Природозащитници алармират за насипани опасни минни отпадъци в основно училище и в парк Лаута

Под въздействието на дъждовете отделят опасни тежки метали, смята Васил Къдринов

Опасни минни отпадъци се използват за строителни дейности в Пловдив, насипани са в двора на основно училище „Петко Р. Славейков” и са насипани в парк Лаута, алармираха днес природозащитници от  Български център за зелена икономика. Васил Къдринов от еко организацията ще изнесе подробно повече подробности утре, а към днешна дата съобщава, че върви проверка на Районна прокуратура.

РИОСВ Пазарджик с Решение ПК - 016 –ОВОС/ 22.05.2017 г. е забранила извозването на минни отпадъци от рудник Влайков връх и използването им за строителство. Въпреки това фирма „Трейс България“ EOOД извозва и продава минните отпадъци на строителни фирми, а Община Пловдив допуска използването им за училищен ремонт в  начално училище ...

» повече
26 Апр, 2017

Инспектори от РИОСВ проверяват незаконните сметища край Куклен след сигнал от Под тепето

В Инспекцията не са получавали сигнали за нерегламентираните бунища

РИОСВ – Пловдив ще извърши проверка за незаконни сметища край Куклен след серия публикации и изпратен до Инспекцията сигнал от Под тепето. След установяване на нарушения ще бъдат предприети административно-наказателни мерки съобразно екологичното законодателство, съобщават от РИОСВ. До този момент проверка не е извършвана, тъй като в регионалното звено не са получавани сигнали за замърсяване в землището на Куклен. По заповед на министъра на околната среда и водите ще бъдат извършени проверки на пътната инфраструктура на общините в Пловдивска област след 12 май 2017 г., информират от Инспекцията. И допълват, че съгласно чл. 19 от Закона за управление на отпадъците общинските органи са отговорни по предотвратяване на нерегламентираното образуване на отпадъци в ...

» повече
05 Апр, 2017

Тазгодишното изложение „Стажове” в Пловдив или Какви са възможностите пред пловдивските студенти за работа по специалността?

Изложение „Стажове“, организирано от Технически университет София – филиал Пловдив, се превръща в традиция, на която все повече студенти търсят възможности за професионална реализация.

На ежегодното събитие, десетки фирми от цялата страна представят стажантските си програми и присъединяват свежи кадри към своите екипи. 
Директният контакт между компаниите и студентите се превръща в най-добрия инструмент за обмен на информация и подбор на кадри. Посетилите изложението получават възможности за навлизане в избраната професия по време на обучението си или веднага след завършване на висшето си образование. 
Изложение „Стажове“ ще се проведе на 06.04.2017, в Технически университет – филиал Пловдив, като в него ще се включат над 40 компании. Сред тях е и БТЛ Индъстрийз, чиито разнообразни работни позиции предоставят възможност на всеки ...

» повече
01 Фев, 2017

24-членно жури ще оценява най-добрите вина на Винария 2017

В международното жури за оценяване на най-добрите вина на „Винария 2017“ ще бъдат включени 24-ма дегустатори от страната и чужбина. Петнадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса. „Тази година ще има по-голямо разнообразие от дегустатори, които вече имат натрупан международен опит. По този начин мисля, че комисията ще бъде доста по-качествена“, коментира председателят на СЕБ Станимир Стоянов, който за 8 поредна година участва в журито  на Винария. Той посочи, че петима от членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов, което е още едно доказателство за високия професионализъм на дегустаторите. Освен ...

» повече
18 Май, 2016

Книга разкрива сексуалните тайни на Османската държава

Археологът Румен Иванов събра неподозирана и шокираща информация и илюстрации след мащабно проучване в Истанбул

Предпочитаното животно за ласки в империята било магарето  

Сред множеството нови книги, които се издават в последно време от български автори, една със сигурност се отличава. Тя излезе на пазара преди броени дни, но вече предизвика доста реакции. Това е книгата „Голямата Османска държава – любов и секс”, а неин автор е Румен Иванов. Той е археолог, който решава да събере в около сто страници най-интересното от за любовта и секса в Османската империя, тъй като казва, че до сега по темата не е писано нищо, а има много запазени исторически източници. Румен отива в Истанбул, където събира нужната информация от едни от най-големите библиотеки, а ...
» повече