Актуално

Столетницата в Пловдив остарява

Красимир Трифонов: Управлението на кмета Иван Тотев и коалиционните му партньори е трапезно мнозинство за консумация на власт

Демографски срив в редиците е проблем за партията под тепетата, отчете градския лидер

Хванати са нарушения в партийната каса

Таня Грозданова

Управлението на кмета Иван Тотев и коалиционните му партньори е „трапезно мнозинство за консумация на власт, а вторият му мандат се характеризира с провалените големи проекти". Това заяви от трибуната в зала България на Панаира председателят на градската организация на БСП – Пловдив Красимир Трифонов. Социалистите под тепетата се събраха днес на своята годишна пратийна конференция, където изслушаха отчетите на ръководството, на общинските си съветници, за дейдността на народните представили от 16 МИР и на контролната си орган.

Трифонов започна с анализ на обществено-икономическата обстановка на международно, национално и местно ниво. Бомбардировките над Сирия от 14 април бяха окачествени като "преминаване на червената линия", международната обстановка като сложна, турболентна и несигурна, а реакциите на правителството в този аспект – неадекватни и опасни за България. „Кабинетът Борисов-3 е хаос без перспектива. В страната отсъства държавност и институциите не работят, а Европредседателството протича под мотото „Да не се изложим пред чужденците,“ заяви градският лидер.  

Инициативата Европейска столица на културата през 2019-а е пред провал, не само заради отказа на държавата да изпълни финансовите си ангажименти към града ни, а и поради липсата на капацитет у хората, които я подготвят, каза още пред делегатите Трифонов. Нито един от инфраструктурните проекти по домакинството не е реализиран, допълни той.   

Според социалстите в Пловдив вторият мандат на Иван Тотев се характеризира изцяло с провалените големи проекти като: Модър-Царевец, Втори гребен канал, разширяване на Голямоконарско шосе и Зоологическата градина.

„Транспортният проект е възмутителен като изпълнение, без качество и регистрирани реални ползи. Община Пловдив е сред малкото, които няма да се възползват от възможноста да си обновят В и К мрежите, Пречиствателната станция и други съоръжения, чрез проект с европейско финансиране.

Пътната инфраструктура, зелените пространства и мръсния въздух са в критични показатели, а асфалтираните булеварди и улици показват дефекти след няколко месеца експлоатация. Финансовото състояние на общината е сравнително добро, но начинът на разходване на средствата е непрозрачен.“

По нататък в изложението си Красимир Трифонов обърна внимание на успехите и проблемите на партийята в Пловдив. "Организационното състояние не е блестящо," откровено заяви председателят. През 2016-а червените в Пловдив са наброявали 2842-ма, а през 2017-а са били 2714 души. Стана ясно, че застаряващите партийни членове и недостатъчния брой новопостъпили млади са основен проблем. Средната възраст на БСП в Пловдив е 58 години, отчете лидерът. Миналата година са приети само 44 нови членове, които не компенсират починалите, отписаните и отпадналите общо над 240 на брой.

Красимир Трифонов съобщи и за финансово нарушение. Някой в район Централен е бъркал в партийната каса. По време на ремонта на централата на БСП са открити злоупотреби за над 4000 лева. Градската контролна комисия реагирала в случая адекватно и предприела мерки, но при констатация на подобни нарушения в район Западен контрольорите не предприели необходимите действия.

От Столетницата под тепетата се похвалиха, че са рестартирали партийния вестник „Гласът“ и вече са излезли 2 броя, а ръководството обещало и партийна телевизия, тъй като медиите масово не отразявали опозицията. Мястото им в социалните мрежи обаче се радвало на 36 000 пъти по-висока популярност през последната година, като трафикът идвал вай-вече от видеата на проф. Иво Христов.

Накрая за протокола ще споменем, че в БСП продължават да се наричат „другари и другарки“.   

  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина