Актуално

Вертолетната бригада в Крумово навърши 56 години

Екипите демонстрираха въздушно разузнаване, прикриване и осигуряване с вертолет,десант, евакуация и гасене на пожари

Празникът бе предшестван от спортни турнири. Специалните сили победиха на футбол (СНИМКИ)

24-та авиационна база навърши 56 години в края на месе октомври. В Деня на народните будители на територията на военно формирование 32040 в Крумово отбелязаха тържествено годишнината от създаването на 44-ти вертолетен авиационен полк, който се явява първата вертолетна авиационна част в България, наследена от авиобазата до Пловдив.

След приемането на тържествения строй, командирът на авиобазата бригаден генерал Димитър Иванов изказа своята признателност към ветераните, командирите на полка и базата през годините, както и на всички бивши и настоящи военнослужещи, посветили най-хубавите си години и отдали способностите и опита си за развитието на вертолетната авиация на Република България. Той благодари на целия личен състав за положения труд, усърдието и високия професионализъм, които проявяват постоянно при изпълнение на служебните си задължения.

Приветствия бяха поднесени от Началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и Командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Беше прочетен поздравителен адрес от Министъра на отбраната господин Красимир Каракачанов. Със заповеди на Началника на отбраната, Командира на ВВС и Командира на 24-та авиационна база бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за постигнати отлични резултати при изпълнение на служебните задължения. Последва поднасяне венци и цветя на паметника на загиналите летци и авиационни специалисти от в.ф. 32040.

На празника присъстваха официални гости от Командването на Военновъздушните сили, командири на военни формирования от Българската армия, представители на държавните и местни органи на управление на гр. Пловдив и региона, на неправителствени организации, патриотични съюзи и на бизнес средите от областта, както и бивши командири на авиобазата и ветерани. Гостите имаха възможността да разгледат статичен и да наблюдават динамичен показ на авиационна техника.

Вертолетите и екипажите от авиобазата демонстрираха различни типове задачи, сред които: въздушно разузнаване с вертолет Bell 206, прикриване и осигуряване с вертолет Ми-24, десантиране по способа „бързо въже” и медицинска евакуация от висене с вертолет AS 532 Cougar и пожарогасене с подвесна система за гасене на пожари и ексфилтриране по способа „чепаре” с вертолет Ми-17.

Празникът бе предшестван от спортни турнири. по футбол, тенис на корт и тенис на маса.

Във футболния турнир, в който взеха участие отбори от гарнизон Пловдив, шампион стана отборът на 68-ма бригада „Специални сили”. Той успя да надделее над отбора на 110-ти полк за логистична поддръжка след много оспорван мач, който завърши с равен резултат 1:1 в редовното време и се стигна до изпълнение на дузпи. Трети остана отборът на домакините от ВСК „Хелиспорт” в 24-та авиобаза.

Турнирът по тенис на маса спечели капитан Христо Кирков, който победи във финалната среща старшина Цветомир Минчев. В турнира по тенис на корт първото място зае майор Стефчо Тонев, който игра на финал с капитан Тихомир Петров.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина