Актуално

Учени от над 20 страни от четири континента на научна конференция в Пловдив

Старият град е домакин на 18-тата Международна конференция по комбинаторен анализ на изображения

От 19 до 21 юни тази година Пловдив ще е домакин на 18-тата Международна конференция по комбинаторен анализ на изображения  (IWCIA’17). Събитието ще се проведе в Стария Пловдив. Участниците са водещи учени от 23 страни от Европа, Азия, Африка и Северна Америка. IWCIA се провежда за първи път през 1991 година в Париж, а следващите й издания са в Убе (Япония), Вашингтон (САЩ), Лион (Франция),  Хирошима (Япония), Мадрас (Индия), Кан (Франция), Филаделфия (САЩ), Палермо (Италия), Оукланд (Нова Зеландия), Берлин (Германия), Бъфало (САЩ), Плая дел Кармен  (Мексико), Мадрид (Испания), Остин (САЩ), Бърно (Чехия) и Калкута (Индия). В продължение на повече от 25 години  тази серия конференции предлага на учени от цял свят форум, на който да представят своите най-нови открития, да дискутират най-значимите постижения и предизвикателства в областта, както и да утвърдят и разширят сътрудничеството си с учени от други страни.

Комбинаторният анализ на изображения е научна дисциплина основана на абстрактни математически теории и техники от “дискретната” математика (понякога наричана “езикът на компютрите”). Краен продукт на научните изследвания са математически модели и методи за решаване на проблеми от реалния живот, възникващи в различни, често “социално чувствителни” области на човешката дейност, като медицината, роботиката, отбраната и сигурността.  Така например, технологии оборудвани с комбинаторни алгоритми за анализ на изобразения могат да разпознаят  нелегално паркиран или издирван автомобил, изоставен багаж, издирвано лице, непозволено или съмнително поведение и др. Чрез методите на дискретната томография могат да се визуализират вътрешни човешки органи без да се налага физически контакт с пациента.

Идеята за провеждане на тазгодишната IWCIA в Пловдив е на Валентин Бримков и Ренета Бърнева, професори в Университета на Щата Ню Йорк и водещи учени в тази област. Те вече са организирали успешно IWCIA в Бъфало (Ню Йорк) през 2008 и в Остин (Тексас) през 2012. Предложението им до международния управителен съвет на IWCIA е прието през 2015 година и те се залавят с организацията, която отнема повече от година. В помощ е местен организационен комитет, включващ няколко учени от Пловдив и София, както и студенти и ученици от Пловдивската математическа гимназия. Организаторите високо оценяват партньорството и помощта от Пловдивската община и лично от заместник кмета на Пловдив г-н Стефан Стоянов. Целта на организаторите е IWCIA 2017 в Пловдив да бъде научно събитие, достигащо най-високите световни стандарти. Процесът на рецензиране на постъпилите статии е бил твърде строг и прецизен, като всяка статия е рецензирана чрез двойно-сляп модел от трима независими члена на международния програмен комитет включващ водещи учени от 17 различни страни. Томът с трудовете на IWCIA е публикуван в световно-известната Lecture Notes in Computer Science серия на международното научно издателство Springer. Пленарните докладчици са световно признати учени – Алфред М. Брукстейн от Технион, Израел, Едуин Ханкок от Университета на Йорк, Великобритания и Доктор Хонорис Кауза в Университета на Аликанте, Марк ван Кревелд от Университета на Утрехт, Нидерландия, Кристиан Ронсе от Университета на Страсбург, Франция и Гюнтер Роте от Свободния Университет на Берлин, Германия.    

Социалната програма на конференцията включва запознаване на участниците с историческите и културни забележителности на Пловдив. Гостите ще посетят Асеновата крепост, Бачковския манастир и други забележителности в района, ще се насладят на природата на Родопите, както и на най-доброто от българската кухня. Организаторите вярват че IWCIA в Пловдив ще остави незабравими спомени сред всички гости.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина