Актуално

Световните величия във винения сектор се събират у нас

700 компании участват в мегафорума за агробизнес, храни, вино и туризъм в Пловдив

Земеделци изложители на панаира предупредиха министър Христо Бозуков за протести

Кандидатите за депутати дефилираха на откриването на първия голям бизнес форум за годината

Всички величия в сектора пристигат у нас в края на май защото страната ни спечели домакинството на Световния винен конгрес и 40-ата асамблея. Най – грандиозния форум за вино ще се проведе от 29 май до 2 юни, това обяви по време на откриването на първите изложби от календара на Панаира в Пловдив изп. директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев. Той подчерта, че страната е спечелила домакинството сред общо 11 кандидатури от цял свят, което означава, че на България се обръща внимание като фактор във винопроизводството. Едно от десетките изисквания, които е трябвало да покрие кандидатурата ни е през последните 10 години нито една бутилка българско вино не е компрометирала качеството си на световния пазар. Именно затова през май и юни България е определена за домакин на Световния конгрес на лозарите и винарите.

Земеделски производители и изложители използваха отриването на Агра , за да предупредят, че стягат протести заради забавяне на директните плащания, очаквани в края на февруари. Представители на недоволните се опитаха да поставят въпроса пред министъра на земеделието Христо Бозуков по време на самата церемония. Недоволните заявиха, че са готови да блокират основни пътни артерии, а служебният министър им отговори, че вината за забавянето е в предишния екип на ведомство.

„Третото издание на единствения на Балканите мегафорум за агробизнес, храни и напитки излиза извън параметрите, заложени преди време. Тази година в него се представят над 700 фирми от 33 страни, като една четвърт са нови изложители“, каза във встъпителното си слово председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов. Той посочи, че „Винария“ и „Фудтех“ не спират своя възход и са престижна сцена на храни, вина и спиртни напитки, допълнена и с атмосферата на Апенините в зоната „Вкусове от Италия“.

 „Хубавото вино не може без добро мезе“, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов. Той заяви, че в сектора не само се въвеждат съвременни технологии и оборудване, които подобряват качеството на храните, но има четири продукта – филе „Елена“, луканка „Панагюрска“, врат „Тракия“ и роле „Трапезица“, които са част от списъка за защитени хранителни продукти в ЕС.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева обяви една от най-големите атракции за „Винария“ – „Шоколад и вино“, на която ще се дегустира висококачествен белгийски шоколад с различни български вина. Посетителите на изложението ще имат възможността да се насладят на „Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство“ на 24 февруари 2017 г. от 13 часа в дегустационната зала на 11-а палата на панаирния комплекс в Пловдив.

Тази вечер ще станат ясно победителите от Международния конкурс, които ще получат своите отличия на традиционната „Нощ на Златните ритони“.

Кандидати за народни представители от почти целия политически спектър използваха възможността да дефилират на изложението.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина